https://imgix.femina.dk/media/websites/qmag-dot-dk/website/engangsbilleder-2014/oktober/spisetypeprim.jpg
Træning og kost

Gør dit vægttab nemmere – find din spisetype

1. oktober 2014
af Malene Fich Weischer
foto: Shutterstock
Ved du, hvilken spisetype, du er? Om du er weekendnyderen, bekvemmelighedsforbrugeren eller autospiseren. At kende sin egen spisetype kan gøre et vægttab meget nemmere – find din type her.

- For mennesker, som ikke er overvægtige, er det sommetider svært at forstå, at det ikke altid er så enkelt at tabe sig. At vælge sunde fødevarer, at nægte sig selv de lækre kiks, som ligger dér og kalder på dig, at nøjes med kun ét lille stykke chokolade,… Men det er ikke altid så let.

En masse slankekure glemmer denne psykologiske del af processen, som ofte er langt essentielt end at vide, hvad man skal spise eller ikke spise. Personlige vaner spiller en vigtig rolle i ens evne til at styre vægten effektivt, og derfor er det ikke alle slankeprodukter og slankekure, der virker for enhver. Nøglen til at tabe sig og forblive sund skal findes i en forståelse af de motiver, der ligger bag valget af bestemte fødevarer, og hvordan selv små livsstilsændringer tilsammen kan gøre en stor forskel.

>> Læs også: Q tester slankepulver fra XLS Medical

Hvilket mønster spiser du efter?

Sådan skriver firmaet XLS Medical på deres hjemmeside. Når de udvikler produkter, så inddeler de os forbrugere i 9 spisetyper, som har hvert deres spisemønster. det er en god ting for virksomheden at have, når de udvikler produkter, men det er også en god hjælp for os, som gerne vil tabe os. Ved at identificere sit spisemønster, kan man nemlig bedre planlægge sit vægttab ud fra de styrker og svagheder ens spisetype har. Som regel kan man genkende sig selv i mere end én af typerne:

- Afhængig af din sindstilstand, din kost eller perioden i dit liv vil du somme tider føle dig mere på linje med en anden type, fortæller XLS Medical videre, og fortsætter:

- Vi vil gerne lære dig, hvordan du kan arbejde med den psykologiske del. Ved hjælp af disse typer af spisere kan du analysere dit eget særlige forhold til mad og lære, hvordan du skal være opmærksom på de årsager, der bevirker, at du kan klare det. Vi vil gerne give dig nogle gode råd til, hvordan du også kan få denne del af din sunde livsstil under kontrol!

Find din spisetype - og få et par gode råd til den - her:


Belønningsspiseren

- er glad for mad (især med højt fedtindhold som f.eks. chokolade og flødeis) og bruger det som belønning.

Prøv at finde noget andet at belønne dig selv med! En ny kjole, et blad du godt kan lide at læse eller et pænt smykke.

Mad som en belønning varer kun nogle få øjeblikke. Bagefter føler du dig ofte skyldig, og du tager på i vægt.

Hvis du vil belønne dig selv med mad, så gør det med noget sundt. Lav en farverig salat, en frugtsalat eller prøv at begrænse din portion, hvis du beslutter at spise noget usundt.

Hvis du ikke kunne modstå fristelsen, så tag et fedtabsorberende middel efter den fedtholdige mad: Tænk på et minimere skaden!


Bekvemmelighedsforbrugeren
- manglende tid eller lejlighed til at finde sunde alternativer medfører et overforbrug af færdigretter med højt fedtindhold.

Et sundt måltid kan tilberedes på mindre tid, end det tager at bestille fastfood! Og så er det meget bedre for dit helbred.

Prøv at tilberede noget i weekenden, eller når du har ekstra tid til rådighed. Lav en dobbeltportion og frys resten ned.

Du kan købe snittede og frosne grøntsager overalt nu. Sørg for, at du altid har dem i køleskabet eller fryseren. Du skal blot koge eller stege dem i en lille smule olie, og straks har du den vigtigste og sundeste del af din middag.
Tilsæt blot lidt kød eller fisk, og så er du klar! Du kan endog få poser lige klar til at lægge i mikroovnen. De indeholder ofte mere salt og fedt end friske grøntsager, men det er bedre end en burger eller en kebab.

Hvis du laver en stor portion suppe to gange om ugen, har du altid en sund frokost eller middag klar på 5 minutter. Med et par skiver brød til har du et sundt måltid.

Kulhydratkræveren
- trangen til kulhydrater resulterer i overspisning efterfulgt af sultkvaler og energiunderskud.

