Guide: Tryk dig rolig
Mental sundhed

Guide: Tryk dig rolig

7. februar 2020
af Katrine Birk, zoneterapeut og akupunktør
Foto: Shutterstock og Panthermedia
Anstrengt vejrtrækning, søvnløse nætter og alt for mange tanker. Uanset hvordan din uro kommer til udtryk, kan du bruge punkter og zoner på kroppen til at finde roen igen. Her fortæller akupressør og zoneterapeut Katrine Birk hvordan.

Du kan spise en pille, du kan meditere, eller du kan gå en lang tur. Men du kan også forsøge at finde ro ved at massere bestemte punkter eller zoner på din krop. Akupressør og zoneterapeut Katrine Birk har skrevet bogen ”Tryk og glad kvinde”, og hun anbefaler dig at gøre det sidste.

– I zoneterapien siger man, at der på fødderne sidder zoner, der afspejler hele kroppen, og at man ved at massere dem kan få afspændt og balanceret kroppen andre steder. Og i akupressurens verden er det det samme. Der arbejder man bare med zoner og punkter, der sidder andre steder på kroppen, fortæller Katrine Birk.

Det lyder som hokuspokus. Og det er det også lidt, medgiver hun.

– Der er mange teorier om, hvordan det hænger sammen. Nogle taler om nervebaner, andre om meridianbaner, men præcist hvorfor det er, som det er, ved man ikke. Men det, man kan sige, er, at der er flere tusind års erfaringer med, at det virker. Så jeg synes, man skal prøve, og hvis man ikke synes, at det virker, kan man jo bare lade være. Og under alle omstændigheder så har man jo haft en dejlig stund med sig selv. Og så er det jo også vigtigt at sige, at det ikke er lægehjælp. Det er en selvkærlighedsstund. Det er en måde at skabe kontakt til kroppen og bruge visdommen fra zoneterapien og akupressurens verden til at få det bedre, siger Katrine Birk, der på de næste sider fortæller, hvordan du kan trykke dig i ro.

PUNKT 1: NÅR DU HAR BRUG FOR RO

https://imgix.femina.dk/trykpunkter-5.jpg

Situationen: Dit system er akut oppe at køre, og du har hjertebanken og svedige armhuler, hvad enten det er, fordi du skal holde et foredrag, have en ubehagelig samtale med din chef eller sidder i bilkø og er ved at komme for sent i lufthavnen.

Sådan gør du: Massér det punkt, der sidder lige under håndledskanten på lillefingersiden i den lille fordybning mellem knogle og sene.

Virkning: Massage af punktet beroliger hjertet. I den kinesiske medicin siger man, at hjertet er der, vores sjæl bor, så hvis man er ude af sig selv eller angst, er det en god måde at få kontakt til sig selv igen og komme ind til sin kerne.

LÆS OGSÅ: Sådan finder du ro i en stresset hverdag

PUNKT 2: NÅR DU IKKE KAN SOVE

https://imgix.femina.dk/trykpunkter-2.jpg

Situationen: Du har søvnproblemer, hvad enten du ikke kan falde i søvn, vågner op alt for mange gange i løbet af natten eller vågner alt for tidligt.

Sådan gør du: Massér hele undersiden af det yderste led på din storetå, og kom godt ud til alle sider og ind i det bløde kød. Gør det gerne som et lille rart ritual, inden du skal sove, men du kan også gøre det, hvis du vågner om natten og ikke kan falde i søvn igen.

Alternativt kan du også massere det tilsvarende punkt på hænderne, det vil sige undersiden af det yderste led på tommeltotten. Hænderne rummer ligesom fødderne zoner over hele kroppen, men ifølge erfaringen virker det ikke lige så godt at arbejde med hænderne, som det gør med fødderne, til gengæld er de mere tilgængelige.

Virkning: Massage af punktet beroliger hjernen og nervesystemet og medvirker til at tømme hovedet for tanker og stress. Mange vil kunne mærke en form for effekt efter nogle minutters massage, men det er klart, at hvis du er meget stresset, skal der flere behandlinger til.

