Derfor får du kramper i fødderne, sygdomme i fødderne
Krop & velvære

Dine fødder kan afsløre sygdom

1. januar 2023
af Lonnie Kjer & Redaktionen
Udgivet første gang i 2014. Foto: Unsplash
De slæber rundt på os dagen lang og får ikke den store opmærksomhed. Men det er værd at holde øje med, hvordan dine fødder har det. De kan nemlig afsløre, hvordan det står til med dit helbred. Læs her om de 5 tegn.

Pakket ind i uld eller smidt op på stilethæle. De er på hårdt arbejde, de kære fødder, og det er ikke lige dem, der står forrest i køen, når kroppen plejes, og skønheden får en hånd med på vejen.

Men det er en god idé at holde øje med dine fødders tilstand, skriver kk.no. For de kan fortælle, hvordan dit helbred er. Oplever du tit krampe i fødderne eller tæerne, har du ofte kolde fødder, eller har du sår på fødderne?

Bliv klogere på her, hvad det siger om dit helbred.

Kramper i fødderne?

Får du tit kramper i tæerne eller fødderne?

Der er ikke noget usædvanligt i at mærke fodkramper af og til. Men det KAN være tegn på dehydrering eller mangler i din kost. Og i værste fald kan de irriterende kramper være tegn på problemer med nervesystemet eller blodcirkulationen.

Drik rigeligt med vand (især når du træner), og overvej, om du mangler vitaminer - og kontakt din læge, hvis kramperne ikke stopper.

Årsager til kramper i fødderne

  • Dehydrering og mangel på salt: Underskud af salt og væske kan irritere musklerne og få dem til at trække sig sammen på en pludselig og ukontrolleret måde.
  • Dysfunktioner i nerverne: Dine nerver rundt om musklerne kan også have en nedsat funktionsevne, og der kan derfor opstå kramper.
  • Overfølsomme nerver: Dine nerver rundt om musklerne kan også blive overfølsomme, og derfor kan der opstår kramper.

Kilde: netdoktor.dk

Hvad kan man gøre mod kramper i fødderne?

Hvis kramperne sidder i læggen, foden eller tæerne kan du prøve at strække benet ud, tage fat i tæerne og trække dem tilbage. Du kan også massere musklerne for at få gang i blodcirkulationen igen.

Hvad betyder hårløse fødder?

Ja, det lyder da egentlig rarest med tæer og fødder helt uden hår. Men de har sjovt nok en effekt, hårene, og det er ikke nødvendigvis gode tegn, hvis du pludselig oplever, at hårene er væk, skriver kk.no.

Det kan nemlig være tegn på, at fødder og tæer ikke får blod nok til at opretholde hårvæksten. Så tjek det med din læge, så du er sikker på, det ikke er blodcirkulationen, der ikke er, som den skal være.

Det betyder gule tånegle

Ja, det kan da ligne sygdom … men det er nu sikkert fordi, du netop har forkælet dine fødder og negle med pedicure over en tid. Dét kender vi fra fingerneglene, som også kan få en underlig farve, når vi har været (lidt for) flittige med lakken. Gi' dine fødder og negle en pause.

Men først, når du har tjekket, at det kun er farven, den er gal med - og at huden ikke er i stykker eller angrebet af svamp.

Har du ofte kolde fødder?

Du har sikkert hørt det før - at kolde fødder kan være et tegn på lavt stopfskifte. Dét skal der gøres noget ved, for det for lave stofskifte kan føre til depressioner, hårtabeller træthed - og måske har du pludselig taget på?

I så fald - besøg lægen. En enkelt blodprøve kan afgøre sagen.

Vær opmærksom på sår på fødderne

Sår, der ikke rigtigt vil hele skal du tage alvorligt. Det kan både være tegn på sukkersyge eller hudkræft, skriver kk.no.

Og dine sår skal hele, så du undgår eventuelle infektioner, men vigtigst er det at ha' helt styr på, at der ikke gemmer sig en alvorlig sygdom. Også selv om der sandsynligvis ikke er noget i vejen.

Artiklen blev udgivet første gang på www.kk.no. Dette er en redigeret version.

Læs også