Mouthtaping trend
Krop & velvære

Folk taper deres mund til for at trække vejret bedre. Men er det en god idé?

24. februar 2023
Af Sara Bjerregaard
Foto: Alyssa Loop/TikTok
Vi er designet til, at vi skal trække vejret gennem næsen, siger overlæge Lasse Enkebølle Rasmussen.

TikTok er altid garant for nye, spændende og ikke mindst skøre trends.

Pludselig ser du dig selv føntørre dit hår med din køkkensi, mens du overvejer, om du bør få lavet en Hailey Bieber-manicure.

Denne gang drejer det sig om noget så essentielt som din nattesøvn.

På TikTok florerer i øjeblikket videoer, hvor flere brugere afprøver såkaldt mouthtaping.

I skrivende stund har hashtagget #mouthtaping over 54 millioner visninger på det sociale medie.

Hacket går ud på at tape munden til om natten, hvilket angiveligt skulle have flere fordele. Eksempelvis give bedre nattesøvn.

En af dem, der har afprøvet mouthtaping, er TikTok-brugeren alyssa.loop.

Hun skriver, at mouthtaping har gjort en stor forskel for hende. Faktisk i så stor grad, at hun har tilføjet hashtagget #lifehack.

Også TikTok-brugeren laurynbosstick har afprøvet mouthtaping.

Efter seks måneder med mouthtaping er både hendes åndedræt og nattesøvn forbedret, hævder hun i videoen.

Men er der hold i påstanden?

Næsen er lavet til vejrtrækning

Lasse Enkebølle Rasmussen, der er overlæge og Ph.d. på Vejle Sygehus, er overbevist om, at brug af mundtape har en række sundhedsmæssige fordele.

– Vi er designet til, at vi skal trække vejret gennem næsen. Det er det, næsen er beregnet til på alle mulige måder.

Han forklarer, at mouthtaping kan hjælpe os med at trække vejret gennem næsen – såkaldt næserespiration.

Og den type vejrtrækning sikrer den bedste søvnkvalitet.

– Jeg vil klart anbefale, at man bruger næsen så meget, som man kan.

Faktisk kan det ifølge Lasse Enkebølle Rasmussen have nogle uheldige sundhedsmæssige konsekvenser, hvis man ikke trækker vejret gennem næsen.

Mundrespiration øger nemlig risikoen for luftvejsinfektioner og søvnapnø. Søvnapnø forhindrer dyb søvn, hvilket i sidste ende kan give hjertekarsygdomme.

Videnskabsjournalist James Nestor, der står bag bogen "BREATH: En opdagelsesrejse ind i den glemte kunst at trække vejret", understreger også, at det har helbredsmæssige konsekvenser, hvis du primært trækker vejret gennem munden.

– Dels er der fri passage direkte ned i lungerne for støv, allergener, pollen, virus, bakterier, partikler fra luftforurening og så videre; med hver indånding eksponerer du dine lunger for alt, hvad der er i miljøet omkring dig, fordi du ånder uden næsens indbyggede filter, siger han i et interview med Politiken.

Han sover selv med mundtape hver nat, fordi det ifølge ham hjælper ham med nattesøvnen – og så vågner han ikke op med tør mund.

Mange mennesker trækker vejret gennem munden om natten, fordi den automatisk åbner sig, når vi falder i søvn.

– For mange mennesker falder kæben bagud og den bløde del af ganen ned, når vi sover på ryggen. Det lukker for lufttilførslen, og så snorker man, siger Lasse Enkebølle Rasmussen.

– Det gør, at man får en dårligere kvalitet i sin nattesøvn.

Løsningen på det kan være mouthtaping. Med noget så simpelt som et stykke tape for munden kan vi få hjælp til at holde munden lukket og forhindre, at kæben falder bagud, når vi sover. Det hjælper os med at trække vejret gennem næsen og dermed snorke mindre.

Kan kurere stoppet næse

Mens nogle TikTok-brugere kalder mouthtaping en "gamechanger", er andre bekymrede for, om man kan trække vejret, hvis munden er tapet til, og næsen stopper til i løbet af natten.

Men det er ikke noget problem ifølge Lasse Enkebølle Rasmussen. For forskning tyder på, at næsen ikke stopper til, hvis man tvinger sig selv til at trække vejret gennem den.

– Slimhinden i næsen tilpasser sig til situationen.

– Og hvis man trækker vejret gennem munden, så er der faktisk større sandsynlighed for, at slimhinden i næsen vil hæve lidt op, og så er der endnu mindre plads i næsen, siger han.

Derfor kan det i princippet fikse en stoppet næse, hvis man tvinger sig selv til at trække vejret gennem næsen.

Hvis du lider af såkaldt svær obstruktiv søvnapnø, så er mundtape ikke den rigtige løsning, understreger Lasse Enkebølle Rasmussen. Så skal man i stedet opsøge læge for at få den rette behandling.

Hvis du vil prøve kræfter med at trække vejret gennem næsen, findes der tape, der er beregnet til at sætte på munden og som ikke irriterer huden.

Det er en god idé at teste mundtapen af i dagtimerne, så du vænner dig til det, inden du prøver det af under nattesøvnen, lyder det fra James Nestor.

Læs også