Clueless
sex

Har din partner oftere lyst til sex, end du har? Måske skyldes det din cyklus

11. marts 2022
af Sara Skaarup
Foto: Mary Evans/Af Archive/Ritzau Scanpix
Parforhold, hvor manden har oftere lyst til samleje end kvinden, er sexologens kerneudfordring. Ét aspekt får dog sjældent opmærksomhed i den ligning.

Skåret over en bred kam har mænd oftere lyst til at gå i seng med deres kvindelige partnere end omvendt.

Det er en kliché, og af samme grund kvier jeg mig ved at bringe emnet op, ikke mindst fordi jeg også oftere og oftere møder heteroseksuelle par, hvor balancen er omvendt.

Men oftest er det manden, der føler sig uforløst eller afvist, og kvinden, der oplever sig utilstrækkelig og evt. presset til at levere sex.

Der er mange grunde til, at kvinder ofte har mindre trang til samleje i end deres mandlige partnere.

Orgasmekløften – det faktum, at kvinder gennemsnitligt får orgasme 2/3 del af gangene, mens mænd kommer i mål omtrent hver gang – er en af dem.

En anden er, at kvinders lyst generelt er mere følsom for hverdagens almindelige stress end mænds. Men når vi taler om lyst, er der et andet aspekt, vi sjældent inkluderer – og det er kvindens cyklus.

Når jeg taler med kvinder om lyst i min samtaleklinik, fremgår det, at en hel del kvinder oplever sig selv som seksuelt "i udu" en fjerdedel af tiden, nemlig når hun har PMS eller menstruation.

I den periode, hvor kvinder bløder mest og lige før, føler kvinder sig typisk trætte og uoplagte. For mange betyder det mere lyst til at være i fred end til at dyrke sex.

Der findes også kvinder, der oplever øget begær i perioden, men flertallet har mindre lyst til at have sex, når de bløder.

For nogle, fordi de har ondt. For andre, fordi de føler sig uappetitlige (desværre), og for atter andre, fordi de oplever sig indadvendte og over-følsomme.

Sådan er det, fordi vores hormonbalance i den tid ligger sådan, at vi ikke kan blive gravide, og derfor har naturen ikke givet os hormonel indskydelse til sex.

Der er altså en biologisk grund til den generelt lave lyst på det tidspunkt. Til gengæld peaker lysten så for mange omkring ægløsning to uger efter.

”Liderlighed kommer og går for alle mennesker, men for kvinder er den i høj grad cyklisk.”

Der er formentlig ikke noget nyt i dette for de fleste kvinder, men til min overraskelse møder jeg en del mænd, der ikke har regnet dette ud.

Måske fordi den indre tilstand er anderledes for mænd, hvis hormoner ligger stabilt måneden igennem.

Udgangspunktet er med andre ord helt forskelligt.

Så i stedet for at sammenligne og sige, mænd har mere lyst end kvinder, så lad os lige medregne biologien.

Liderlighed kommer og går for alle mennesker, men for kvinder er den i høj grad cyklisk. Oddsene for, om hun har let til lyst, vil ofte kunne aflures ved et kig i kalenderen.

Læs også