tamponer
Krop & velvære

Udebleven menstruation - 10 årsager til din menstruation (måske) udebliver

4. februar 2022
af Redaktion
Foto: Shutterstock og Unsplash
Har du ikke fået din månedlige menstruation? Udebleven menstruation kan skyldes mange forskellige ting og behøver nødvendigvis ikke skyldes graviditet. Bliv klogere på forstyrrelser i din blødning her.

De fleste kvinder oplever på et eller andet tidspunkt, at deres menstruation udebliver.

Men hvorfor bliver menstruationen pludselig uregelmæssig og blødningen stopper?

Det kan føre til mange bekymringer omkring, hvorfor menstruationen pludselig ændrer sig, og mange kvinder tror med det samme, at det er et tegn på graviditet. Men det behøver nødvendig ikke være grunden til, at din menstruation udebliver.

Nedenfor kan du blive klogere på, hvorfor din menstruation (måske) udebliver - og hvad du skal være opmærksom på, når det sker.

Hvad er udebleven menstruation?

Ifølge Sundhed.dk kan menstruation karakteriseres som udeblevet, når du får ikke din menstruation ca. 1 gang om måneden.

Hvis menstruationen er udeblevet i mere end tre måender kaldes det amenoré. Der er primært tale om denne form for udebleven menstruation, hvis du som kvinde aldrig har haft menstruation.

Anden form for udebleven menstruation

En anden form for udebleven menstruation kaldes sekundær amenoré, der er betegnet ved, at du tidligere har haft din menstruation. Det er også denne form for udebleven menstruation, der er den mest almindelige og forekommer hos de fleste kvinder på et tidspunkt i deres liv.

10 årsager til menstruation udebliver

  • Graviditet
  • Spiseforstyrrelser (eksempelvis anoreksi)
  • For meget træning
  • Vægttab
  • Stress
  • Sygdom
  • Polycystisk ovariesyndrom (PCOS)
  • Stofskifteproblemer
  • For tidlig overgangsalder
  • Fedme

Kilde: Sundhed.dk

Hvorfor udebliver min menstruation, når jeg ikke er gravid?

Det kan være svært at finde ud af, hvad man selv kan gøre ved udebleven menstruation, og hvorfor netop din menstruation lige pludselig udebliver.

træt

Psykiske påvirkninger kan i høj grad være årsagen til blødningsforstyrrelser og udebleven menstruation. Derfor bør du være opmærksom på ændringer i din hverdag, da menstruationen kan udeblive grundet stress, ændringer i madvaner osv.

Udebleven menstruation kan udover ovenstående skyldes mange forskellige ting, så hvis du over længere tid oplever, at din menstruation udebliver bør du henvende dig til en læge, da der er risiko for afkalkning af knoglerne.

Kilde: Apotektet.dk og Sundhed.dk

Læs også