Krop & velvære

Sprøjteorgasmer, g-punkter og udløsning: Bliv klogere på orgasmen

af Redaktionen 15. maj 2018
foto: Panthermedia
Den lille død, det store brag, orgasme, klimaks - kært barn har mange navne. Orgasmen er dejlig, og du kan blive meget klogere på den lige her.

Hvad er en orgasme?

Orgasmen er en kemisk proces, der foregår i hjernens lystcenter. Orgasmen sker ved at en række muskler trækker sig sammen ved manipulation, ligesom en refleks. For at de kan det, kræver det den rette stimulering både fysisk og mentalt. Orgasmen kan både kræve plads, tid og ro – men kan også opstå under pres. Det afhænger af vores liderlighed, og hvad vi tænder på – for orgasmen sker i hjernen.

Forskere har altid været mystificeret over den kvindelige orgasme, for hvorfor findes den egentlig? Har den et decideret formål - udover at fylde os med velvære, selvfølgelig? Læs forskernes nyeste konklusion i artiklen Orgasme: Hvad skal kvinder egentlig med orgasme?

Hvad er forskellen på en orgasme og en udløsning? 

En udløsning er sæd og sekret/væske, der kommer ud af kønsdelene. En orgasme er “tør” og opleves indeni. Man får ikke nødvendigvis orgasme, fordi man får en udløsning – hverken mænd eller kvinder. Sædafgang og orgasme behøver ikke altid at hænge sammen. En mand kan få sædafgang uden at have en samtidig orgasmeoplevelse og omvendt. Ligesom ved kvinders G-punktsorgasme kan mænd få orgasme ved prostatamassage, som kan resultere i udløsning, men som ikke nødvendigvis gør det. I nogle tilfælde vil manden opleve at få en retrograd udløsning, hvilket betyder, at sæden bevæger sig op i blæren, hvorefter den senere kommer ud med urinen.

Hvor mange får orgasme?

Flere danske og svenske undersøgelser viser, at omkring 17 % – altså mindre end hver femte kvinde – får aldrig eller meget sjældent orgasme.

Er du nysgerrig på andre sjove informationer om orgasmen, kan vi anbefale at læse videre i artiklen Det vidste du ikke om orgasmen (den har for eksempel en vild evne til at få hikke til at forsvinde!)

Hvilke typer orgasmer findes der? 

De mest kendte orgasmer er nok skede- og klitoris-orgasme. Mange får også orgasme analt. Men vi kan få orgasme ved berøring og stimulering overalt på kroppens mange erogene zoner som for eksempel i knæhaserne, brystvorterne og brystet, halsen, i nakken, anklerne, fødderne, hænderne, maven, læberne – overalt faktisk.

De fem forskellige orgasmer, du kan få

Kvindens orgasmer er en hel videnskab, men ingen ved, om det, du oplever, reelt svarer til det, en anden kvinde vil opleve. Nogle taler om 11 orgasmetyper. Her er fem, men dem ved vi findes!

● Klitorisorgasme (peak) – højtintensitet, kort, men voldsom udladning

● G-punktsorgasme (sprøjte-orgasme) – kan virke forløsende og få kvinden til både at slappe af og græde

● Livmoderhalsorgasme – intens bølgende oplevelse

● Livmoderorgasme – kræver vedvarende intens stimulering til bunds i skeden og er en dyb oplevelse, der kan mærkes i flere dage

● Analorgasme – meget intens og kort, dog længere end klitoris-orgasme; føles, som om ”hele underlivet eksploderer”

Er du i tvivl om, hvordan de forskellige typer orgasmer føles - og hvordan du får dem? Så skal du læse artiklen Hvor godt kender du din orgasme? som grundigt gennemgår orgasmerne.

Har du lidt travlt eller har du bare lyst til en succesfuld quicky i ny og næ? Så læs Orgasme: Træn dig op til lynorgasmer.

Hvis du oplever, at det er svært at opnå klimaks, kan då få ekspertens og læsernes gode råd til orgasme: Få hjælp til din orgasme og Del 2: Få hjælp til DIN orgasme.

Problem: Jeg kan ikke få orgasme

For nogle kvinder er det det mest naturlige i verden at få en orgasme, men der findes en del kvinder, som endnu ikke har oplevet glæden ved en orgasme – og det er ærgerligt, men ikke noget, som du ikke kan gøre noget ved, hvis du spørger orgasme-ekspert Katrine Berling.

