Angst
Mental sundhed

Angst: Sådan skelner du mellem sund og usund angst

19. juli 2019
Fredag, 19. juli 2019 - 7:16 (udgivet første gang november 2016) - af Charlotte Hallbæck, versioneret til web af redaktionen. Foto: Panthermedia
Angst for at miste? Blive syg? Ikke at være perfekt? Her er ti typer af angst, de fleste af os kender. I denne guide får du et overblik over, hvornår angsten går fra at være sund til at være usund.

Hvornår er angst normalt - og hvornår er det ikke?

1. Lidt bange/bekymret for det hele

Når angsten er sund: Måske er du konstant på forkant med tilværelsen i form af små bekymringer hele tiden. Det letter måske hverdagen, at du allerede har tænkt ugen igennem, og sørget for, at der er kontrol med tingene. Og hvis det ikke går ud over livskvaliteten, og du ikke bruger for mange kræfter på bekymringerne samt er i stand til at lægge dem fra dig engang imellem, er der ikke noget problem i det.

Når angsten er usund: Afløser den ene bekymring den næste? Ligger du vågen om natten med tankemylder? Hvis du ikke længere føler, du har kontrol over dine bekymringer, og de kommer i en lind strøm, selvom du faktisk gerne vil skrue ned for dem, kan det være et tegn på, du har overskredet grænsen.

I farezonen for at udvikle: Generaliseret angst

christiania

2. Angst for at miste

Når angsten er sund: Det er helt normalt, at du bekymrer dig om de mennesker, du elsker. Du opfordrer måske din kæreste til at gå til lægen, hvis du er bekymret for hans helbred, eller du holder måske øje med, om dine forældre nu også har svaret på den sms, du sendte.

Når angsten er usund: Hvor lang tid bruger du på at bekymre dig? Bliver du urolig, hvis dine forældre ikke har svaret på din sms samme dag? Kan du slippe tanken om din kærestes underlige modermærke, når han siger, han har tænkt sig at gå til lægen? I den sunde angst er du i stand til at slippe tanken igen, så snart du har fået en beroligelse – i den usunde version bruger du alle dine kræfter og tid på at tænke på det.

I fare for at udvikle: Generaliseret angst

LÆS OGSÅ: Angst: 6 typiske former for angst

3. Angst for nærhed

Når angsten er sund: Du blev svigtet af en kæreste for nogle år siden, og i et stykke tid efter havde du svært at lade andre mennesker komme tæt på. Eller måske har du haft en far, der kun dukkede lejlighedsvist op i dit liv, og altid kun når det passede ham. Det hele handler om angsten for at blive afvist, og ingen af os kan lide at blive afvist af nogle, vi holder af. Det er normalt at have en vis skepsis over for nye mennesker, især hvis man har haft dårlige oplevelser i fortiden.

Når angsten er usund: Udvikler du en overbevisning om, at du ikke er typen, der kan holde til stærke følelser, at du brænder sammen indeni, hvis du skal opleve mere smerte, eller at dit hjerte simpelthen ikke kan holde til et nyt forhold, skal du være opmærksom på, om du er ved at udvikle en usund angst.

I fare for at udvikle: Socialfobi, generaliseret angst

4. Angst for at miste kontrollen

Når angsten er sund: En vis grad af kontrol er godt. Den kan hjælpe dig med at få afleveret projekterne på arbejdet til tiden, til at få lavet en madplan, så familien spiser varieret og sundt eller til at sørge for at huske, at kogepladen på komfuret skal slukkes, inden I tager hjemmefra.

Når angsten er usund: Det er blevet en vane for dig at bekymre dig og kontrollere tingene konstant, for du tror, det holder flere bekymringer fra døren. Men tidsmæssigt er det begyndt at tage overhånd. Måske er der endda ritualer, der skal gentages, fordi du er bange for ikke at have kontrolleret godt nok? Er kaffemaskinen slukket? Døren låst? Hvis du gang på gang vender tilbage til de samme kontroltanker, er din angst blevet usund.

I fare for at udvikle: OCD

5. Angst for at blive syg

Når angsten er sund: Opdager du en knude i brystet, er det en god strategi at bekymre sig om den. Det får dig til at søge læge og kan potentielt redde dit liv. Når lægen så fortæller dig, at det er en harmløs fedtknude, kan du ånde lettet op.

Når angsten er usund: Hvor det kan være en fin strategi at få tjekket en knude i brystet, er det straks mere problematisk, hvis dine tanker udvikler sig til en daglig systematisk gennemgang af din krop og dens funktioner. Tjekker du din afføring hver morgen, fordi du er bange for at få tarmkræft? Er du overbevist om, at den nerve, der har sat sig i klemme i dit øjenlåg er første skridt mod sklerose? I så fald har dine bekymringer taget overhånd. En lille huskeregel er: Det er okay at tænke på det om søndagen, men du skal kunne slippe det om mandagen.

