https://imgix.femina.dk/media/014524cd69374e17acad65068b014bcf.jpg
Sundhed

Legetøj kan blive for gammelt

20. juli 2010
af Tino Tønnesen
Foto: Colourbox
Legetøj af plastic, som er mere end 10 år gammelt, er ofte så farligt for mennesker og natur at det skal på genbrugsstationen.

Det kan være rigtig rart at arve en stor pose legetøj, men hvis det er gammelt og lavet af plastic, så kan du komme til at gøre dit barn en bjørnetjeneste (altså den negative af slagsen). Det er ikke så længe siden, at reglerne for, hvad der må stoppes i legetøj, ikke var så skrappe, som de er i dag. Dukker, bideringe, bolde og biler kan derfor sagtens være lavet af PVC med blødgørere.

Hvis det er gammelt plastik, især over 10 år, og hvis det er det mindste blødt, kan der sagtens være blødgørere i, og så er det en god ide at holde det fra specielt de små børn, som putter legetøjet i munden. Ældre børn, der er færdig med at smage på alting, kan dog godt lege med det, uden at det påvirker dem.

Vil du smide gammelt plastic-legetøj ud, så skal det afleveres på genbrugsstationen og ikke i skraldespanden, hvis der er PVC i. Det gælder for eksempel barbiedukker, der er klassificeret som farligt affald.

PVC prøven
Hvis du vil tjekke, om noget er lavet af PVC, kan du opvarme et stykke kobbertråd (f.eks. fra et gammelt stykke antennekabel) og smelte lidt af plastikken med den varme kobbertråd. Når der sidder et lille stykke plastik på tråden, opvarmer du det igen. Hvis flammen bliver grøn, er det PVC. Det er meget vigtigt, at du gør det udenfor, da processen frigiver en del kemikalier, der er farlige at indånde.

Det fremgår sjældent, om f.eks. legetøj er lavet af PVC. Hvis der står "PVC free", er det ifølge Informationscenter for Miljø & Sundhed ofte emballagen, der henvises til. Dette kan snyde mange forbrugere.

Hvordan kan man se, hvilken type plastik det er?

Læs mere:
Picnickurv - med advarselstrekant eller ej?

Læs også