– Det handler mest af alt om at kunne give slip. For føler du dig ikke tilpas og afslappet i din krop, er det svært at give sig hen til nydelsen. Men det handler også om, at du skal turde udtrykke dig gennem lyd, bevægelse og åndedræt. Bliv ét med kroppen og vær i kroppen – så er du et skridt nærmere orgasmen. Har du været seksuelt aktiv i flere år uden at opleve den famøse orgasme, kan det givetvis være frustrerende, men selv om du ikke tror det, kan det godt tænkes, at du faktisk har fået orgasme – selv om du troede det ville være helt anderledes.

– Mange kvinder har en idé om, at det skal være eksplosivt, når de oplever en orgasme. I deres søgen på den perfekte orgasme sker der det, at de er så fokuserede, at de overser nydelsen. Måske orgasmen er en lille bitte sammentrækning, som du ganske enkelt ikke lægger mærke til, fordi du er så fikseret på, at din orgasme skal være noget helt specielt. Drop jagten. Så skal orgasmen nok dukke op før eller siden, forklarer Katrine Berling.

Alle kvinder kan få orgasme, men for langt de fleste kvinder gælder det, at klitorisorgasmerne er nemmest at opnå. Hvis du endnu ikke har oplevet en orgasme, er det altså klitoris, du først og fremmest bør give opmærksomheden. Alene eller sammen med en partner, som du føler dig godt tilpas med.

– Før du giver dig i kast med “håndarbejdet" bør du arbejde med dine tanker og lære at være i nuet. For hvis hovedet er et helt andet sted, kan du godt glemme at få en orgasme. Herefter handler det om at mærke sig frem for at finde ud af, hvad der føles godt for netop dig. Hvis det hjælper, kan du anvende en god klitorisvibrator med forskellige niveauer af vibrationer, men dette bør være absolut sidste udvej, da nogle kvinder kan blive så afhængige af vibrationerne, at de ikke kan undvære dem, og dermed ikke få orgasme på naturlig vis. Sidst men ikke mindst: Vær tålmodig. En orgasme kommer ikke på bestilling, siger Katrine Berling.

Fortalt til Tidens Kvinder.

G-punktsorgasmen: Kan du finde dit g-punkt?

Men hvad er det egentlig, dette omdiskuterede punkt? Der er mange teorier, og selv om det nu ser ud til endelig at være blevet bevist, at det eksisterer hos nogle kvinder, er der stadig ikke enighed om, hvad det egentlig er. 

Hvis du ikke umiddelbart har fundet g-punktet på dig selv, så fortvivl ikke - du er ikke den eneste, og det er der en meget naturlig årsag til. Læs mere når Sara Skaarup svarer på spørgsmålet: Hvorfor kan kun nogle kvinder finde deres g-punkt?

Hvis du gerne vil udforske din krop - måske i jagten på g-punktet - kan du komme godt i gang med Den ultimative guide til kvinders g-punkt.

Udfordring: Jeg kan ikke få g-punktsorgasme

Okay, så du er blevet bekendt med klitorisorgasmer, men synes måske det er ved at blive en kende ensformigt? Forståeligt nok. Næste skridt på vejen er for mange de populære G-punktsorgasmer, som der er så meget snak om, men igen er der mange, der går galt i byen, fordi den er gal med forventningerne til denne type af orgasme.

– Der er en del kvinder, der tror at G-punktsorgasmennkommer udelukkende gennem penetrering, men faktisk er det sådan, at de fleste kvinder har brug for stimulering af klitoris på samme tid. Find derfor nogle stillinger, hvor du kan røre ved dig selv, mens han er inde i dig. Rid ham, eksempelvis. Her er du selv med til at justere vinklen og du har på samme tid fri adgang til klitoris, fortæller orgasmeekspert Katrine Berling.

Men det er altså ikke kun dig selv, der er udfordringen, hvis målet er en G-punktsorgasme. Det kræver også den “rigtige” penis og en masse tålmodighed.

– Hvis du skal have en G-punktsorgasme under samleje, kræver det en tyk penis, der kan ramme rigtigt. Han skal nemlig være stor nok til at fylde dig ud, men også sigte efter din navle – og så kan det i øvrigt godt være, at det kræver 45 minutter eller længere, før G-punktet er tilstrækkeligt stimuleret. Men du skal også selv kunne styre din krop. I stedet for at klemme, når han kommer ind i dig, skal du presse ud af, nærmest som når du skal tisse. Det kræver træning, men det er sjov træning, fortæller eksperten.

Når G-punktet bliver stimuleret, er det også her de populære sprøjteorgasmer kan opstå – det er dog ikke en selvfølge, at sprøjtet hører til orgasmen.

