https://imgix.femina.dk/media/05c6d4a5e8864561b857bce954523e86.jpg
Sundhed

Han vil kun have sin mor

2. december 2008
af Ulla Nielsen
Vi har en søn på treethalvt, som er ved at drive os til vanvid. Han er meget mor-fikseret, og i den seneste tid har det været meget udtalt. Han vil

Vi har en søn på treethalvt, som er ved at drive os til vanvid. Han er meget mor-fikseret, og i den seneste tid har det været meget udtalt. Han vil kun have sin mor.
Det er kun mig, han kalder på, og faderen skubbes til side. Der er dog intet galt, når jeg ikke er hjemme eller ude af syne. Dvs. sådan var det indtil for en uge siden, hvorefter det er blevet værre. Nu græder han og kalder på mig, selvom jeg ikke er der. Jeg er klar over, at han er i selvstændigheds- og frigørelsesfasen, men hvad kan vi som forældre gøre for at imødekomme ham, så der ikke skal gråd og skældud etc til? Det er vildt klaustrofobisk for mig ikke at kunne bevæge mig en centimeter, før han enten hænger i bagen på mig eller spørger, hvor jeg skal hen. Vi forsøger at gøre det sådan, at jeg ikke kommer ilende hver gang, der fx er gråd, så min mand også får plads.
Jeg vil så gerne gøre denne overgang mere "behagelig" og hvis det, vi gør, er helt hen i skoven, er vi åbne for gode råd.
DM

Kære DM
Det er helt almindeligt, at små børn i perioder har en af forældrene som favorit, og rollen skifter som regel lidt frem og tilbage i løbet af barndommen.
I de fleste familier er det sådan, at far er god til nogle ting med barnet, mens mor er god til andre ting. Barnet søger så hen til den forælder, der kan opfylde det behov, som barnet har på det pågældende tidspunkt. Står mor for omsorg og tryghed, så vil hun være favorit i perioder, hvor barnet har brug for det. Far er så måske den, der er bedst til at støtte barnet til at løsrive sig fra mor og turde gå ud i verden, og så vil far være favoritforælder i disse situationer.
Det kan både være rart og besværligt at være favoritforælder, ligesom det er trist og svært at være den, der bliver valgt fra. Valget har ikke noget at gøre med, hvem barnet bedst kan lide, men henfører derimod til, hvem barnet har brug for lige nu. Selvom din søns adfærd nok betyder, at han har mest brug for sin mor i øjeblikket, så er det ikke ensbetydende med, at han skal styre eller have ansvar for, hvem der gør hvad i jeres familie. Kan du som mor give ham lidt ekstra opmærksomhed, så vil det gøre ham godt, men har du brug for at lade op uden at have ham i hælene, så er det dit ansvar at sige fra over for din søn, og så må hans far tage over, selv om drengen bliver ked af det.
Skældud hjælper ikke noget i denne situation. Det vil være langt bedre at møde din søn med forståelse for, at han gerne vil have sin mor samtidig med, at I fortæller ham, at dette bare ikke kan lade sig gøre lige nu. Derefter skal far gøre ham opmærksom på, at han har tid, og at han gerne vil hjælpe i stedet for mor.

På den måde gør I ikke hans behov og følelser forkerte - han får tilbudt et alternativ og lærer at takle de situationer, hvor han ikke får sin vilje.
Benedikte Hertel,
sundhedsplejerske

Læs også:
Vil underholdes af mor

Læs også