PUNKT 3: NÅR DU HAR TANKEMYLDER

https://imgix.femina.dk/trykpunkter-3.jpg

Situationen: Tankerne kværner løs i dit hoved og forhindrer dig i at falde i søvn, være nærværende eller slappe af.

Sådan gør du: Massér det punkt, der sidder i midterlinjen af ansigtet, mellem øjenbrynene. Også kaldet det tredje øje. Punktet er meget følsomt, så hvis du er sensitiv, kan det måske være rart bare at lade f.eks. din pege- og langefinger hvile på punktet frem for at massere eller trykke.

Virkning: Punktet samler tankerne, så de kører ud ad et enkelt spor i stedet for 15. På den måde skabes der klarhed og ro i sindet.

PUNKT 4: NÅR DU OPLEVER FYSISK URO

https://imgix.femina.dk/trykpunkter-6.jpg

PUNKT 5: NÅR DU HAR HEKTISK ÅNDEDRÆT

https://imgix.femina.dk/trykpunkter-8.jpg

Situationen: Du er fysisk urolig, og din krop har svært ved at falde ned.

Sådan gør du: Massér den zone, der løber i en linje under dine fødder: Den starter fra området mellem storetåen og tå nummer to og går så i en bue ned til svangen, hvorefter den fortsætter i en bue, der går ned til hælen. Stryg gerne zonen oppefra og ned i lange glidende bevægelser, og brug gerne en olie, så fingrene glider lettere.

Virkning: Zonen virker balancerende på vagusnerven, der går fra nakkehvirvlerne og ned gennem kroppen. Den har forbindelse til mange af vores organer, og som bl.a. sender signaler til kroppen om, at den skal slappe af.

LÆS OGSÅ: 3 veje til mere ro i hverdagen

Sådan giver du dig selv zoneterapi og akupressur

  • Når du masserer et punkt, så gå efter, hvad der føles behageligt. Nogle gange er et hårdt tryk bedst eller en hård massage rarest, andre gange er der brug for blidhed og helt langsomme bevægelser eller måske bare en berøring. Så det handler ikke så meget om, at der er en bestemt eller rigtig måde at gøre det på, men mere om at mærke efter, hvilken kvalitet du har brug for.

  • Brug cirka tre minutter pr. punkt. Men igen: Der er ingen fast opskrift. Det er bedre at mærke efter, hvad der giver mening for dig. Har du en følelse af at kunne blive ved, så bliv ved. Men keder du dig, og er energien der ikke, så stop.

  • Når du masserer, så massér helst punkterne på både højre og venstre side af kroppen. Det skaber balance. Bare forstil dig kun at få en massage på venstre skulder, mens den højre bliver sprunget over. Det er ikke farligt, men det er langtfra lige så godt, som hvis begge skuldre bliver masseret.

  • Du kan selvfølgelig massere dig selv på alle tidspunkter af døgnet, men for mange vil det give god mening at gøre det om aftenen, hvor det er tid til at falde ned.

  • Alle de zoner på kroppen, der bliver gennemgået på disse sider, egner sig til at få ro på, så uanset hvilken form for ro du har brug for, kan du med fordel bruge flere af dem eller dem alle.

Og så lige her til sidst: Sådan kommer du op i gear

Har du fået styr på de andre punkter og på den måde fået bragt dig selv i ro, vil det også betyde, at du får mere energi på lang sigt, fortæller Katrine Birk. Men inden du når dertil, hvad gør du så, når du går energikold?

I stedet for at kaste dig over chokolade og kaffe råder Katrine Birk dig til, at du aktiverer så mange punkter og zoner på din krop som muligt, og det gør du ved at klappe dig selv over hele kroppen.

– Start fra fødderne, og klap dig selv hele vejen rundt, mens du bevæger dig op ad ben, baller, mave og bryst. Særligt på brystet er der punkter, der styrker og giver energi – bare tænk på Tarzan, når han slår sig på brystet!

Læs også