– Det er vigtigt at huske, at du godt kan få en G-punktsorgasme uden at sprøjte, men også at du kan sprøjte uden at få orgasmen. Efter min mening er det ikke sprøjtet i sig selv, I skal gå efter, når I dyrker sex, for det er alligevel ikke rigtigt noget, du som kvinde mærker, siger Katrine Berling. Men derfor kan det jo godt være frækt alligevel.

Fortalt til Tidens Kvinder.

Hvordan får jeg en analorgasme?

Måske er du allerede erfaren udi analkunstens lege, måske har du det stadig til gode, men er nysgerrig på det. Langt de fleste oplever analstimuli i en eller anden grad som et ekstra krydderi til sexlegene, og det gælder både for ham og hende. Det er altid godt at starte forsigtigt, når der skal noget den vej. Brug masser af glidecreme og start med at putte én finger indenbords og opgradér så med to fingre etc. På den måde kan musklen nå at udvide sig i et passende tempo, uden man volder skade på noget. Men så skulle der ellers også være fribane for at putte legesager til formålet op.

Hvad er fordelene ved at få en orgasme?

Hvis vi ser bort fra den fantastiske bølge af velvære, vi oplever, når vi kommer, er der faktisk en del andre gevinster ved orgasmen; hvis du når klimaks hver dag, kan du måske skrotte rynkecremen.

Læs meget mere i artiklen Derfor skal du få orgasme hver dag.

Hvad er en multiorgasme?

En multiorgasme betyder ganske enkelt “at have mere end én orgasme inden for samme elskovsbegivenhed.”

Hvis du er nysgerrig på at læse og lære mere om multiorgasmen (for måske at prøve det selv) kan du læse Sara Skaarups guide: Sådan opnår du multiorgasme. Vi lover, at det er inden for rækkevidde.

Hvad er en sprøjteorgasme?

Ligesom lægevidenskaben til stadighed diskuterer G-punktets eksistens, er der lige så mange der er i tvivl om, hvad sprøjteorgasmer egentlig er for noget. Sprøjteorgasme, som også kaldes kvindelig ejakulation, springvandsorgasme, vådorgasme m.m. (squirting, gushing, female fountain) er en form for orgasme, hvor der udskilles en betydelig mængde klar væske fra kvindens skede. Selve ejakulationen er forskellig fra kvinde til kvinde. Den kan variere fra en noget stærkere skedesmørelse eller sivende væskeudskillelse til en decideret udsprøjtning. Væsken er klar og neutraltsmagende og basisk. En sprøjteorgasme kommer ikke altid i relation med en decideret orgasme, men ofte når G-punktet og andre punkter i kvindens skede stimuleres.

Hvordan får man en sprøjteorgasme?

Hvis du gerne vil prøve at få en sprøjteorgasme, har du brug for:

  1. Tålmodighed: Nye teknikker kræver tid. Første gang du havde sex eller rørte ved din klitoris, så føltes det måske nok dejligt – men du var nok ikke helt klar over, hvordan du skulle bygge nydelsen op, så det kunne blive til en orgasme. Det er det samme med G-punktet og sprøjteorgasmer.
  2. Vedholdenhed: Hvis du gerne vil lære noget nyt, så må du blive ved med at prøve, også selv om der ikke sker så meget i første omgang. Arbejd lidt med dig selv i en fast rytme, f.eks. hver anden aften.
  3. Privatliv: Det er klogt at tage de indledende runder alene. Selv en partner du stoler på, kan føles som en tilskuer, når du bliver usikker og er på ny grund. Og når alt kommer til alt, er det jo din krop.
  4. Afslapning: Slap af overfor “projektet”. Du kan alligevel ikke presse det til at lykkes. Dette her er noget, du leger med, en udforskning. Alt, du oplever undervejs, er brugbare erfaringer.

Læs også vores Guide til sprøjteorgasme.

Sprøjteorgasme - er det tis?

Kvindens sprøjteorgasme har i mange år været et mysterie; er det tis, der kommer ud, eller er det noget helt andet? Svaret er muligvis fundet. Du kan finde det i klummen skrevet af Renée Toft Simonsens - hun skriver her om "sandheden" om sprøjteorgasmen.

6 myter om orgasmer - passer de?

  1. For at få en god orgasme, har du brug for en dygtig mand.Utrolig mange mænd sætter en ære i at være storslåede og fantastiske elskere, der deler ud af både sprøjteorgasmer og tantriske tricks. Men i virkeligheden er det dig selv, der skal tage æren for dine orgasmer. Selv den bedste elsker kan ikke få en orgasme frem i en kvinde, som ikke hviler i sig selv og er klar til at modtage.

