menstruation
Krop & velvære

Menstruation: 9 facts, der vil overraske (og provokere) dig

25. maj 2016
af Tine Bendixen, redigeret til web af Charlotte Hallbæck
foto: Pantherstock
For mange af os er menstruation stadig et tabuiseret emne. Men det er intet imod, hvordan tingene var tidligere. Her er 9 facts om kvinder og menstruation

# Indtil et stykke ind i 1800-tallet anede man intet om kvindens æg og troede, at mandens sæd indeholdt alt, hvad der skulle til for at skabe et barn, og at kvindens livmoder bare var en udrugningscentral.

# Franske sygeplejersker opdagede under 1. verdenskrig, at de bandager, de brugte til soldaternes sår, var meget bedre til at suge blod end de hjemmegjorte remedier og klude, de selv havde til menstruation. Den amerikanske producent Kimberly-Clark omsatte ideen og begyndte at producere engangsbind til kvinder.

Læs også: "Menstruation har været et tabu i sindssygt mange år"

# I 1870’erne fjernede amerikanske læger raske æggestokke for at behandle psykiske sygdomme som hysteri og psykose. Og fysiske som epilepsi.

# I begyndelsen af 1900-tallet diskuterede læger i ramme alvor, om menstruation indeholdt det usynlige giftstof ”menotoxin”, som skulle kunne få roser til at visne og sovs til at skille, hvis menstruerende kvinder var i nærheden…

# Den danske læge Frantz Howitz kaldes i dag gynækologiens fader i Danmark. I begyndelsen af 1900-tallet forskede han i kvinders underliv – og anbefalede, at unge kvinder ikke måtte danse, når de havde menstruation, for det kunne gøre dem lystige…

# Udflåd var dengang ”en sygdom”, der kunne gøre kvinden steril. Udflåd fik man enten af uregelmæssige menstruationer eller onani. Meget udflåd og stærke menstruationer blev anset som tegn på, at man kom fra en lavere socialklasse.

Læs også: PMS - sådan påvirker din cyklus dig dag-for-dag

# I 1930erne beskrev den amerikanske læge Robert Frank lidelsen ”premenstruel tension” – som skulle fjernes ved strålebehandling af æggestokkene. ”Lidelsen” blev også brugt som argument for, at kvinder ikke skulle ud på arbejdsmarkedet. (Der fandtes også læger, der mente, at arbejde ved symaskiner kunne ødelægge kvinders reproduktive organer, at kvinder og piger ikke måtte læse under menstruation og at onani kunne medføre barnløshed).

# Danske kvinder kunne ikke blive jagerpiloter før 1992. Militærlæger mente, at det kunne skade kvinders livmoder, selv om der ikke var videnskabeligt belæg for det.

# Den australske feminist Germaine Greer udtalte i 1970: ”Hvis du tror, du er frigjort, kan du overveje tanken om at smage dit eget menstruationsblod – hvis den gør dig syg, har du lang vej at gå endnu, baby.”

Kilde: Bogen ”Gennemblødt”.

Læs også