Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Menstruation

Menstruationskop: Derfor skal du (måske) skifte tamponerne ud

21. maj 2021
af Emilie Søndergaard Christiansen
Udgivet første gang 21. maj 2016. Foto: Shutterstock
En menstruationskop kan for mange være en både nemmere og billigere løsning, når man har sin menstruation end at bruge tamponer og bind. Herunder kan du læse, hvilke fordele og ulemper der følger med en menstruationskop.

I videoen ovenfor kan du blive klogere på, hvilket menstruationsprodukt du skal vælge.

De fleste af os kender det. Det er blevet den tid på måneden, hvor man igen, igen skal ud at skaffe tamponer og bind, så man kan komme gennem sin menstruationsperiode.

Det kan dog være en jungle at finde rundt i præcis, hvilke bind og tamponer der passer en, og så kan det samtidigt være virkelig dyrt.

Der findes dog et alternativ til tamponer og bind, der i længden både er billigere og mere miljøvenlig. Nemlig menstruationskoppen.

Menstruationskop, hvad er det?

En menstruationskop er en lille beholder fremstillet af hundrede procent silikone, der opsamler blodet, når man har den i.

Menstruationskoppen fungerer på den måde, at man folder den, indsætter den i skeden, hvor koppen derefter ved hjælp af et vakuum vil sætte sig på plads.

Det kan kræve lidt øvelse og tilvænning i starten at bruge menstruationskoppen, men med tiden vil det blive nemmere.

Menstruationskoppen kan sidde i op til 12 timer ad gangen, men det anbefales dog, at man tømmer koppen oftere end det.

Især indtil man får en fornemmelse af, hvor meget man bløder, skriver webapoteket.dk.

Når man har tømt og rengjort sin menstruationskop, kan den bruges igen og igen i modsætning til bind og tamponer, som kun kan bruges én gang.

Det vil sige, at menstruationskoppen både er et billigere og mere bæredygtigt alternativ til bind og tamponer.

Måden man rengører sin menstruationskop på er ved at skylle den med lunkent vand mellem hver indsætning og udtagning.

Hvis man er et sted, hvor dette ikke er muligt, kan man nøjes med at tørre koppen med toiletpapir, indtil man har mulighed for at skylle koppen ordentligt.

Mellem hver menstruation skal menstruationskoppen koges i vand.

Menstruationskoppen er derudover også fri for uønsket kemi som hormonforstyrrende blødgørere eller kræftfremkaldende nitrosaminer, skriver Forbrugerrådet Tænk.

Sådan bruger du menstruationskoppen

  • Når menstruationskoppen skal indføres, er det vigtigt at finde en behagelig stilling. Det kan være at sidde på hug, at ligge ned, sidde ned på toilettet eller stå op. Her er det vigtigt at finde en stilling, der virker for en selv.
  • Derefter skal man folde menstruationskoppen, så den kan danne et vakuum, når den er blevet indført i skeden. Man vil kunne mærke, om den sidder korrekt. Hvis man er i tvivl, kan man forsigtigt forsøge at hive i stilken på menstruationskoppen. Mærker man modstand, er der dannet vakuum, og koppen sidder som den skal.
  • Hvis man oplever, at stilken stikker ud eller er generende, kan man klippe den til, så den er behagelig at have i.
  • Når man skal have menstruationskoppen ud, er det igen vigtigt at finde en stilling, der føles behagelig. Slap af i musklerne, da det gør det nemmere at få menstruationskoppen ud. Hiv forsigtigt i stilken, så du kan nå bunden af koppen. Klem derefter om bunden for at bryde vakuum og tag koppen ud. Herefter tømmes koppen og skylles, hvorefter den er klar til brug igen.

Kilde: Webapoteket.dk

Hvilken størrelse menstruationskop skal jeg vælge?

Menstruationskoppen kommer i to forskellige størrelser. En lille og stor udgave.

Det, der er afgørende for, hvilken menstruationskop man skal vælge, er, om man har født vaginalt eller ej.

Hvis man har født vaginalt, anbefales det at vælge den store udgave af menstruationskoppen. Hvis man derimod ikke har født vaginalt, anbefales det at anvende den lille udgave.

Kraftig menstruation kan også have indflydelse på valg af størrelsen på menstruationskoppen.

De store menstruationskopper kan rumme mere blod og kan derfor være et bedre valg. Også selvom man ikke har født, skriver Forbrugerrådet Tænk.

Menstruationskop - hvordan bruger jeg den?

Kan man bruge menstruationskop, når man har spiral?

Både ja og nej.

Ifølge Lægemiddelstyrelsen har der været tilfælde, hvor spiralens placering i livmoderen flytter sig ved brug af menstruationskoppen.

Derfor er det vigtigt, at lægen eller gynækologen informerer kvinden, der skal have sat en spiral op, at hun skal udvise stor forsigtighed ved brug af spiral.

Ifølge OrganiCup.com kan man godt bruge menstruationskop, når man har en spiral sat op. Det er dog altid en god idé at rådføre sig med sin gynækolog, før man begynder at anvende en menstruationskop, når man har en spiral.

Hvis man beslutter at bruge menstruationskoppen, selvom man har spiral, anbefales det af OrganiCup.com, at man venter mindst to menstruationscyklusser, efter man har fået isat sin spiral, før man begynder at anvende menstruationskoppen.

Derudover skal man huske at løsne vakuummet, før man tager sin menstruationskop ud.

Man skal placere menstruationskoppen så lavt i sin skede som muligt, og eller kan man spørge sin gynækolog til råds i forhold til anvendelsen af menstruationskop med spiral.

Fordele og ulemper ved at bruge menstruationskop

Fordele:

  • Kan bruges hver måned i op til 10 år, og dermed er den både et billigere og mere bæredygtigt alternativ til bind og tamponer.
  • Kan sidde i op til 12 timer, og dermed skal man ikke tømme den lige så mange gange, som man skal skifte bind eller tampon.
  • Den er nem at bruge, når først man har fået teknikken på plads.
  • Hvis man døjer med lugtgener under sin menstruation, kan menstruationskoppen være en fordel at bruge, da koppen samler blodet inde i kroppen. Dermed bliver blodet ikke eksponeret i luften, hvilket formindsker eventuelle lugtgener.

Ulemper:

  • Det kan være en udfordring at anvende menstruationskoppen, og selvom de fleste får det til at fungere efter et par gange, er der også nogle, der oplever, at det aldrig kommer til at fungere med en menstruationskop.
  • Man skal gøre sin menstruationskop ren, hver gang man tømmer den. I modsætning til bind og tamponer, der blot skal smides i skraldespanden efter brug. Det kan desuden tage tid, at man skal koge sin kop mellem hver cyklus.
  • Det kan svine lidt at bruge menstruationskop. Når man skal indsætte og tømme sin menstruationskop, skal man bruge sine fingre til at rode rundt inde i sig selv. Desuden kan man risikere, at ens menstruationsblod lever sit eget liv, når man skal tømme koppen for blod.

Kilde: OrganiCup.com

Hvem er menstruationskoppen god for?

Menstruationskoppen kan i princippet anvendes af alle med menstruation. Det kan dog tage tid at få teknikken i at bruge koppen på plads.

For nogle lykkedes det hurtigt, for andre kommer det aldrig til at fungere.

I sidste ende er det op til en selv at finde ud af, hvad man er mest komfortabel med at bruge, når man har sin menstruation.

Læs også