Sundhed
16. maj 2025

Nyt studie: Disse kvinder har op mod 80 procent øget risiko for at udvikle autoimmune sygdomme

Nyt studie, baseret på en af verdens største databaser af sin slags, giver ny viden om endometriose
Af: Sigrid Luna Nielsen
endometriose smerter

Foto: Peopleimages.com

Hver tiende kvinde lider af endometriose. En tilstand, der ofte medfører meget smerte, fordi der vokser væv af samme type som slimhinden i livmoderen uden for livmoderen.

Men udover at lidelsen kan give voldsomme smerter og besværliggøre det at blive gravid, viser et nyt studie nu også, at kvinder med endometriose har 30-80 procent øget risiko for at udvikle autoimmune sygdomme som leddegigt, multipel sklerose og cøliaki samt autoinflammatoriske tilstande som slidgigt og psoriasis, skriver Illustreret Videnskab.

Forskerne fandt en genetisk sammenhæng mellem endometriose og flere sygdomme, hvilket tyder på, at et fælles genetisk grundlag kan ligge til grund for den øgede risiko. Specifikt viste genetiske analyser sammenhænge mellem endometriose og både slidgigt og leddegigt, og i mere begrænset grad multipel sklerose, skriver de i en pressemeddelelse.

– Resultaterne er et vigtigt skridt i retning af at opbygge en mere præcis forståelse af endometriose, en tilstand, der påvirker en ud af ti kvinder globalt, siger Janet Lindsay, direktør for den britisk velgørenhedsorganisation Wellbeing of Women i pressemeddelelsen.

Hun tilføjer at der i alt for lang tid, har været investeret for lidt i kvinders sundhed og lidelser som eksempelvis endometriose.

Endometriose

  • Er en kronisk betændelsestilstand, hvor væv af samme type som slimhinden i livmoderen også sidder uden for livmoderen – eksempelvis i æggelederne, æggestokkene, bughinden, tarmene eller blæren.
  • Når endometriosevævet sidder andre steder end i livmoderen, kan det ligne blister eller blodfyldte knuder. Når endometriosen sidder på æggestokkene, kan det udvikle sig til blodfyldte cyster (der kaldes chokoladecyster), der kan være alt fra få milimeter op til 15 centimeter.
  • I Danmark anslås endometriose at ramme 130.000 danske kvinder. På verdensplan er det 190 millioner kvinder i den fødedygtige alder, der anslås at have sygdommen.

Kilde: Rigshospitalet, Sundhed.dk, Endometriose Fællesskabet

Netop det sætter femina løbende fokus på i artikelserien Patient XX. I serien har flere kvinder med endometriose fortalt deres historie.

En af dem er Nadia Mughal der gentagende gange fik at vide, at hendes smerter var psykisk betinget. Efter 15 år og en flytning til Irland, blev hun diagnosticeret med endometriose.

Også Maria Borre kæmpede med lægesystemet. Hendes læge fortalte hende blandt andet, at hun ikke kunne blive gravid. Da hun skiftede læge, fandt hun ud af, at hun havde endometriose og blev gravid.

Og så er der Line Frost, der har oplevet at hendes cyster på den venstre æggestok vendte tilbage gang på gang, indtil hun fik den fjernet.

Heldigvis sker der fremskridt i viden og behandlingsmuligheder om endometriose. I maj sidste år, så en ny app dagens lys. App’en Lucy skal hjælpe til at spore, hvem der får endometriose og hvorfor.

Og så sent som i marts, blev en ny pille til behandling af endometriose-symptomer godkendt af de britiske myndigheder. Pillen er dog kun for patienter, der har prøvet alle andre behandlinger, da det er et meget dyrt præparat.

Men vi er bagud i Danmark. For mens Frankrig, Storbritannien og Australien, fra politisk hold har udarbejdet handlingsplaner for endometriose, er der ikke en bred opbakning til en handlingsplan i herhjemme.

– Det er afgørende, at vi øger forskningsinvesteringerne i den næste generation af forskere inden for kvinders sundhed for at udvide vores viden og forbedre resultaterne for patienterne, siger Janet Lindsay i pressemeddelelsen.

Studiet brugte data fra den britiske biobank, der er en af de største databaser af sin slags. Derfor kunne de sammenligne prøver og viden fra over 8000 endometriose patienter og 64.000 patienter med autoimmune sygdomme.

Forskerne undersøgte sammenhængen mellem endometriose og 31 forskellige immuntilstande kategoriseret som klassiske autoimmune sygdomme, autoinflammatoriske sygdomme og sygdomme blandede symptomer.

Læs også

Bliv medlem af femina+

Du skal være medlem for at gemme denne artikel. Medlemskabet giver dig ubegrænset adgang til alt indhold.