https://imgix.femina.dk/media/article/1441-kaffe.jpg
Krop & velvære

6 myter om kaffe

3. oktober 2014
af SØNDAGs sundhedspanel, redigeret
af: Webredaktionen, foto: All Over Press
Der findes et utal af myter om kaffen og dens sorte dråbers egenskaber, men hvor mange af dem har egentlig hold i virkeligheden? Vi har be- og afkræftet de seks mest sejlivede kaffemyter

I gennemsnit drikker hver dansker fire kopper kaffe om dagen, så man kan roligt sige, at danskerne er ivrige kaffedrikkere. Det betyder også, at der i tidens løb er opstået mange myter om, hvilken betydning kaffe har for kroppen.

Vi har samlet de seks mest vedholdende af slagsen, som overraskende nok ikke allesammen er sande.

1. Kaffe er vanddrivende

Falsk. Men hvis du ikke er vant til at drikke kaffe, kan den godt virke både vanddrivende og afførende. Til gengæld aftager den virkning, når din krop har vænnet sig til at drikke et par kopper kaffe om dagen.

2. Kaffe skaber afhængighed

Sandt. Du kan godt blive afhængig af kaffen og især koffeinen, men det er ikke nogen voldsom afhængighed, ligesom man ser med rusmidler. Du vil måske kunne mærke symptomer som hovedpine, hvis du stopper med at drikke kaffe.

3. Kaffe slanker

Måske. Du kan muligvis opleve, at koffeinen i kaffen dæmper din sult, ligesom koffeinen også øger din forbrænding. Dog kan man ikke sige, at kaffen i sig selv giver noget større vægttab. Husk, at hvis du bruger mælk eller sukker i kaffen, er det ikke længere nogen kaloriefattig drik.

LÆS MERE: Din kaffe beskytter dig mod tarmkræft

4. Kaffe er også væske

Sandt. Kaffen kan godt indgå i dit væskeregnskab, men sørg for, at kaffe ikke er det eneste, du drikker i løbet af en dag. Det er altid sundest at slukke tørsten i vand.

5. Kaffe giver energi

Måske. Det er forskelligt, hvordan vi reagerer på koffein, men nogle kvinder får mere energi, når de drikker kaffe. Koffeinen indvirker simpelthen forskelligt på hjernen og det sted, der har med vågenhed at gøre.

6. Kaffe misfarver tænderne

Sandt. På samme måde som med te og rødvin misfarver kaffe også dine tænder, og det skyldes polyfenolerne i kaffen. Det kan dog klares med grundig tandbørstning og regelmæssig tandrensning.

Læs også