Det skal du spise, når du bliver 40
foto: Pantherstock
Det kommer næppe som en overraskelse for dig: kroppen forandrer sig, når du bliver ældre. Det betyder dog også, at du løbende bør overveje dine kostvaner. For ifølge læge og forfatter til bogen 'Energi til hele livet', Søs Wollesen, forbrænder du mindre, når du er fyldt 40. Men hvad kan du så med særlig fordel sætte tænderne i? Det har Daily Mail set nærmere på.
Havregryn
Dine børn elsker det sikkert, og du har også al mulig grund til at holde af det. Havregryn beskytter mod dannelsen af kolesterol, og som den eneste kornsort hæmmer den dannelsen af plak på pulsåren. Men de sunde gryn må ikke begraves i et lag af sukker. Spis dem, som de er - eller med almindelig yoghurt.
Kirsebær
Kirsebær er fulde af antioxidanten anthocyanin, der bekæmper aldersrelaterede sygdomme som gigtformen podagra og leddegigt. Spis derfor 12 kirsebær eller drik et glas kirsebærsaft, uden tilsat sukker, fire gange om ugen.
Mandler
Julen står for døren, og mandlerne finder vej ind i de danske køkkener. I december bliver de pakket ind i hjemmebag og bunkervis af ris a la mande, men mandlerne i sig selv nedsætter blodsukkeret. Forskning viser, at 60 gram mandler om dagen modvirker sukkersyge.
LÆS MERE: Mandler er gode for mere end modvirkning af sukkersyge. Du kan også komme fedtet på maven til livs, læs mere her om hvorfor
Fed fisk
Omega 3-fedtsyrer i fed fisk stabiliserer hjerterytmen. Under tilberedningen af fisken skal du være opmærksom på, at omega 3-fedtsyrer er meget temperaturfølsomme, så fisken skal dampes eller steges ved lav varme.
Sojabønner
Sojabønner menes at nedsætte kolesteroltallet og øge knoglestyrken hos kvinder - både friske bønner og dåsebønner kan bruges. Spis dem tre gange om ugen.
Tomater
De kan andet end at smage godt på en æggemad. Tomater er proppede med antioxidanten lykopen, der blandt andet har en gavnlig effekt på kræftceller. Lykopen optages bedst i kroppen, når tomaterne er blevet tilberedt - eksempelvis i form af juice og sauce.
Sødmælk
Ofte forbinder man sødmælk med barndommen, men egenskaberne er også gode senere i livet. Den fede mælk genopbygger knoglerne, så der er ingen undskyldning for ikke at hælde det over morgenmaden i kaffen, eller hvordan du vil indtage de flydende byggesten.
Kylling
Det populære fjerkræ er en nem kilde til protein. Et kyllingebryst uden skind på 200 gram giver dig 60 gram protein - det betyder blandt andet, at du får lettere ved at styre vægten. Husk at fjern skindet, eftersom det primært består af fedt.