Trangen til kulhydrater er et almindeligt problem i kampen mod kiloene. Og hvis man spiser kulhydrater, medfører det trang til endnu flere kulhydrater. Det er en ond cirkel. Du skal prøve en 2 ugers kur uden kulhydrater. Ingen slik, ingen hvid pasta/hvidt brød/ris og gå langt uden om kiksene! Hvis du spiser masser af kulhydrater, stiger dit blodsukker. Din krop skal producere en masse insulin, og det giver dig et energiunderskud.

Prøv at spise sunde kulhydrater, de såkaldte langsomme kulhydrater. Fuldkornsbrød, frugt, fuldkornspasta og brune ris.

Hvis du mener, du er en kulhydratkræver, så er Kulhydratblokkeren lige noget for dig. Hvis du tager den før måltidet, kan den reducere sukkeroptagelsen i blodet med 66 %. Vær opmærksom på, at Kulhydratblokkeren kun reducerer optagelsen af langsomme kulhydrater… så den hjælper dig ikke, hvis du skal til at spise en stor pose slik!

Energispiseren
- kræver et højt indtag af kulhydrater for at opfylde energibehovet og tilfredsstille appetitten.

Spis flere grøntsager! Grøntsager er sunde og har et lavt kalorieindhold. Prøv at spise grøntsager til frokost og aftensmad. En dejlig salat til frokost eller nogle grøntsager i din sandwich. Hvis du laver varm mad, skal du bruge mindst 200 g grøntsager pr. person. Ved at spise flere grøntsager spiser du færre kulhydrater.

Hvis du har svært ved at reducere den mængde kulhydrater, du får i dit måltid, skulle du prøve Kulhydratblokkeren.

Hvis du tager den før måltidet, kan den reducere sukkeroptagelsen i blodet med 66 %. Så hvis du prøver at skære lidt ned på brød, pasta eller kartofler, vil Kulhydratblokkeren også give dig et ekstra skub til at tabe dig.


Den uorganiserede spiser
- en hektisk livsstil medfører, at man spiser undervejs og ofte får en kulhydratrig kost.

Husk at spise i løbet af dagen, da du ellers vil kompensere for det om aftenen. Hvis du kan, så tag lidt sund mad og sunde snacks med på vejen. Hvis du er nødt til at købe noget undervejs, så prøv at træffe et sundt valg. Der findes fødevarebutikker, der tilbyder sunde sandwich, supper eller salater. Det kan faktisk også godt være sundt at spise ude eller hurtigt!

Overspiseren
- madelskeren med den store appetit, som har svært ved ikke at overspise.

For det meste spiser overspiseren også for hurtigt. Prøv at spise lidt langsommere. Tæl, hvor mange gange du tygger din mad. Du skal tygge hver bid mindst 10-15 gange, træk derefter vejret ind og ud, og tag så næste bid. Så vil du spise mindre!

Prøv at forlade bordet, når du har spist den første portion. Når du har spist en portion af normal størrelse, så prøv at rydde bordet, vask op eller gå en tur. Din mave skal bruge 20 minutter til at give signal til din hjerne om, at den er mæt. Du skal give dig selv tid. Det hjælper også at børste tænder hurtigt, efter at du har spist, da mintsmagen reducerer din appetit.

Hvis du ikke kan skære ned på dine portioner, så prøv Appetitsvækkeren. Den kan hjælpe dig til at føle dig mere mæt og forblive mæt i længere tid.


Sulteren

- kæmper ikke for at begrænse den daglige fødeindtagelse, men kæmper for at regulere appetitten og undgå fristelser.

Vær ikke for hård ved dig selv. Din daglige diæt må ikke være for skrap. Hvis du sulter dig selv, vil du ikke kunne modstå fristelser. Tillad dig selv en lækkerbisken en gang imellem, og du vil bedre kunne holde din diæt i meget længere tid.

Autospiseren
- spiser regelmæssigt i løbet af dagen uden at tænke over det og uanset, om han/hun er sulten eller ej, hvilket fører til overspisning.

Prøv at skrive ned, hvad du spiser i løbet af dagen i tre dage. Du vil blive overrasket. Skær ned på slik, kager eller store mængder af brød. En regelmæssig kostplan er meget vigtig for at tabe sig eller undgå at tage på. Dine måltider skal være velafbalancerede, og mellem måltiderne kan du tage en sund snack. Se i vores daglige kostplaner for at finde et eksempel.

Få flere tips til dit vægttab her:

Læs også