Krop & velvære

Stresset? Så lugt til din mands T-shirt

Lugter du til din mands T-shirt, så slapper du mere af, men lugter du til en fremmed mands T-shirt, så bliver du mere stresset.

ER DU STRESSET, SKAL DU BARE LUGTE TIL DIN MANDS T-SHIRT

Kvinder bliver beroliget ved lugten af deres elskede, hvis de er stressede, viser nyt studie fra The University of British Columbia. Udsættes kvinder derimod for lugten af fremmede mennesker, bliver de endnu mere stressede. I studiet var det kun lugten af personen, kvinderne blev udsat for – ikke personen selv.
 
 
Det foregik således, at forskerne rekrutterede 96 par, hvoraf mændene fik en ren T-shirt udleveret, som de skulle have på i 24 timer uden at bruge deodorant eller andet, der kunne påvirke lugten. De kvindelige deltagere skulle så derefter lugte til en tilfældigt udvalgt T-shirt, som enten ikke var brugt, var brugt af deres kæreste eller af en fremmed – uden at T-shirtens forhistorie var kendt. Derefter blev kvinderne udsat for en stress-test, og det viste sig, at de kvinder, der havde lugtet til deres partners T-shirt, følte sig mindre stressede før og efter testen. Målingen viste også, at de kvinder der havde gættet, at det var deres mands lugt, havde et lavere niveau af stresshormonet kortisol.
 
KØB et abonnement på femina og vælg din egen velkomstgave: Moshi Moshi jakke, Södahl plaid eller et af vores skønhedssæt
 
Det tyder på, at partnerens lugt virker stærkest, hvis man kan identificere den. Interessant nok havde de kvinder, der havde lugtet til en fremmed, højere kortisolniveau i forløbet af stress-testen. Studiet viser, at partnerens lugt alene kan virke beroligende – også selv om partneren ikke fysisk er til stede, mener hovedforfatter Marlise Hofer. Gælder det mon også partnerens sokker? Undersøgelsen er publiceret i Journal of Personality and Social Psychology.
 
LÆS OGSÅ: Dyrk yoga og slip for stress
 
Kilde: Science Daily
 
Læs mere om: