Krop & velvære

Derfor spjætter du i søvne

Kender du (også) det er med, at du er lige ved at falde i søvn og så vågner med et sæt? Søvnforskere har undersøgt fænomenet - læs med her og se, hvad de er kommet frem til.

Du lægger hovedet tungt på puden og begynder hurtigt at døse hen. Men lige inden du for alvor falder i dyb søvn, ødelægges det af, at din krop pludselig giver et voldsomt ryk, og du vågner med et sæt. Og må starte forfra i søvnprocessen.

Lyder det bekendt? Det sker i hvert fald hyppigt for mange af os. Og endelig har søvnforskere undersøgt fænomenet– og givet det et navn: Hypnic jerk, som kan oversættes til ”søvnspjæt”. Søvnspjæt beskrives forskelligt af forskellige mennesker, men en gennemgående beskrivelse er, at det føles som at falde. Forskere mener, at eksterne årsager som koffein, tobak og visse typer medicin – samt ironisk nok søvnløshed – forårsager flere søvnspjæt. Søvnspjæt ses hyppigst, når en person falder i søvn hurtigt efter at have været udmattet eller grundtræt. For når kroppen er virkelig udmattet, vil hjernen nogle gange behandle stadierne af søvn for hurtigt og forvirre sig selv til at tro, at kroppen og dens store systemer svigter. Hjernen reagerer på denne indbildte fare ved at ryste dig vågen. Smart, egentlig.

LÆS OGSÅ: Så meget skader søvnmangel kvinder

Læs mere om: