Krop & velvære

Dine fødder kan afsløre sygdom

19. januar 2014
af Lonnie Kjer
Foto:All Over
De slæber rundt på os dagen lang og får ikke den store opmærksomhed. Men det er værd at holde øje med, hvordan dine fødder har det. De kan nemlig afsløre, hvordan du - deres ejermand – egentlig har det.

Pakket ind i uld eller smidt op på stilethæle. De er på hårdt arbejde, de kære fødder, og det er ikke lige dem, der står forrest i køen, når kroppen plejes, og skønheden får en hånd med på vejen. Men det er en god idé at holde øje med dine fødders tilstand, skriver kk.no. For de kan fortælle, hvordan dit helbred er.

Kramper i fødderne? Der er ikke noget usædvanligt i at mærke fodkramper af og til. Men det KAN være tegn på dehydrering eller mangler i din kost. Og i værste fald kan de irriterende kramper være tegn på problemer med nervesystemet eller blodcirkulationen. Drik rigeligt med vand (især når du træner), og overvej, om du mangler vitaminer - og kontakt din læge, hvis kramperne ikke stopper.

Hårløse fødder? Ja, det lyder da egentlig rarest med tæer og fødder helt uden hår. Men de har sjovt nok en effekt, hårene, og det er ikke nødvendigvis gode tegn, hvis du pludselig oplever, at hårene er væk, skriver kk.no. Det kan nemlig være tegn på, at fødder og tæer ikke får blod nok til at opretholde hårvæksten. Så tjek det med din læge, så du er sikker på, det ikke er blodcirkulationen, der ikke er, som den skal være.

Gule tånegle? Ja, det kan da ligne sygdom … men det er nu sikkert fordi, du netop har forkælet dine fødder og negle med pedicure over en tid. Dét kender vi fra fingerneglene, som også kan få en underlig farve, når vi har været (lidt for) flittige med lakken. Gi' dine fødder og negle en pause. Men først, når du har tjekket, at det kun er farven, den er gal med - og at huden ikke er i stykker eller angrebet af svamp.

Har du fået kolde fødder? Du har sikkert hørt det før - at kolde fødder kan være et tegn på lavt stopfskifte. Dét skal der gøres noget ved, for det for lave stofskifte kan føre til depressioner, hårtabeller træthed - og måske har du pludselig taget på? I så fald - besøg lægen. En enkelt blodprøve kan afgøre sagen.

Sår, der ikke heler! Sår, der ikke rigtigt vil hele skal du tage alvorligt. Det kan både være tegn på sukkersyge eller hudkræft, skriver kk.no. Og dine sår skal hele, så du undgår eventuelle infektioner, men vigtigst er det at ha' helt styr på, at der ikke gemmer sig en alvorlig sygdom. Også selv om der sandsynligvis ikke er noget i vejen.

Besøg www.kk.no