stress
Krop & velvære

Eksperten: Sådan forebygger du stress

af Charlotte Kobberøe Fink 18. august 2015
Foto: Pantherstock
Er du en af den halve million danskere, der føler sig udbrændt på jobbet? Eller vil du bare gerne leve et så afstressende liv som muligt? Stresscoach Tine Tangdal guider til, hvordan vi garderer os bedst mod at blive ramt af stress

Hvert år stiger antallet af stressramte i Danmark. Stress kan ramme alle, og er man først ramt af stress, er det vigtigt, at man får hjælp. Ifølge stresscoach og indehaver af stressportalen balancepartner.dk, Tine Tangdal, er der dog en række ting, vi kan gøre, for at være mest muligt rustet til ikke at blive ramt af stress.

Stress - her er faresignalerne, du skal tage alvorligt

 

·         SØVN Sørg for at få nok søvn. Det kan både forebygge stress, men det er også utrolig vigtigt, hvis man først er blevet ramt af stress.

·         SUND LIVSSTIL Lev almindeligt sundt og fornuftigt. Ikke at man aldrig må skeje ud, men hvis man generelt spiser sundt og dyrker motion, er man bedre rustet. Det er også vigtigt, hvis man bliver ramt af stress, at man har fokus på sin sundhed, så kroppen har noget at arbejde med.       

·         HUSK AT GRINE Giv plads og tid til de ting, der gør en glad. Hvis man bliver presset, så er det tit de sjove ting, man først skærer væk. Men det er de ting, vi faktisk får energi af til at kunne håndtere de svære ting.

·         VÆR BEVIDST OM DINE TANKER Meget af den stress, vi oplever, foregår i vores tanker. Rigtig mange af os går rundt med en masse tanker om, hvad man skal nå, hvad man skal gøre, og hvad der forventes af en… Spørg dig selv: Hvem siger egentlig det!? Går man rundt med en masse regler om, hvordan tingene skal være, kan det være svært at leve op til. Det er heller ikke sikkert, det er ens egne regler, men mere nogen man har fået fra omverdenen. Og så kan det være enormt svært at være tilfreds i ens eget liv.

·        HØR MUSIK Påvirk humøret med musik. Man har sikkert et par melodier, som minder en om en virkelig fed fest eller lignende, og som straks gør en i godt humør. Eller et par numre, som kan få den ned i gear og give ro. Lav et par playlister med musik, der gør en godt i forskellige situationer, som man kan høre, hvis man fx har en rigtig øv-dag.

Føler du dig stresset?

 

·         GIV DIG SELV OMSORG Vær opmærksom på travle perioder. Ved man, man går en periode med stress i møde, så vær bevidst om de ting, der kan hjælpe en. Sørg for at sætte tid af til nok søvn, til en lille gåturs-pause, hvor man får ro på tankerne eller lignende, og til ind i mellem at lave de ting, der gør en glad i hele kroppen.