  2. Han ved, når du “faker” en orgasme.Det afhænger udelukkende af din egen præstation i sengen. Der er intet fysiologisk, der afslører dig, så du skal blot finde den fine linje mellem skuespil og overdramatisering – medmindre du selvfølgelig bare vil vente på, at du rent faktisk får en orgasme. Har du en veltrænet bækkenbund, vil du også kunne efterligne orgasmens sammentrækninger i skeden og således virke mere autentisk i dit skuespil.

  3. Mænd har ikke et G-punkt.G-punktet er opkaldt efter Grafenberg, som opdagede punktet hos kvinder, og derfor vil det være forkert at kalde mændenes erogene zone for et G-punkt. Men de har en erogen zone! Den ligger omkring prostata, og det ville derfor måske være mere passende at kalde det for et P-punkt. Punktet stimuleres gennem mellemkødet eller med en finger ca. fem cm oppe mod tarmens forvæg.

  4. Kun kvinder kan få multiorgasmer.Kvinder er måske kendt for at ride i timevis på orgasmebølgerne, men i virkeligheden er det de færreste kvinder, der har prøvet at få den berømte “multiple orgasm” – og kun ganske få oplever dette fænomen jævnligt. De gentagne orgasmer er til gengæld heller ikke helt ukendte formænd, som også kan holde erektionen gennem flere orgasmer – dette er dog primært tilfældet for yngre mænd.

  5. Kvinder urinerer, når de får en sprøjteorgasme.Nej! Det kommer fra samme kanal, urinrøret, men i langt de fleste tilfælde er det en helt anden væske. Man mener, at væsken stammer fra nogle små kirtler, der ligger placeret omkring urinrøret og svarer til mandens prostatakirtel. Væsken indeholder mange af de samme ingredienser, som du finder i mandens sperm, men naturligvis uden sædceller. Kvindens sprøjtevæske kan bestå af ren kirtelvæske, men den kan også være blandet med urin.

  6. Sexlegetøj: Du skal ikke bekymre dig om ham.Nogle mænd bliver tændt, og andre synes, det er lidt skræmmende, så find ud af, om han er med på legen, eller om han føler sig tilsidesat af al det tekniske grej. Brug sexlegetøj som krydderi, men glem ikke intimiteten og hudkontakten. Hvis du vænner dig til at få orgasme ved hjælp af vibratorer, kan det med tiden blive svært at opnå orgasmen på gammeldags facon. Så alt med måde!

I det hele taget er der en del myter, når det kommer til sex, og hvis du er nysgerrig på flere af dem (blandt andet om alle mænd tænder på analsex, og noget om penisstørrelser) i artiklen Sexmyter: Vi sætter 4 klassiske myter om sex på gyngende grund. Endnu flere myter bliver bekræftet (eller aflivet!) i 16 af de mest udbredte sexmyter.

Onani: Sådan giver du dig selv en orgasme

Ahh. Endelig alenetid. Nyd en stund, eller måske endda flere timer i dit eget selskab, hvor du fordyber dig i kunsten at tilfredsstille dig selv – med eller uden hjælpemidler. Vi guider dig til 7 måder, der får dig og dit underliv helt op at ringe.

Bruseren

Tag et ekstra langt bad, hvor du giver dig selv en rigtig wellnessoplevelse. Sæt trykket på sit højeste og lad de varme stråler ramme klitoris om området omkring. Afhængig af din brusers funktion, kan det være mere eller mindre nemt at opnå orgasme, men den nemmeste og hurtigste orgasme er heller ikke altid den bedste orgasme. Har du en massagefunktion på dit brusehoved, skulle det være ligetil. Men med lidt god fantasi (og tid) kan du også sagtens tilfredsstille dig selv med en almindelig bruser. En øvelse kan også være at blive stående mens du hygger dig i badet – det giver lige et ekstra tvist til orgasmen.

Kaninen

Alle kvinder bør eje en rabbitvibrator, da det er multitaskeren inden for elektroniske pleasere. Da den rammer både G-punkt og klitoris på samme tid, er det en fin hjælper til at nå en god, gedigen all-round orgasme. Når du vælger rabbit kan det være en fordel at vælge en model, hvor klitorisvibrator og G-punktsvibrator virker uafhængigt af hinanden, sådan at du kan indstille den lige efter din smag. Et godt tip er at anvende glidecreme, da det gør legen lidt mere smooth.

