For lid søvn ødelægger dit vægttab
Sundhed

For lidt søvn ødelægger dit vægttab

16. september 2009
Lone Severinsen
Foto: Pantherstock
Jo længere man er fra at få de anbefalede otte timers nattesøvn, jo sværere er et vægttab. Hvorfor?

Der er forskning, som viser at søvn spiller en afgørende rolle for din vægt. Forskere har opdaget, at jo længere man er fra at få de anbefalede otte timers nattesøvn, jo højere risiko har man for at blive overvægtig.

  • Mindre end fire timers søvn: 73 procent øget risiko.
  • Fem timers søvn: 50 procent øget risiko.
  • Seks timers søvn: 23 procent øget risiko.

Mangel på søvn kan lede til vægtøgning.

Hvis man mangler den optimale mængde søvn, så forstyrres hormonerne leptin og ghrelin, som regulerer appetitten. Det betyder, at jo mindre søvnig du er, jo mindre sulten er du også.

Undersøgelser tyder også på, at søvnmangel sætter kroppen i en tilstand af alarmberedskab. Derved øges produktionen af stresshormoner, og blodtrykket stiger - hvilket i øvrigt øger risikoen for hjerteanfald og hjerneblødninger. Synderen er blandt andet stresshormonet kortisol, som faktisk også gør dig mere sulten.

Der hersker altså ingen tvivl om, at det er en rigtig god idé at få nok søvn, hvis du ønsker at holde din vægt eller komme ned.

Søvn "genoplader batteriet" og giver din krop ny energi. Motion og sunde kostvaner gør søvnen bedre. Omvendt har du mere lyst til motion - og er mere motiveret til at gennemføre kostændringer - når du er frisk og udhvilet.

Læs også