angst
Mental sundhed

Dennis Knudsen: Min angst er en følgesvend for livet

2. februar 2017
af Ida Kønigsfeldt
Foto: Kanal 4/ Krestine Havemann
Frisør og makeup-artist Dennis Knudsen har været plaget af angst gennem store dele af sit voksenliv, men har i dag lært at konfrontere angsten i stedet for at løbe fra den.

- Det kommer ud af den blå luft, som lyn fra en klar himmel. Jeg ligger i min seng, og lige pludselig får jeg sådan en ud-af-kroppen-oplevelse.

Frisør og makeup-artist Dennis Knudsen, 53, har i mange år døjet med angst, og han har i særligt tre perioder af sit liv været helt nede at vende. I programmet ”Slip Angsten – Sig det højt”, der sendes på Kanal 4 i denne uge, fortæller han om første gang, han oplevede et voldsomt angstanfald.

Han er 29 år og ligger i sin seng med sin kæreste. Pludselig hallucinerer han og ser sin afdøde far i kærestens ansigt.

- Lige pludselig kunne jeg ikke fornemme, om jeg var død eller levende, for hvis jeg kunne se min far, så måtte jeg jo også være død. Jeg får diarré, hjertebanken, koldsved, tørhed, susen for ørerne, tunnelsyn - man føler, man ser på sig selv udefra hele tiden, man får en uvirkelighedsfølelse. Jeg troede, at jeg enten var ved at dø eller ved at blive sindssyg.

LÆS OGSÅ: Angst - sådan genkender du den

Angst og depression går hånd i hånd

Med angstanfaldet følger en depression. Dennis er bange for at gå i supermarkedet, at køre bil, at være sammen med mange mennesker og at være i offentlige transportmidler. Men efter to års tid med mange psykologsamtaler går angsten langsomt i sig selv. Den dukker op med jævne mellemrum, men de helt store og voldsomme angstanfald holder sig på afstand. Angsten og depressionen rammer dog hårdt igen nogle år senere, og endnu engang kort efter Dennis er fyldt 50.

- Mennesker, der ikke har prøvet det selv, kan næsten ikke forestille sig, hvad det er. Men da jeg var allermest syg og havde det allerdårligst, der ville jeg gerne betale prisen at få skåret begge mine ben af, hvis jeg bare kunne få det godt.

Inviterer angsten ind

Da Dennis for tredje gang er slået omkuld af angsten, kan han ikke overskue at skulle i mere terapi og bruge flere år på at kæmpe sig ud af angsten. Han vælger at starte på antidepressiv medicin, og det tager toppen af både depressionen og angsten. Det er 10 måneder siden, han stoppede på medicinen, og i dag har han har det rigtig godt og har lært at leve med angsten.

- Den måde, angsten klinger af på, det er, når du inviterer den ind. Når du siger: ”Så kom her med det hjerteanfald” eller ”Så lad mig blive sindssyg nu”. Når man inviterer den tættere på, så gider den ikke, men når man prøver at fortrænge det og ikke kan være i det og vil løbe væk, så følger den efter dig, lige meget hvad du gør.

- Lige pt. er jeg i en rigtig god periode. Vinteren kan altid godt påvirke og gøre mig lidt tungere i hovedet, men jeg er sgu i en rigtig god periode, og jeg har også taget nogle gevaldige beslutninger i mit liv. Jeg har masser at lave, men jeg har ikke stress. Jeg har ikke længere en kæmpestor salon med ansvar og 28 ansatte. Det har jeg erkendt, at det har jeg ikke lyst til mere, så stressen og de søvnløse nætter har jeg skåret meget væk.

Angsten er en følgesvend for livet

Alligevel ved Dennis, at angsten altid vil være i hans krop.

- Når man først er ramt af det, er det jo en følgesvend, som er i ens liv. Så må man lære at tackle det, og så kan man jo have gode perioder i livet. Når jeg misbruger mig selv, sover for lidt og fester for meget, så mærker jeg sensitiviteten mere. For meget stress er helt klart med til at skubbe på.

LÆS OGSÅ: 6 typiske former for angst

Dennis konfronteres stadig jævnligt med sin angst, som f.eks. da han for nylig skulle holde et foredrag.

- Der ville den rigtig gerne lige ind at vise, at den er der, men den fik ikke lov at komme. Den pustede lige lidt, men jeg havde et fantastisk foredrag, det gik skidegodt, også fordi jeg er åben omkring det.

- Jeg kan ikke sige med sikkerhed, at jeg ikke kan få en periode igen, der slet ikke er sjov, men jeg ved også, at i det øjeblik så ryger jeg på medicin igen lige med det samme. Man bliver også lidt mere hærdet med alderen, for man bliver sådan: Årh, så skal jeg lige have en periode med det… Men så må man lige æde den. Man er ikke så skræmt for, om det forsvinder igen, for det gør det jo, siger han til femina.

Læs også