Søvn
Mental sundhed

Er din sexlyst i dvale? Måske hjælper det med en lur

28. juni 2022
Af Annette Aggerbeck
Foto shutterstock og unsplash
Kan man sove sig til mere sexlyst? Falder man hurtigere i søvn, når man har haft sex? Hvorfor har man drømme om sex, og hvad betyder de? Det er nogle af de spørgsmål, som vi har stillet en hjerneforsker og en forsker i drømme. Læs med og bliv klogere på, hvor stor betydning søvn har for sex og omvendt.

Sengen skal kun bruges til to ting: søvn og sex. Sådan lyder det ofte fra søvneksperter. Og det er der flere grunde til.

Det handler ikke kun om gode søvnvaner, men også om at vi faktisk sover bedre, når vi har haft sex, og at vi har mere lyst til sex, når vi har sovet godt. Hvorfor det er sådan, har vi spurgt hjerneforsker Michael Winterdahl om.

Ser vi først på, hvorfor vi sover bedre efter sex, er en stor del af forklaringen, at orgasmer frigør stort set alle de signalstoffer i vores nervesystem, der giver os velvære og får os til at slappe af. Dog understreger Michael Winterdahl, at det ikke er alle former for sex, der har den effekt.

– Sex er ikke bare sex. Der er forskel på, om man har romantisk sex, eller om man kun har sex for at tilfredsstille sit behov for sex. Relationer betyder uendeligt meget for os. Når man føler sig rummet og kan være den, man er, giver det et større udbytte af sex, og centralnervesystemet udskiller masser af signalstoffer, f.eks. dopamin, oxytocin, og stimulerer frigivelsen af kønshormoner.

– Udskillelsen af signalstoffer betyder bl.a., at man falder hurtigere i søvn og sover godt. Hvis man derimod kun har sex for at blive tilfredsstillet seksuelt, udskilles færre signalstoffer. Nogle gange kan sex endda have modsat effekt og virke stressende for kroppen, hvis man kun er på jagt efter nydelse, siger Michael Winterdahl.

Det der gør os trætte

Fællesnævneren for både romantisk sex og ”tindersex” er, at det er fysisk aktivitet, der får hjernen til at frigive endorfiner, små smertelindrende peptider, med morfinlignende virkning.

Endorfinerne gør os veltilpasse og trætte. Vi udskiller dem også, når vi dyrker motion. Hvis vi får orgasme under sex, styrker det søvnen yderligere, fordi vores hjerne frigiver stort set alle de signalstoffer, vi kender i nervesystemet.

– Der er tre trin, som har betydning for frigivelse af signalstoffer: 1. Vi tilstræber nydelse. 2. Vi opnår nydelse og 3. Vi føler mæthed og tilfredshed. Hvis vi går igennem alle tre trin, sker der størst udskillelse af signalstoffer. De tre trin gælder for eksempel også, når vi spiser, forklarer Michael Winterdahl.

På trin 1 udløses for eksempel dopamin, der får os til at stræbe efter noget, som hjernen har lært, giver os en nydelsesoplevelse. Dopamin kan under sex give et kick ved at gøre os ekstra opmærksomme på det positive og behagelige i situationen.

Et andet signalstof, der har betydning for sex og søvn, er prolaktin, der ud over at spille en vigtig rolle for søvn, også har mange funktioner i kvindekroppen. Prolaktin spiller f.eks. en stor rolle under graviditet og sørger også for produktionen af mælk ved amning.

Hos mænd udskilles en stor mængde prolaktin i forbindelse med orgasme. Prolaktin undertrykker virkningen af kønshormoner, så man ikke længere er ophidset, men falder til ro. Prolaktin er derfor også en del af forklaringen på, at man sover godt efter sex.

Passer det, at mænd falder hurtigere i søvn end kvinder efter sex?
– Prolaktin udløses kun ved orgasme, så hvis kvinden ikke får orgasme, og manden gør, vil han falde hurtigere i søvn. Fra naturens side har mænd lettere ved at få orgasme end kvinder, siger Michael Winterdahl.

