Overgangsalder

Bevar sexlivet gennem overgangsalderen

af Lene Byriel, Tidens Kvinder 4. februar 2013
Foto: All Over
TEMA: “Use it or loose it” siges det om sexlysten – og det gælder især, når vi går i overgangsalderen. Et godt sexliv afhjælper endda nogle af de gener, som visse kvinder oplever i menopausen

For ikke så mange år siden blev perioden omkring menstruationens ophør nærmest set på som en sygdomstilstand, og kvinderne blev betragtet som uligevægtige, sarte og hysteriske "klimakteriemakreller".

LYST HAR INTET MED ALDER AT GØRE

"Det en myte, at sex- og kærlighedslivet lider en stille død efter overgangsalderen. Men sex er rigtig meget andet end kønsorganer og samleje. At være hinandens bedste ven, at have en lang historie sammen, børn, familie, glæder og sorger kan sagtens blive en ny indgangsvinkel til et godt sexliv. Og så skal man lære at tænde på kærlighed, ømhed og intimitet.Desuden skal man gøre sig lige så meget umage som under forelskelsen: Tale ordentligt, lytte, fortælle, vise interesse og være delikat og lækker. I alt for mange lange parforhold går der sutsko i både sex- og samliv.Uanset alder er de største farer for et goldt kærlighedsliv kedsomhed, dovenskab og manglende intimitet. Hvis man først vænner sig til et liv uden sex, så går det let i glemmebogen, og det er ikke kun lige samlejet, der ryger, det gør intimiteten også: At blive rørt ved, kælet for, flirtet med, at blive set og føle sig dejlig.Problemer med kærlighedslivet er ikke noget særligt for perioden efter overgangsalderen. Tværtimod så skal man højst sandsynligt ikke længere tage hensyn til hjemmeboende børn, så der er ingen grænser for, hvor kærlige man kan være derhjemme".Psykolog med speciale i kvindepsykologi og seksualitet Sanne NeergaardLæs mere på www.sanneneergaard.dk

Nu ved vi heldigvis bedre. Overgangsalderen er en livsfase, en naturlig del af livet. Vi er godt nok ikke længere i stand til at få børn, når vi har været igennem den - men til gengæld har vi masser af aktive årforan os med eftertanke, udfordringer og nye begyndelser - og masser af endnu dejligere sex end før.Før i tiden blev der ofte fokuseret meget på de fysiske og psykiske gener, som nogle kvinder oplever i forbindelse med overgangsalderen. Men nyere undersøgelser viser, at en tredjedel af alle kvinder faktisk ikke har nogle gener. En anden tredjedel oplever lettere gener. Kun den sidste tredjedel føler sig decideret besværet af overgangsalderen.

LÆS OGSÅ: Hvordan bliver din overgangsalder?

Stadig attraktive og sexedeSelv om der stadig mange steder i medierne er fokus på ungdom, er tiderne ved at vende. Det er efterhånden slået fast, at de voksne kvinder - Primetime kvinderne - i højere grad end nogensinde er attraktive og sexede - med både ret og lyst til et aktivt sexliv.Mange kvinder blomstrer og vågner op på ny, når børnene er blevet store - de skifter måske den gamle, trætte ægtemand ud med en ny og mere viril model, finder sig en eller flere elskere af den uforpligtende slags - eller genfinder tyren i den nu gråsprængte faste partner.Alt tyder da også på, at sex kun bliver bedre med alderen - hvis man vel at mærke holder lysten ved lige.Nu, hvor der ikke længere er risiko for uplanlagt graviditet, kan man føle sig mere fri. Man kender sine egne lyster og behov, man ved, hvad man kan lide, og hvad man vil have - og har fået øvet sig nok til at kunne sætte ord på.Har man gennem årene haft mod på at udforske sig selv seksuelt, bliver orgasmerne også bedre, dybere og mere tilfredsstillende - lige som hele det seksuelle samvær.Prioriter sexlivetLige som ved mange andre overgangsfaser i livet er det vigtigt at arbejde med sig selv, når krop og psyke forandrer sig. I disse år er det væsentligt at forsøge at hvile i sig selv og have det godt med sin alder. I modsat fald kan det gå ud over selvværdet - og med et lavt selvværd kan det være svært at have et aktivtsexliv. Det kan blive starten på en ond cirkel, hvor man føler sit uattraktiv - og derfor har endnu sværere ved at genfinde lysten til sex.Derfor er et aktivt sexliv en særdeles god prioritering, for et aktivt sexliv - med sig selv eller en partner - giver ikke blot masser af velbehag, glæde og fornyet lyst. Det afhjælper faktisk også en af de væsentligste gener ved overgangsalderen - de tørre slimhinder. Jo mere sex man dyrker, jo mere fugtes slimhinderne - og det kan i sig selv give mere lyst til sex.

LÆS OGSÅ: Psykolog Sanne Neergaard: La' os få hverdagsknaldet tilbage

ELLER HVAD MED: Psykolog Mette Holm: Selvværd kommer med alderen

LIGE NU I SHOPPEN: Jesper Bay-Hansens succesbog: LYSTKr. 299 (og der er fri fragt i hele uge 6!)Se mere her