https://imgix.femina.dk/media/article/1441-kaffe1.jpg
Krop & velvære

Sig endelig ja til en kop kaffe mere

16. oktober 2014
af SØNDAGs sundhedspanel, redigeret
af: Webredaktionen, foto: All Over Press
På nuværende tidspunkt er der ikke fundet nogen sundhedsskadelig effekt ved kaffedrikning. Tværtimod viser forskning, at den sorte drik har en lang række positive effekter

Selvom du drikker rigtig meget kaffe – over seks kopper om dagen – skulle det ikke have nogen sundhedsskadelig virkning, ifølge en rapport udarbejdet af Vidensråd for Forebyggelse og en række forskere.

Forskerne har først og fremmest fokuseret på kaffens positive sider. Derfor ved man også, at du høster en række sundhedsmæssige gevinster, hvis du har et moderat kaffeindtag og drikker tre-fire kopper kaffe om dagen.

Netop dette antal kaffekopper kan nemlig forebygge, at du bliver ramt af en række alvorlige sygdomme. Ifølge rapporten kan et moderat forbrug beskytte dig mod depression, sænke den samlede risiko for at udvikle kræft og Alzheimers og virke specifikt mod udviklingen af kræft blandt andet i lever, tyktarm og livmoder.

LÆS MERE: 6 myter om kaffe

Forskel på kaffen

Derudover er det godt at vide, at nogle former for kaffe er sundere end andre. Stempelkaffe har en mere fyldig smag end filterkaffe, men til gengæld er denne type kaffe også topscorer blandt stofferne cafestol og kahweol, der hæver niveauet af det dårlige kolesterol i dit blod, og det kan medføre fedtaflejringer i blodkarrene, som øger risikoen for blodpropper i hjerne og hjerte.

Til gengæld ser det ud til, at filterkaffe sænker risikoen for at blive ramt af en blodprop eller hjerneblødning med hele ti procent. Hvis du har tendens til forhøjet kolesterol bør du derfor vælge filterkaffe frem for andre kaffetyper.

Har du fået lyst til smagen af kaffe? Prøv denne lækre opskrift på parfait med kaffe og sprøde kiks

En del af os drikker en eller flere kopper instantkaffe i løbet af en dag, da det både er nemt og hurtigt at anvende.

Denne type kaffe indeholder mindre koffein pr. kop end kaffe brygget på en kaffemaskine, så der skal flere kopper til, hvis man skal have samme opkvikkende effekt. Set gennem et par sundhedsbriller er der intet til hinder for at vælge den form for kaffe, hvis man kan lide smagen.

Der er dog et men

Det er dog vigtigt at være opmærksom på, at kaffens indhold af koffein sænker indholdet af mineraler i dine knogler, hvilket kan øge din risiko for at få knoglebrud, hvis det i forvejen kniber for dig med at få nok kalk i det daglige.

Så er du en rigtig kaffesøster, kan det være en god idé at supplere med lidt ekstra kalk i form af mejeriprodukter eller et kosttilskud.

Derudover skal du passe på med sukker og sirup i din kaffe, for det giver nemlig kalorier til en drik, som ellers stort set er kaloriefri, og det kan gøre den sunde drik til en ren kaloriebombe.

LÆS MERE: Kaffe gør dig mere positiv

Læs også