I fare for at udvikle: Helbredsangst

6. Angst for dyr/specifikke ting

Når angsten er sund: Du har måske et anstrengt forhold til edderkopper. Måske så anstrengt, at du må lade en anden om at flytte den eller slå den ihjel. Det kan også være, du hader at køre i bus. Men fælles for de to fobier er, at du fjerner edderkoppen eller kører i bussen, hvis det er strengt nødvendigt. Ikke med behag, men du gør det.

Når angsten er usund: Problemet opstår, hvis edderkoppen eller bussen tager magten i dit liv. Bliver du nødt til at tage hjem fra sommerhuset, fordi du pludselig ikke kan finde den edderkop, der sad på væggen lige før? Eller må du tage en stor omvej med toget, selvom bussen var det nemmeste alternativ? Så snart din angst får dig til at lave undgåelsesadfærd, bliver den problematisk.

I farezonen for at udvikle: Enkeltfobi, agorafobi

7. Angst for at skulle præstere

Når angsten er sund: Få mennesker nyder at skulle præstere foran større forsamling. Du bliver måske anspændt og lidt angst, fordi du gerne vil yde dit bedste, men du slapper hurtigt af, når først du er i gang, og bagefter tænker du måske, at det egentlig ikke var så slemt.

Når angsten er usund: Måske ligger du søvnløs hele ugen op til en præsentation på arbejdet. Du bruger al din vågne tid på at bekymre dig om, hvordan det skal gå. Når du kommer til selve dagen, er du så angstfyldt, at du ikke ser nogen anden udvej end at melde dig syg. Det er undgåelsesadfærd, og den skaber kun yderligere angst for angsten.

I fare for at udvikle: Socialfobi, agorafobi

LÆS OGSÅ: Sandt eller falsk – 9 myter om perfektionister

8. Angsten for store forsamlinger

Når angsten er sund: Mange af os kan godt få et lille sug i maven, når vi er inviteret til stor fest med masser af mennesker, vi ikke kender. Hvem skal du snakke med – og om hvad? Synes de, du er interessant eller dødkedelig? Men du tager afsted alligevel, og selvom du har spekuleret lidt i ugen op til festen, har bekymringen ikke haft indflydelse på din livskvalitet.

Når angsten er usund: Du har svært ved at slippe tanken om den forestående begivenhed. Du bruger mange timer dagligt på at bekymre dig om, hvordan det skal gå, hvis du pludselig befinder dig sammen med mange mennesker. Du er måske bange for, at folk vil kigge underligt på dig – eller at du besvimer eller går i sort. I stedet laver du undgåelsesadfærd og bliver helt væk fra situationer, hvor der kan tænkes at være mange mennesker.

I fare for at udvikle: Socialfobi, agorafobi

9. Angsten for at gå i panik/blive sindssyg

Når angsten er sund: Du har sikkert prøvet at have store bekymringer eller sorger, som i perioder har slået dig ud i en sådan grad, at du ikke troede, du nogensinde kunne rejse dig igen. Måske har du ligefrem prøvet at få et angstanfald. Men du kom ovenpå igen, og det er ikke noget, du tænker på i hverdagen.

Når angsten er usund: Du stoler måske ikke helt på dig selv mere. For hvis du kunne få det så skidt sidste gang, kan du vel få det lige så skidt igen? Du er blevet angst for angsten og den måde, den fik dig til at føle dig ude af kontrol med dig selv. Det kan være, du undgå situationer og steder, du er bange for, kan udløse et nyt anfald. Måske frygter du endda, at du ikke overlever endnu angstanfald.

I fare for at udvikle: Panikangst, agorafobi

10. Angsten for ikke at være perfekt

Når angsten er sund: Du vil gerne præstere det bedst mulige – og helst alle steder. Hjemmet skal være rent, arbejdet skal være gjort og vægten skal være stabil. Som udgangspunkt er det en sund mekanisme, der holder dig på mærkerne og får dig til at lykkes med de ting, du gerne vil have succes med.

Når angsten er usund: Det hele handler om fleksibilitet. Kan du zoome ind og ud af din perfektionisme, eller har du en rigid tilgang til den? Kan du lade være med at ærgre dig, hvis du opdager en fejl i din eksamensopgave eller den præsentation, du har afleveret på arbejdet. Eller ærgrer du dig stadig flere uger efter og har svært ved at komme videre? Så er din angst blevet usund.

I fare for at udvikle: OCD, generaliseret angst

Kilder: Psykiatrifonden, Angstforeningen, psykolog Pia Callesen og Sygdomsbyrden i Danmark - rapport fra Sundhedsstyrelsen 2015

Læs også