Au naturel

Det lyder måske lige kedeligt nok, men det behøver det slet ikke at være. At onanere på helt naturlig vis er nemlig en rigtig god måde at få føling med sin egen krop på. Du mærker selv hastigheden, trykket og variationerne og er du bekendt med dit eget håndværk, kan det også være nemmere at guide en partner til at ramme de helt rigtige knapper. Fordi du helt selv styrer tempoet, er der også rig mulighed for at fantasere så længe du har lyst, inden du sender dig selv i orgasmehimlen. Faktisk kan det være rigtig fedt bare at tage sig god tid, lade fantasierne få frit løb og bare mærke at man er til.

Vaskemaskinen

Det er ikke alle det virker for, men de fleste har nok hørt om vaskemaskinens sekundære funktion. Her handler det selvfølgelig om at sætte sig på vaskemaskinen på det rette tidspunkt, som er, når den går i gang med centrifugeringen. Den resterende tid er det nemlig næppe interessant nok at sidde på maskinen, der bare kører rundt og rundt. Maskinen kan sende ret ekstreme vibrationer af sted, men da det primært er dine lår og balder, der stimuleres, kan det være en god idé at hjælpe orgasmen lidt på vej med fingrene, eller hvad du ellers måtte have ved hånden. En formidabel måde at få lidt ekstra ud af de dyre el-kroner.

El-tandbørsten

Ejer du ikke en vibrator kan din eltandbørste gøre underværker – hvis altså du har sådan en. Hvis du har tænkt dig at anvende tandbørsten igen efter din frække leg, er det en god idé at sætte et kondom eller en anden form for beskyttelse på, så du ikke får blandet for mange bakterier sammen. Også selv om du bare havde tænkt dig at smide tandbørsten ud, er det meget rart at det ikke er de ru børstehår, der rammer det allermest følsomme sted.

I godt selskab

Selv om det er en sololeg, kan der være noget spændende ved at gøre det sammen med en anden person. Din veninde, din partner eller en helt tredje. Det er lidt ligesom live porno, og det at der ligger en anden person og tilfredsstiller sig selv lige ved siden af dig, kan være ret spændende. Det kan også være et spændende afbræk i sexlivet, hvis det er noget, du gør med din partner. På den måde kan I betragte hinanden og lære noget nyt, så I bliver endnu bedre elskere for hinanden.

I det offentlige rum

Dette er en udvidelse af at gøre det sammen med sin partner. Nu bliver det nemlig endnu mere farligt og forbudt. Hvor offentligt det skal være, må du selv vurdere, men oplagte muligheder er på stranden, i parken når du solbader, på toilettet på jobbet, i omklædningsrummet i H&M eller mens du kører med offentlige transportmidler. Det er ikke sikkert, at du når klimaks hver gang, du kaster dig ud i offentlig onani. Men om ikke andet, så kan det give blod på tanden og sætte fut i fantasierne.

Faker du din orgasme?

Som det allerede er beskrevet, er det langt fra alle kvinder, der kommer, når de har samleje. Nogle siger det, som det er, mens andre faker.

Hvis du gerne vil vide mere om, hvorfor mange (måske også dig selv) bare lader som om i stedet for at tale åbent om det, kan du læse Derfor faker kvinder deres orgasme.

Som et mere løsningsorienteret perspektiv - for målet er jo oftest en orgasme - kan vi anbefale Sådan gør du din mand god i sengen, hvor du får 5 konkrete råd til, hvordan I kan peppe lagengymnastikken lidt op. Den er måske meget god at have i baghovedet; især efter at have læst artiklen Kan mænd mærke, om kvinder faker en orgasme?

Men før du begynder at optræne din partner, er det altid fornuftigt at vende blikket indad, for din partner kan sagtens være en stjerne i sengen, men hvis du selv er fjern og har tankerne alle andre steder end på ham og det, I har gang i sammen, er det noget nær umuligt at opnå klimaks. Du kan få nogle inputs til, hvordan du bedst kommer derhen, hvor du nyder sex - og dig selv - til fulde i Sexguide: 5 råd til hvordan du bliver bedre i sengen.

Når det så er sagt, er det endelige mål med samleje ikke nødvendigvis, at begge parter skal få orgasme. Som bekendt er sex meget mere end klimaks; det er lidenskab, hengivenhed og nydelse. Hvis du ikke jagter klimaks, kan du og din partner måske eksperimentere med karezza. Det kan du læse mere om i Drop orgasmen - og red dit forhold. I samme afdeling kan du også læse Romantiske sexstillinger: Få kærligheden tilbage i sexlivet.

Mænd faker (også) deres orgasmer

Men hvorfor gør de egentlig det? Og er det noget, du skal være bekymret for? Sexolog Jakob Olrik giver svaret i artiklen Derfor simulerer mænd orgasmer.

Hvem er "værst" (eller bedst?) Læs mere i Så mange mænd faker orgasmer.