hormoner
Krop & velvære

Få styr på dine hormoner

28. maj 2011
af Caroline Fibæk
Foto: Pantherstock
Du kan på helt naturligvis selv få hold på dine hormoner. Her er 5 gode tips, der hjælper dig til harmoniske hormoner

1. Hedeture
Mange kvinder i klimakteriet oplever hedeture pga. den nedsatte produktion af kvindelige konshormoner. Salvie virker mod hedeturene. Drik f.eks. salviete. Tilsat gerne lavendelblomster - lavendel virker beroligende pa de neurotransmittere, som skaber hedestigningen.

2. Humørsvingninger
Præmenstruelt syndrom. Der optræder et højt østrogen- og et lavt progesteronindhold i blodet, hvor symptomerne er angst, irritabilitet, nervøsitet, uro og psykisk ustabilitet. Her er Vitex agnus castus en lise for sjælen.

3. Smertefuld menstruation
Mange kvinder døjer unødvendigt med kraftige smerter og kramper i forbindelse med menstruation. Magnesiumtilskud (200-800 mg dagligt) sammen med et godt tilskud af omega-3, B6 og zink nedsætter inflammationerne i underlivet. Spis gerne masser af ingefær, og drik ingefær som te.

Læs mere
Fakta om PMS

4. Cravings og ukontrollabel trang til at spise
Ofte findes årsagen til disse cravings i et abnormt lavt indhold af magnesium i de røde blodlegemer. Derfor kan et tilskud af magnesium pa 200-600 mg sammen med et stærkt tilskud af B-vitaminer ofte hjælpe. Døjer du generelt med et ustabilt blodsukker, kan det være et tegn pa krommangel. Tag et tilskud af krom gennem et par måneder.

5. Væskeophobninger og spændte bryster
Et højt niveau af hormonet aldosteron medfører tilbageholdelse af natrium, som kan give vagtøgning og hævelser i arme, ben og omkring øjnene. Der er ofte også brystspændinger og oppustethed. Tilskud af E-vitamin samt urten Vitex agnus castus kan hjælpe. Vaskeophobninger kan afhjælpes med gyldenriste eller ekstrakt af Taraxacum officinale folia (mælkebøtteblade).

Ole Henriksens 5 bedste sundhedstips

Læs også