Oxytocin og østrogen

Sex har en god effekt på stress. Det skyldes især, at der frigives store mængder af signalstoffet oxytocin, og mindre af stresshormonet kortisol.

– Oxytocin, som også kaldes kærlighedshormonet, får os til at føle nærhed og i det hele taget knytte os til et andet menneske, hvilket i sig selv er stressreducerende. Mennesker i parforhold er mindre stressede og har en højere livskvalitet, viser undersøgelser. Dertil kommer, at oxytocin rent biokemisk kan skrue ned mængden af kortisol i blodet, siger Michael Winterdahl.

Sexdrømme hos mænd og kvinder

• Både mænd og kvinder har oplevet orgasme i fire procent af deres sexdrømme.

• Kvinder drømmer i højere grad om, at det er andre end dem selv, der har orgasme. Det kan ifølge Michael Rohde tyde på, at disse kvinder ikke i det virkelige liv får orgasme.

• Nuværende partnere og ekskærester optræder i 20 procent af sexdrømmene hos kvinder og i 14 procent af sexdrømmene hos mænd. Mænd har i højere grad sex med alle mulige andre end deres partner i søvne.

• Kendte mennesker optræder dobbelt så ofte i kvinders sexdrømme som i mænds. Det kan f.eks. handle om, at man selv tilstræber den kvalitet, som det kendte menneske har. Eller at man ikke har det godt med sig selv og sin krop, men ved at have sex med en kendt adonis, kan man få det bedre med sig selv.

Kilde: Michael Rohde, forsker i drømme

Under en orgasme stiger frigivelsen af østrogen hos kvinder, og nogle amerikanske undersøgelser har vist, at det får kvinden til at sove længere og med mindre afbrudt søvn.

Både hos kvinder og mænd er testosteron på sit højeste om morgenen. Det forklarer ifølge Michael Winterdahl, hvorfor mange mænd har rejsning, når de vågner. De fleste, der har sovet godt, er interesserede i sex om morgenen, fordi kønshormonerne topper på det tidspunkt.

Hvordan påvirker søvn vores sexliv? Hvis man får for lidt søvn?

– Hvis man er træt, har man typisk ikke overskud til sex. For lidt søvn giver en ubalance i alle signalstoffer i hjernen, og stofskiftet bliver forstyrret. Søvnmangel gør, at vi danner mindre serotonin, og det påvirker produktionen af søvnhormonet melatonin. Mangel på serotonin kan føre til depression, og føler man sig deprimeret, har man som regel ikke lyst til sex, siger Michael Winterdahl.

Søvnforstyrrelser som søvnapnø kan ødelægge sexlysten, fordi det giver ubalance i alle signalstoffer. Men også for den, der ikke har en søvnforstyrrelse, kan det at sove sammen med en, der snorker, ødelægge sexlysten, fordi man bliver påvirket af den andens snorken og selv sover dårligt.

sex og søvn

Vores sexdrive ændrer sig

Et nyere studie publiceret i The Journal of Sexual Medicine tyder på, at kvinder, der sover længe, har større sexlyst næste dag. Betyder det, at man kan sove sig til mere sexlyst?

– Hvis man sover godt i længere tid, får kroppen styr på stresshormoner, og vi producerer flere kønshormoner. Det betyder, at vi får mere sexlyst. De fleste af os sover desværre for lidt, men hvis man retter op på det, får man mere lyst til sex. Mange kvinder bliver f.eks. gravide, når de er på ferie og får sovet godt, siger Michael Winterdahl.

Vores sexdrive ændrer sig gennem livet. Nybagte forældre har måske andre prioriteter eller er udmattede, fordi de ikke får nok søvn. Selv om sexlyst er meget individuel, er lysten typisk faldende gennem livet.

– Vores sexlyst ser ud til at følge kønshormonerne. Testosteron topper omkring de 20 år hos mænd og falder herefter få procent om året. Hos kvinder topper østrogen sidst i 30’erne. Så det perfekte par seksuelt set er en mand på 20 år og en kvinde, der nærmer sig 40 år.

