https://imgix.femina.dk/media/05c6d4a5e8864561b857bce954523e86.jpg
Sundhed

Molly vil underholdes - af mor

2. december 2008
af Ulla Nielsen
Jeg er far til to. Den ældste er tre år og den yngste er otte måneder.Vores yngste datter. Molly, skal underholdes eller sidde på armen hele tiden, og

Jeg er far til to. Den ældste er tre år og den yngste er otte måneder.
Vores yngste datter. Molly, skal underholdes eller sidde på armen hele tiden, og det er stort set kun mor, der dur. Jeg kan få lov i ganske korte perioder, eller når hun er i godt humør. Kan det være rigtigt, at hun skal sidde hos mor hele tiden, eller er det muligt, at hun allerede er blevet tillagt en dårlig vane med, at hun ved, at når hun hyler, så kommer mor?
Når mor forlader stuen, hyler hun helt vildt, og ligeså snart mor tager hende op, så er der ro. Kan vi være ude i, at hun snører os med stort S allerede i den alder, eller skal det bare være sådan?
Jeg ville også gerne have hende lidt, men det kræver, at jeg hopper og danser med hende på armen og afleder hendes opmærksomhed fra, at jeg ikke er mor.
Henrik

Kære Henrik
I otte måneders alderen begynder angsten for seperation fra forældrene at spille en rolle. Forsvinder den voksne ud af syne, så tror barnet, at vedkommende forsvinder for evigt.. Derfor græder barnet, til den voksne atter er tilbage. Er barnet særlig knyttet til den ene forælder, fx sin mor, hjælper det ikke, at far stadig er inden for synsvinkel. Med tiden vil barnet erfare, at personer ikke sådan forsvinder helt, når de går, og så vil angsten og gråden aftage.
Det er også en alder, hvor barnet begynder at have en favoritforælder, og det skifter ofte lidt mellem far og mor. Så din datter er inde i en helt almindelig udviklingsfase og er absolut endnu ikke i stand til at snøre jer. For at hjælpe barnet til at have tæt kontakt til begge forældre, er det en god ide at dele de praktiske gøremål med barnet imellem sig. Det kan fx være fast rutine, at mor hjælper barnet med maden, mens far altid står for badningen - eller omvendt - og man skal holde fast i rutinerne, selv om barnet bliver ked af det. Forudsigelige rutiner giver tryghed, og tryghed virker angstdæmpende. Men husk, at rutiner tager tid at indarbejde, og i den mellemliggende periode må man have lidt tålmodighed med barnets gråd og protester.

Benedikte Hertel,
sundhedsplejerske

Læs også:
Vil kun have mor
Utrygt barn

Læs også