Sundhed

Sådan slipper dit barn for forårsallergi

Af Redaktionen 22. februar 2016
Allergi er et sandt mareridt for en børnefamilie - og ikke til at slippe af med igen. Men faktisk kan mange allergiske reaktioner forebygges. Her får du 6 gode råd til, hvordan du hjælper dit barn til et forår uden allergi.

For de fleste børn betyder foråret sol, udendørslege og ballade. Men for en del er foråret også lig med pollenallergi, eksem og irriteret hud, der påvirker hverdagen.

Hver tiende dansker lider af allergi, og allergien rammer både børn og voksne. Er man ramt, bliver allergien ofte genstridig, og nøgleordet er derfor forebyggelse.

Læs også: Børn fra hjem uden vaskemaskiner har lavere risiko for allergi

Neutral, der har samarbejdet med Astma-Allergi Danmark i over 25 år, har lavet en liste med 6 gode råd til, hvordan børnene kommer igennem forårssæsonen uden allergiske reaktioner:

1. Smør dit barn godt ind i solcreme

Efter en mørk og lang vinter er det fristende for både børn og voksne at komme ud i forårssolen. Men huden er endnu ikke tilvænnet solens kraftige stråler. Husk derfor at smøre dit barn ind i solcreme, så det undgår at udvikle soleksem og rødme.

2. Pas på pollen til påske

Når påsken nærmer sig, pynter mange familier op med æg, der hænger på pilegrene. Men pas på med pilegrene, da de rammer birkeallergikere og giver nys, snøft og røde øjne.

Her kan du købe vådservietter fra Neutral over nettet >>

3. Luft ud morgen og aften

Forår betyder varmere temperaturer og dermed mere udluftning. Udluftning kan dog være en plage, hvis barnet reagerer på pollen fra birk, el og hassel. Derfor bør udluftningen foregå morgen og aften, hvor pollentallet er lavest. Vær også varsom med at tørre tøj udendørs, da pollen kan sætte sig i tøjet. Hæng i stedet tøjet til tørre indenfor, når pollentallet er højt.

4. Giv børnene et bad inden godnathistorien 

Når børnene kommer hjem fra skole eller børnehave, har de ofte været udenfor i mange af dagens timer. Derfor vil der ofte være pollen i håret. Ved at give børnene et bad inden sengetid, undgår de at tage pollen med i seng.

Læs også: Sådan undgår du allergifremkaldende vådservietter

5. Skift vintercremen ud

Hele vinteren smører vi os ind i fede cremer i kampen mod tør hud, men så snart frosten slipper er det på tide at skifte til en mindre fed creme, der lader huden ånde. Husk dog at bruge en solcreme om dagen – det gælder både børn og voksne.

6. Forårsrengøring

Et snavset og beskidt hjem giver støvmider gode levevilkår. Tag derfor barnet i hånden i weekenden og hjælp hinanden med at gøre forårsrent, så støvmider igen kan forsvinde. Det vil reducere generne for børn med støvallergi, og som bonus lærer børnene, at det et rent værelse er vigtigt.

Læs også:

Sådan undgår du et vinterhalvår med snot og hoste

Næsespray kan hæmme børns vækst

Så tit skal du skifte tandbørste, håndklæder, nat- og sengetøj

Derfor skal du ikke tørre dit vasketøj indenfor

Influenza rammer Danmark - og især børn: Det kan du gøre!

Kendte tvillingemødre:

Kronprinsesse Mary

Kronprinsparrets børneflok voksede til dobbelt størrelse, da Mary i 2011 fødte tvillingerne Vincent Frederik Minik Alexander og Josephine Sophia Ivalo Mathilda.

Fyrstinde Charlene af Monaco

Også i Monaco var der royal tvillingeglæde, da fyrstinde Charlene i 2014 fødte prinsesse Gabriella Therèse Marie og prins Jacques Honoré Rainier - de første kongelige tvillinger i Monacos historie. 

Mariah Carey

Popdivaen har tvillingerne Moroccan og Monroe (født 2011) fra sit tidligere ægteskab med skuespilleren Nick Cannon. Mon det er tilfældigt, at den musiske mor har valgt disse navnesammensætninger til børnene, som i daglig tale kaldes 'Roc and Roe'?

Celine Dion

Sangerinden har tvillingerne Eddy og Nelson fra 2010 samt endnu en søn, René-Charles fra 2001. Alle tre børn har hun fået med sin manager René Angelil, som desværre døde af kræft den 14. januar 2016. 

Lise Nørgaard

'Matador'-forfatteren er mor til tvillingerne Anne og Bente, som i 1960'erne og 70'erne selv var kendte navne, idet de var et af verdens bedste doublepar i badminton.

Julia Roberts

'Pretty Woman'-stjernen fødte de supernuttede rødhårede tvillinger Hazel og Phinneaus i 2004, og dermed blev sønnen Henry fra 2007 storebror. Faderen til alle tre børn er kameramanden Daniel Moder.

Bettina Aller

Aller-direktøren blev i en alder af 48 år mor til tvillingerne Marco og Louis i 2010. Den eventyrlystne mor har opkaldt den ene tvilling efter den opdagelsesrejsende Marco Polo, mens den anden er opkaldt efter jazz-musikeren Louis Armstrong. Bettina Aller har desuden de ældre børn Emily og Christopher.

Angelina Jolie

Hollywood-parret Angelina Jolie og Brad Pitt havde allerede fire børn i fovejen, da skuespillerinden i 2008 fødte tvillingerne Knox og Vivienne. 

Marcia Cross

'Desperate Housewives'-stjernen havde næsten opgivet håbet om at blive mor, da hun i 2007 fik tvillingedøtrene Eden og Savannah kort før sin 45 års fødselsdag.

Sarah Jessica Parker

'Sex and the City'-stjernen havde i forvejen sønnen James sammen med sin skuespillermand Matthew Broderick, da parret i 2009 blev forældre til tvillingerne Tabitha og Marion via en surrogatmor. 

Mai-Britt Vingsøe

Radioværten fødte tvillingerne Noah og Filuca i 2002, efter at hun var blevet gravid via kunstig befrugtning. Tvillingerne har hun fra sit forhold til eksmanden Jason Watt, mens datteren Tillie Fia (født i 2008) er fra ægteskabet med Brian Andersen. Ham er Mai-Britt siden også blevet skilt fra.

Jennifer Lopez

Latin-silden, der både er skuespiller, sanger, danser og modedesigner, fik hænderne endnu mere fulde, da tvillingerne Max og Emme kom til verden i 2008. Lopez har børnene fra sit tidligere ægteskab med sangeren Marc Antony. 

Maibritt Saerens

'Krøniken'-skuespilleren blev mor til tvillingerne Annabelle og Roberto i 2010 og priser sig lykkelig for at have fået dem med manden Bent Jacobsen, da hun har udtalt, at hun ikke ville kunne overskue at stå med hele slæbet selv. Hun sender derfor ofte venlige tanker til kollegaen Mia Lyhne - se næste billede.

Mia Lyhne

'Klovn-'stjernen blev alenemor til tvillingerne Asta og Andrea i 2010, efter at hun var blevet gravid via kunstig befrugtning med en anonym sæddonor. Mia Lyhne var 39 år, da hun blev mor, og har udtalt, at hun syntes, at det var flovt at få børn alene. Læs mere her >>

Artiklen indeholder affiliatelink