Krop & velvære

Yogainstruktøren: Vi lever i hovedet, men ikke i kroppen

Medicinsk yoga – eller MediYoga, som det også kaldes – er så anerkendt en behandlingsform i Sverige, at den udøves på hospitaler og udskrives på recept til behandling af bl.a. stress, udbrændthed og forhøjet blodtryk. Her fortæller yogainstruktør Anne Mette Paarup Kristensen hvorfor MediYoga er en effektiv behandlingsform.

Hvorfor skal man dyrke MediYoga?

– Vi lever i en verden, der er i konstant forandring, og i en dagligdag med mange høje krav. Vi lever oppe i vores hoved og ikke i kroppen. Vi kan ikke mærke os selv, vi overhører kroppens signaler – det kan mange mennesker ikke holde til i længden. Her kan MediYoga være en stor hjælp til at genskabe kontakten til sin krop og få den tilbage i balance. Hvis vi er stressede, betyder det, at nervesystemets ”bremse” er mindre aktiveret. Det tærer på kroppen, og derfor kommer vi i ubalance. Det sætter gang i en kædereaktion i kroppen, og alt fra vores søvn til vores fordøjelse, immunforsvar mm. bliver påvirket. Når vi dyrker MediYoga, arbejder vi med at aktivere ”bremsen”, det parasympatiske nervesystem igen.
 

 

Hvordan gør I det?

– MediYoga er baseret på energisystemer og tanken om, at vi er energivæsener med en fysisk krop. Alle yogaprogrammer arbejder med hormonsystemet, lymfesystemet og nervesystemet. Det resulterer i en kraftfuld yogaform, der giver gode resultater. Det handler om at sanse, og om at skabe ro og tilstedeværelse i krop og sind. Derfor arbejder vi blandt andet med grounding – altså øvelser, der genskaber en kropslig jordforbindelse. Vi arbejder helt grundlæggende med det lange dybe åndedrag, der genskaber kontakten til det parasympatiske nervesystem, som altså er kroppens ”bremse”.

Få 8 numre af femina fra kun 229 kr - ingen binding! Få vores tilbud her

Hvad med mantraerne? Hvorfor hjælper det at synge på sanskrit? 

– Meditationen er vigtig – den bruger vi til at ”rydde op på loftet”, tømme hovedet og få en øget bevidsthed. Men det kan være svært at koncentrere sig, og derfor bruger vi mantraet. Ordet mantra betyder at lede sindet, og det er kort sagt et positivt budskab, som holder tankemylder fra døren. Så er der mange, der tænker, hvorfor sidde og sige sådan en sætning? Men prøv at tænke på, hvor mange tanker, der flyver igennem hovedet på en dag. Ifølge genforsker Elizabeth Blackburn har vi 65.000 om dagen. Og mange af dem er ikke konstruktive. Mantraerne hjælper til at holde fokus og være til stede samtidig med, at det er et positivt budskab.

– Det kan virke lidt grænseoverskridende for nogle, at man sidder og chanter, men der er en videnskabelig grund til, at vi gør det. Det er ikke lige meget, hvilke ord, vi siger. I forhold til Kirtan Kriya-meditationen, hvor man synger ”sa ta na ma”, undersøgte nogle forskere, om det havde samme effekt, hvis man skiftede ordene ud – og det havde det ikke.

 

LÆS OGSÅ: femina tester MediYoga: Kan mantraer og medicinsk yoga hjælpe mod stress?

 

Kan du forstå, hvorfor nogen kan være skeptiske?

– Ja, altså. MediYoga er stadig forholdsvis nyt i de fleste lande, og for nogle kan det måske virke specielt, men vi skal ikke kigge ret langt tilbage, før kiropraktor var en uddannelse, man kun kunne tage i USA eller England.
Det blev set som lidt alternativt, men i dag er det jo også noget, vi har taget til os. Sådan tror jeg også, det bliver med MediYoga og yogaterapi i det hele taget. Den fysiologiske effekt er dokumenteret – det spirituelle kan man så vælge at tage med eller lade være.

 

LÆS OGSÅ: Yoga - 7 myter, du godt kan aflive!

 

Hvordan har MediYogaen påvirket dem, der deltager i dit kursus?

– Første gang, jeg kørte mit kursus i Valby, oplevede jeg, at flere deltagere kontaktede mig efter den første time og fortalte, at de havde sovet helt vildt godt. De havde fået en ro i deres krop, som de ikke havde haft i lang tid. Men det er ikke fordi, det bare er ”done with it”, når man tager nogle timer i MediYoga. Men hvis man laver øvelserne regelmæssigt, kommer det lige så stille ind under huden på en, og så kan man blive guidet til kernen af det, man har brug for.

 

Anne Mette Paarup Kristensen er certificeret coach i stress og udbrændthed, yin-yogalærer og uddannet MediYoga-instruktør. Anne Mette underviser i YOGA i Valbys lokaler. 
Læs mere på yogaforstress.dk

 

Læs mere om: