https://imgix.femina.dk/media/ae5edfd7f0ad412cafdacdb74b9f2495.jpg
Krop & velvære

Kan anoreksi kurere kræft?

18. maj 2012
af Lonnie Kjer
foto: All Over
Skandinaviske anorektikere er med til at finde svaret i nyt forsøg.

Man har åbenbart vidst det i mange år. At et lavt kalorieindtag holder kræften fra livet. Hos dyr, i hvert fald. Nu skal en større undersøgelse fastlægge om samme opskrift virker hos mennesker. Lene Mellemkjær, human biolog hos Kræftens bekæmpelse, skal sammen med forskere fra Sverige, Finland og Danmark undersøge forekomsten af kræft hos 30.000 mennesker, der har haft anoreksi.

Kræftfri af færre kalorier?
"En lang række dyreforsøg tyder på, at man kan nedsætte risikoen for at få kræft ved at reducere energiniveauet gennem kosten," forklarer Lene Mellemkjær til videnskab.dk.
Derfor er det interessant at samle oplysninger om folk, der over en længere periode har fået meget få kalorier og bagefter sammenligne resultatet med en tilfældig gruppe..

Skandinavisk statistik
Den kæmpe gruppe af mennesker, der skal bidrage til undersøgelsen findes allerede i et registreringssystem, der tæller alle anorektikere, der har været indlagt pga deres spiseforstyrrelse - helt tilbage til 1970'erne. Derfor har forskerne, med Lene Mellemkjær i spidsen, muligheden for at følge patienterne frem til i dag.

***

Vidste du:
En procent af befolkningen udvikler anoreksi - Anorexia Nervosa - og langt de fleste er kvinder. 15-20 procent ender med at dø af deres sygdom enten pga fysiske skader eller selvmord.

LÆS OGSÅ:
Hold dig evigt ung med De fem tibetanere

Læs også