Medicinsk yoga, mediyoga
Sundhed

Hvad er mediyoga? Yogainstruktøren gør dig klogere på medicinsk yoga her

14. marts 2023Opdateret 20. november 2023
Af: Michelle Løvstrup Theils og redaktionen
Foto: Unsplash
Mediyoga - eller medicinsk yoga – er en supplerende metode inden for terapi og rehabilitering. Metoden er så anerkendt en behandlingsform i Sverige, at den også udøves på hospitaler.

Mediyoga er så anerkendt en behandlingsform i Sverige, at den udøves på hospitaler og udskrives på recept til behandling af blandt andet stress, udbrændthed og forhøjet blodtryk.

Yogaformen, der også kaldes medicinsk yoga, er forskningsbaseret og har vist sig at have en effektfuld virkning både fysisk og psykisk.

Mediyoga består af en række enkle øvelser, som langt de fleste kan udføre uanset fysisk tilstand.

Nedenfor fortæller Anne Mette Paarup Kristensen, hvad mediyoga er, og hvorfor hun mener, mediyoga er særdeles gavnligt.

Anne Mette Paarup Kristensen er certificeret coach i stress og udbrændthed, yin-yogalærer og uddannet mediyoga-instruktør.

Hvad er mediyoga?

Ofte anvendes mediyoga som en supplerende metode inden for terapi og rehabilitering ud fra den grundlæggende tanke, at krop, sind og følelser er tæt forbundet.

Yoga er kendt for at påvirke kroppen og de indre organer på flere måder. Blandt andet giver yoga mere fleksible og stærkere muskler, det påvirker fordøjelsen og hormonbalancen og giver derudover et stærkere og mere robust nervesystem.

Mediyoga giver nogle konkrete redskaber til at berolige nervesystemet, som ofte er overbelastet i tilfælde af eksempelvis stress, angst og depression.

Hjælper patienter med atrieflimren

Medicinsk yoga har i studier også vist sig at være et gavnligt supplement til behandlingen af patienter med hjerterytmeforstyrrelser.

Hjerterytmeforstyrrelser medfører daglige gener som hjertebanken, åndenød, svimmelhed, hurtig og uregelmæssig puls, og en følelse af angst og uro.

Studier har dog vist, at mediyoga kan være et godt supplement i behandlingen. En række mindre studier har vist, at yogaen kan bidrage til blandt andet nedsat hjertefrekvens, lavere blodtryk, reduceret angst og depression og en forbedret livskvalitet.

Kilde: Hjerteforeningen

Derfor skal du dyrke mediyoga

– Vi lever i en verden, der er i konstant forandring, og i en dagligdag med mange høje krav. Vi lever oppe i vores hoved og ikke i kroppen. Vi kan ikke mærke os selv, og vi overhører kroppens signaler, fortæller yogainstruktør Anne Mette Paarup Kristensen.

– Det kan mange mennesker ikke holde til i længden. Her kan mediyoga være en stor hjælp til at genskabe kontakten til sin krop og få den tilbage i balance. Hvis vi er stressede, betyder det, at nervesystemets ”bremse” er mindre aktiveret.

Hvad hjælper mediyoga mod?

Medicinsk yoga er særligt god for dig med:

  • Stress
  • Søvnbesvær
  • Forhøjet blodtryk
  • Åndedrætsbesvær
  • Nedsat bevægelsesfunktion
  • Kroniske smerter

Kilde: Yoga For Stress

- Det tærer på kroppen, og derfor kommer vi i ubalance. Det sætter gang i en kædereaktion i kroppen, og alt fra vores søvn til vores fordøjelse, immunforsvar mm. bliver påvirket. Når vi dyrker mediyoga, arbejder vi med at aktivere ”bremsen”, det parasympatiske nervesystem igen, siger Anne Mette Paarup Kristensen.

Hvordan dyrker man mediyoga?

Mediyoga er baseret på energisystemer og tanken om, at vi er energivæsener med en fysisk krop. Alle yogaprogrammer arbejder med hormonsystemet, lymfesystemet og nervesystemet.

Det resulterer i en kraftfuld yogaform, der giver gode resultater.

- Det handler om at sanse og om at skabe ro og tilstedeværelse i krop og sind. Derfor arbejder jeg blandt andet med grounding – altså øvelser, der genskaber en kropslig jordforbindelse, siger Anne Mette Paarup Kristensen.

- Vi arbejder helt grundlæggende med det lange dybe åndedrag, der genskaber kontakten til det parasympatiske nervesystem, som altså er kroppens ”bremse”.

Hvad med mantraerne? Hvorfor hjælper det at synge på sanskrit?

– Meditationen er vigtig – den bruger vi til at ”rydde op på loftet”, tømme hovedet og få en øget bevidsthed. Men det kan være svært at koncentrere sig, og derfor bruger vi mantraet.

- Ordet mantra betyder "at lede sindet", og det er kort sagt et positivt budskab, som holder tankemylder fra døren. Så er der mange, der tænker: "Hvorfor sidde og sige sådan en sætning?" Men prøv at tænke på, hvor mange tanker, der flyver igennem hovedet på en dag, siger Anne Mette Paarup Kristensen.

Mediyoga - medicinsk yoga - bliv klogere her

Ifølge genforsker Elizabeth Blackburn har vi 65.000 tanker om dagen. Og mange af dem er ikke konstruktive. Mantraerne hjælper til at holde fokus og være til stede samtidig med, at det er et positivt budskab.

– Det kan virke lidt grænseoverskridende for nogle, at man sidder og chanter, men der er en videnskabelig grund til, at vi gør det. Det er ikke lige meget, hvilke ord, vi siger. I forhold til Kirtan Kriya-meditationen, hvor man synger ”sa ta na ma”, undersøgte nogle forskere, om det havde samme effekt, hvis man skiftede ordene ud – og det havde det ikke.

Yoga som behandlingsform

MediYoga er stadig forholdsvis nyt i de fleste lande, og for nogle kan det måske virke specielt, men vi skal ikke kigge ret langt tilbage, før kiropraktor var en uddannelse, man kun kunne tage i USA eller England.

- Det blev set som lidt alternativt, men i dag er det jo også noget, vi har taget til os. Sådan tror jeg også, det bliver med mediyoga og yogaterapi i det hele taget. Den fysiologiske effekt er dokumenteret – det spirituelle kan man så vælge at tage med eller lade være.

Hvordan har mediyogaen påvirket dem, der deltager i dit kursus?

– Første gang, jeg kørte mit kursus i Valby, oplevede jeg, at flere deltagere kontaktede mig efter den første time og fortalte, at de havde sovet helt vildt godt.

- De havde fået en ro i deres krop, som de ikke havde haft i lang tid. Men det er ikke, fordi det bare er ”done with it”, når man tager nogle timer i mediyoga.

- Men hvis man laver øvelserne regelmæssigt, kommer det lige så stille ind under huden på en, og så kan man blive guidet til kernen af det, man har brug for.

Mediyoga øvelser

En væsentlig del af mediyoga er åndedrætsøvelser. Når du kun fokuserer på din vejrtrækning, kan det virke afstressende på hele dit system.

Yoga med femina og yogainstruktør Karen Pallisgaard guider dig i videoen nedenfor igennem en åndedrætsøvelse, der mindsker stress.

Læs også