Krop & velvære

Hvornår smitter du andre med din forkølelse?

13. november 2017
Mandag, 13. november 2017 - 7:10 (udgivet første gang januar 2013) - af SØNDAGs Sundhedspanel, foto: Panthermedia
Vi har alle prøvet at være forkølet, men ved du, hvornår du begynder at smitte andre folk med din forkølelse? Få svaret her.

Forkølelse er mere eller mindre en fast bestanddel af efteråret og vinteren, hvor vi hoster, er snottet og nyser.

Her får du 6 ting du (måske) ikke vidste om forkølelse

1. Der findes mere end 100 forskellige vira, der kan forårsage forkølelse.

LÆS MERE: Et stærkt immunforsvar kan holde forkølelsen væk. Men hvad skal man spise for at styrke immunforsvaret - få svaret her!

2. Der går 1-3 dage, fra man er smittet, til sygdommen bryder ud. Smitten er mest udtalt i starten, hvor man nyser og sekretet er tyndt som vand.

3.  Kosttilskud kan måske gøre en forskel: Prøv for eksempel Echinaforce-dråber, der har vist sig at kunne virke forbyggende mod virusangreb, så hvis du plejer at være hårdt ramt, er det et forsøg værd at prøve dem. Tag 30 dråber i et glas vand mellem tre og fem gange om dagen - men kun i en periode på otte uger.  D-vitamin tilskud er også et forsøg værd i vintertiden. Men sørg også for at komme ud i solen, når den er der. I hvert fald mener nogle forskere, at et tilskud i den del af året, hvor vi ikke får nok D-vitamin fra solen, vil styrke immunforsvaret. Nogle forskere mener også, at D-vitamin mangel er en af årsagerne til, at f.eks. influenzaepidemier vokser sig store. Spørg evt. på apoteket. Der er nemlig lidt forskel på, hvor meget D-vitamin, man bør få i forhold til alder m.m. 

4. Man kan smitte andre, før man selv ved, man er forkølet. Forkølelsesvirus smitter dels via luftbårne dråber i forbindelse med hoste og nys. Og dels via hænderne, som man fører op til næse eller øjne.

LÆS MERE: Sukker forlænger din forkølelse. Læs hvorfor lige her!

5. Vask hænder ofte, så mindskes risikoen for at blive smittet ved berøring af f.eks. gelændere og dørhåndtag.

6. Smid engangslommetørklædet ud efter brug. Det begrænser smitterisikoen.

7. Undgå ophold i rum med mange mennesker, da der her er større smitterisiko.