Kalorieforbrænding og energiforbrug ved løb
Løb

Kalorieforbrænding: Løb er blandt de sportsgrene, hvor du forbrænder mest

5. april 2023
af Lotte Horup, Redaktionen
Udgivet første gang 18. april 2012. Foto: Shutterstock
Er det ligegyldigt for kalorieforbruget, om man løber eller går en tur? Og hvor meget energi forbruger man ved at løbe 5 kilometer? Løbeekspert Mikkel Marker giver svaret her.

Du har måske lige været på en løbetur, og nu vil du gerne vide, hvor mange kalorier, du har svedt ud undervejs. Det kan nemlig være rart at holde øje med hvor meget energi, kroppen har brugt – og dermed også hvor mange kalorier, du kan tillade dig at indtage.

Kalorieforbrænding ved løb

Løb er en af de motionsformer, der er mest effektive i forbindelse med kalorieforbrænding, for når vi løber, bruger kroppen en god portion energi.

Hvis formålet med dine løbeture er at tabe dig, skal du imidlertid huske på, at du ikke kun skal have energiforbruget for øje. Det er nemlig mindst lige så vigtigt også at tænke over dit kalorieindtag.

Kvinder har typisk brug for et sted mellem 1600 og 2400 kalorier om dagen. Spiser du mere, vil du som udgangspunkt tage på, og spiser du omvendt mindre, vil du være i såkaldt kalorieunderskud, og kroppen tærer derfor på dine fedtdepoter – og så vil du tabe dig.

Kalorieunderskuddet kan også opnås ved at dyrke motion og forbrænde de ekstra kalorier, og det er her, at motionsformer som løb spiller en vigtig rolle.

Sådan beregner du dit energiforbrug

Det tager ikke mange sekunder at udregne den samlede kalorieforbrug ved løb.

Når du løbetræner, er der nemlig to primære parametre, der spiller ind på udregningen af, hvor meget du forbrænder: din vægt og den distance, du løber. Det fortæller Mikkel Marker, der er cand.scient. i idræt.

Ifølge ham kan du som en tommelfingerregel udregne, hvor mange kalorier du cirka forbrænder på din løbetur, ved at gange antal kilometer med din vægt, fordi man i praksis regner med at kroppen forbrænder 1 kalorie (kcal) per kilo kropsvægt (kg) for hver kilometer (km), du bevæger dig.

Hvis du eksempelvis har løbet 10 kilometer, og du vejer 70 kg, vil din samlede forbrænding være 700 kalorier (kcal).

Hvis du har løbet 5 km, og du vejer 65 kg, hedder regnestykket: 5 km x 65 kg = 325 kalorier (kcal).

Mikkel Marker:

Mikkel Marker er Cand Scient i Idræt. Derudover har han tager flere uddannelser inden for fysisk træning og mentaltræning hos DBU.

Mikkel Marker har været træner i superligaen i klubber som OB og Lyngby BK og har desuden været landstræner i atletik.

En metode mere til udregning af kalorieforbrændning

Selv om 325 kalorier ikke lyder af det helt store, svarer det faktisk til en del i regnskabet over dit daglige energiforbrug.

I løbet af en hel dag vil du formentlig forbrænde omkring 2800 kalorier, hvilket svarer til 12.000 kilojoule (KJ). Derfor er en løbetur på 5 eller 10 km virkelig noget, der gør en forskel for din samlede kalorieforbrænding.

Hvis du ikke er helt sikker på, hvor langt du har løbet, kan du også beregne dit energiforbrug ud fra, hvor mange minutter du har løbet. En tommelfingerregel siger, at du cirka forbrænder 10 kalorier i minuttet under løb, så hvis du løber i 30 minutter, forbrænder du cirka 300 kalorier.

Regnestykket ser altså således ud: 10 kalorier (kcal) x 30 minutter = 300 kalorier (kcal).

Hvor meget, du forbrænder ved at løbe, er dog imidlertid afhængig af blandt andet din vægt og din løbehastighed, og de to udregningsmetoder er derfor kun vejledende, understreger Mikkel Marker.

Hvad forbrænder man mest energi på – løb eller gang?

Nogle former for træning giver en øget kalorieforbrænding i forhold til andre. Faktisk forholder det sig sådan, at du forbrænder omkring 30 procent flere kalorier ved at løbe en tur frem for at gå samme rute i et raskt tempo. Det skyldes kroppens efterforbrænding oven på en løbetur. Det skriver aktivtræning.dk

Det kan derfor godt betale sig at snørre løbeskoene, hvis målet er at komme hjem med det størst mulige energiforbrug – det er hårdere, ja, men det går både hurtigere og er mere effektivt i forhold til kalorieforbrænding.

Kalorieforbrænding på løbetur

Hvis du ønsker at optimere dit kalorieforbrug, bør du kaste dig over sportsgrene som løb, cykling, langrend og crosstrainer.

Det skyldes ifølge videnskab.dk, at disse sportsgrene aktiverer de store muskler i benene, hvilket gør, at du forbrænder kalorier hurtigere.

Samtidig spiller intensiteten i de nævnte sportsgrene også en rolle. Kroppen skal nemlig bruge flere kræfter, jo hurtigere du bevæger dig.

Husk efterforbrændingen

Intensiteten på for eksempel en løbetur er afgørende for kroppens såkaldte efterforbrænding – altså hvor mange kalorier, du forbrænder i timerne efter træningen.

Hvis du træner rigtigt, vil din krop nemlig arbejde videre efter du har smidt dig i sofaen, og dermed forbrænde gratis kalorier for dig.

Om du lunter eller spurter en tur på 10 kilometer er derfor ikke helt ligegyldig. I det store hele vil kalorieforbrændingen være tilsvarende hinanden på selve turen, men din krop efterforbrænder mere, når du har udført en højintensiv træning.

Husk på, at jo højere intensitet, du træner med, jo vigtigere en rolle spiller opvarmningen inden. Det siger Mikkel Marker og påpeger, at du ellers kan risikere at få træningsskader.

Læs også