Krop & velvære

Så meget protein skal du spise

af SØNDAGs Sundhedspanel, SØNDAG 1. november 2012
foto: Pantherstock
Protein er kroppens byggesten, og det er derfor vigtigt at få nok. Men hvor meget er nok? Få svaret her

Proteiner bliver også kaldet for kroppens byggesten, og det gør de fordi vores krop bruger proteinerne til at opbygge blandt andet celler, væv, hormoner, antistoffer og enzymer.

Men fordi kroppen ikke selv kan danne de aminosyrer, som et protein består af, så er det vigtigt, at vi får proteinerne igennem vores kost.

LÆS MERE: Protein kan hjælpe dig på vej til et vægttab. Her får du 16 andre gode tips til hvordan du kan tabe dig.

Hvis du vil sikre dig at få nok proteiner indenbords, så kan du følge De Nordiske Næringsstofanbefalinger, som er de officielle anbefalinger for protein i Danmark. De anbefaler, at en normalvægtig person, der motionerer et par gange om ugen, bør spise sådan, at mellem 10 og 20 procent af energien kommer fra protein.

Her finder du protein

 

De fleste fødevarer indeholder protein. Men madens protein stammer især fra kød, fisk, fjerkræ, mejeriprodukter, bælgfrugter og æg, skriver Fødevarestyrelsen på deres hjemmeside Altomkost.dk.

LÆS MERE: Mangler du inspiration til, hvordan du skal bruge bælgfrugterne, så klik her og få en masse gode råd.

Men det betyder ikke, at vi ikke kan få protein fra andre fødevarer. De fleste råvarer indeholder nemlig protein, blot i mindre mængder. Vi får faktisk 25 procent af vores proteinbehov dækket gennem korn og brød. Det handler altså ikke kun om, hvor meget protein en fødevare indeholder, men også hvor store mængder, man spiser.

Sådan klarer danskerne sig

Danskerne er godt med, når det kommer til protein. DTU Fødevareinstituttets undersøgelse »Danskernes Kostvaner 2003-2008« viser nemlig, at 99 pct. af os får mere end 10 pct. af vores energi fra protein.

Når mange kure fokuserer på et langt højere proteinindhold er argumentet, at protein hjælper folk til at holde vægten og eventuelt tabe sig. Men overdrevent proteinindtag kan på lang sigt belaste blandt andet nyrerne.