Ud over, at vi har forskelligt sexdrive fra naturens side, afhænger vores sexlyst også af, hvordan vi håndterer udfordringer gennem livet, og hvad vi finder belastende.

– Hvis vi føler os belastede, udskiller vi flere stresshormoner, og det er ikke befordrende for sexlysten. Sex kan bruges til at afstresse og få produktionen af kortisol ned, men man kan omvendt også være så stresset, at sex ikke fungerer som en ventil, siger Michael Winterdahl.

Sexdrømme skal hjælpe os

Så er der sexdrømmene. Mange af os drømmer om sex. Sexdrømme ligger i et nyt studie blandt canadiske studerende på 2. pladsen over bedst huskede drømme, og i et mere bredt studie med blandede aldersgrupper på 4. pladsen. Michael Rohde, der forsker i drømme, peger på, at sexdrømme har den funktion at hjælpe os til velbefindende. Vi savner måske sex, men får det i drømme, hvor vi også kan få virkelige orgasmer. Sexdrømme kan man også bruge til at blive klogere på sit forhold til sex.

Sexdrømme behøver slet ikke at have noget med sex at gøre i virke­ligheden, men kan handle om kvaliteten af kontakten til et andet menneske.

– Hvis man har svært ved at få orgasme, kan man f.eks. drømme, at man møder en god og indlevende partner, som man har et langt forspil med, og så får man en orgasme. En sådan drøm kan afspejle, at det er det, der skal til i vågenlivet. En sexdrøm kan også gøre det tydeligt, at man er alt for fokuseret på at gøre den anden tilfreds og har glemt sin egen nydelse, siger Michael Rohde.

Hvor hyppige er drømme, der handler om sex i form af symboler?
– Freud og Jung talte meget om fallossymboler, huler og krukker som symboler for kønsorganer, men i mit arbejde med drømme støder jeg ikke så ofte på symboler, der kan tolkes seksuelt. Drømmene er oftest mere direkte sexdrømme.

– Jeg husker dog en kvinde, der drømte, at hendes mand sad i stuen med erigeret penis. Han stirrede ud i luften og så forvildet ud, og kvinden kiggede i drømmen på ham og vidste ikke, hvad hun skulle stille op med det, hun så. Hun kom til mig for at få hjælp til at tolke drømmen, og opdagede, at den handlede om, at hendes mand i deres vågne liv havde bygget et cykelskur i haven, hvilket hun gav ham lov til, men hun ville ikke have, at det stod for tæt på en bestemt busk.

– Manden byggede det, og kvinden syntes, at det stod alt for tæt på busken. Han blev helt paf, for han oplevede ikke, at hun gav ham plads til at udfolde sin maskulinitet, hvilket kom til udtryk ved, at han sad med erigeret penis i drømmen og så forvirret ud og ikke havde lyst til sex. Tolkningen af drømmen hjalp kvinden til at forbedre sit forhold til manden, fortæller Michael Rohde.

Sexdrømme med andre budskaber

Drømmer du om sex med én, du kender i vågen tilstand, kan din drøm handle om vågenlivets relation til vedkommende.

– Sexdrømme behøver slet ikke at have noget med sex at gøre i virkeligheden, men kan handle om kvaliteten af kontakten til det andet menneske. Måske har man haft en god snak med en veninde og drømmer så, at man har sex med hende om natten. Her kan sexdrømmen være udtryk for, at man sætter stor pris på at have en god tæt kontakt med veninden. Man kan også drømme, at en person, man kender, er ubehageligt dominerende i en sexdrøm, og det kan betyde, at vedkommende også er for dominerende i det vågne liv, siger Michael Rohde.
Sexdrømme kan dog ofte være billeder på noget i én selv.

– Se på de mennesker, der optræder i drømmen som sider af dig selv, som måske ikke er kommet til udtryk i dit vågne liv. Sex er et af de bedste symboler på sider af os selv, som vi har brug for at få integreret. Hvis du f.eks. er meget kontrolleret i dit vågne liv og drømmer, at du har vild sex med en hippieagtig mand, så er du måske ved at få forbindelse til noget meget mere frivolt i dig selv, siger Michael Rohde.

Læs også