Det skal du vide om julens tørrede frugt
Foto Panthermedia
Når julen nærmer sig, begynder supermarkederne som at regel at bugne med diverse former for tørret frugt. Især figner og dadler hører årstiden til.
Og ifølge diætist Anne W. Ravn, der er medlem af SØNDAGs sundhedspanel, er tørret frugt et rigtig godt alternativ til tomme kalorier som slik, chokolade og andre usunde julesager.
Vil du alligevel bage lidt sødt til jul, så prøv denne opskrift på vaniljekranse
- Det er endda slik med værdifulde vitaminer og mineraler og gavnlige plantestoffer, der hjælper immunforsvaret i en måske lidt trængt tid. Du kan næsten få dækket dit daglige behov for fibre, vitaminer og mineraler ved at spise tørret frugt, men det tilfører også en mængde kalorier, og det er egentlig den eneste hage ved det sunde slik, forklarer Anne W. Ravn.
Elsker du også havregrynskugler – her får du en sundere version helt uden smør
Færre kalorier til den søde tand
Figner og abrikoser og tørrede æbler er sundere end dadler, da fiberindholdet er højere og sukkerindholdet lavere. Tørrede bananer er til gengæld ristet i kokosolie, så her er fedtindholdet ligeså højt som i leverpostej. Tørret frugt er meget sødt, og den søde smag stammer fra det naturlige sukkerindhold i frugterne – også kaldet fruktose.
- Under tørringen ophobes fruktosen i tørstoffet, og resultatet er meget sødere end den oprindelige friske frugt. Fruktose søder 1,7 gange så meget som almindeligt sukker, men indeholder ikke mere energi. Det vil sige, at du trods alt får færre kalorier, når din søde tand fodres med søde sager med fruktose i stedet for juleslik med almindeligt sukker, lyder det fra Anne W. Ravn.
Tørret frugt indeholder dog stadig så meget energi, at 100 g af de fleste tørrede frugter er nok til at dække 15 pct. af det daglige energibehov. Fibrene i tørret frugt holder dog maven godt i gang, og desuden indeholder frugt næsten intet fedt, fordi næsten alle kalorierne stammer fra kulhydraterne.