Karin Jagd
Overgangsalder

Karin Jagd om overgangsalderen: ”Det er så ONDT, hvad der sker med en kvinde, fra hun er 45, til hun bliver et par og 50”

10. oktober 2019
af Jo Brand
foto: All Over
Caster og skuespiller Karin Jagd føler, hun er sluppet nådigt igennem overgangsalderen hvad angår fysiske gener. Det hårde for hende har været at skulle acceptere, at tingene nu ser anderledes ud.

– Jeg stoppede med mine menstruationer, da jeg var omkring 54 år, og så begyndte jeg at svede om natten. Selv i en alder af 62 har jeg stadigvæk nætter, hvor jeg vågner og tænker: ”Åh nej, nu kommer det.” Så kommer den der bølge rullende hen over en, hvor det hele går amok.

Jeg har aldrig haft en hedetur om dagen. Ikke som mange af mine veninder, der, mens jeg sad og talte med dem, pludselig blev lidt fraværende, og så kunne man bare se vandet pible frem i panden. Det har jeg heldigvis været forskånet for. Men når jeg har hedeture, kører det op og ned og veksler mellem kulde og varme i op til to timer!

 

– Jeg har aldrig taget hormoner for min overgangsalder. Da jeg på et tidspunkt fik foretaget en mammografi, var der mistanke om begyndende brystkræft. Det blev fjernet, og det var ikke noget. Men fordi min ene søster døde af brystkræft, og en anden har fået fjernet sit bryst, ville jeg ikke have hormoner.

Derfor ved jeg heller ikke så meget om dem, andet end at det er godt for huden og slimhinderne. Det er ikke en beslutning, der blev taget i samråd med en læge. Det var noget, jeg læste mig til.

LÆS OGSÅ: Vibeke Windeløv om overgangsalderen: "For mig har det aldrig været tabuiseret"

Der er da mange, som har sagt til mig, at hormoner er det eneste saliggørende, fordi de kunne hjælpe på alle de gener, som kan være forbundet med overgangsalderen.

Men det kunne jeg ikke drømme om og slet ikke nu, hvor generne er så få, trods alt. Hvis jeg endelig skulle tage hormoner, ville det være for elasticiteten i huden, så du bliver ved med at have en smuk hud … men jeg synes, det er drastisk, altså …

– Da min menstruation stoppede, begyndte jeg at tabe mit hår.

Jeg kunne bare stå og hive store totter ud! Det har også mistet sin glans. Og min hud? Det hele bliver bare meget mere dødt. Det synes jeg, er voldsomt.

Jeg synes, det er så ONDT, hvad der sker med en kvinde, fra hun er 45, til hun bliver et par og 50. De forandringer er drastiske. Det er, som om man lige pludselig ældes fra den ene dag til den anden. Bum, sådan over night!

Det synes jeg ikke, sker på samme måde for mænd. Selv om den der vom selvfølgelig vokser frem, medmindre de passer på. Men altså, både mænd og kvinder tager på, når de bliver ældre. Jeg har altid dyrket virkelig meget sport, og i min alder er det godt for at undgå knogleskørhed. Så det har været mit hormon, hvis man kan sige det sådan.

LÆS OGSÅ: Mette Horn om overgangsalderen: "Skal man genopfinde sig selv eller slutte fred med det hele?"

– Det er så hårdt at skulle forstå, at nu har man været vant til at se på sig selv i så mange år og så pludselig skulle acceptere, at tingene ser anderledes ud, og at det er ufravigeligt. Det er ret drastisk.

På den anden side så er jo også sådan, livet er, for fanden … Vi kan jo godt gøre nogle ting med Botox og noget forskelligt, men det er jo løgn. Det braser jo sammen, det skidt.

– Egentlig synes jeg, at jeg er sluppet nådigt, trods alt. Jeg er sådan ret pragmatisk i forhold til det. Jo, det er skide irriterende at have hedeture, men heldigvis sker det jo ikke så tit længere, og værre er det så heller ikke. Jeg er måske en lille smule kynisk med mig selv og andre, lige på det område. Men det er, fordi jeg ikke vil bruge opmærksomhed på det. Der er større ting i mit liv, som tager min energi en gang imellem.