Krop & velvære
18. august 2020

Derfor går myggen altid efter dig

Du har sikkert hørt historierne om, at det er, fordi du har sødt blod. Men det har altså intet med sagen at gøre.
Af: af Stine Tunstrøm
Derfor går myggen altid efter dig

Foto: PantherMedia og Shutterstock

Sene sommeraftner med gode venner på terrassen er virkelig noget af det bedste i den varme årstid.

Men for nogle har sommeraftenerne desværre også sine ulemper – de plagsomme sværme af myg!

Hver eneste aften sidder du og vifter med hånden for at skræmme de irriterende insekter væk, der er fast besluttet på at få en smagsprøve af dit blod. Og hver eneste gang ender du alligevel med mindst fem nye myggestik.

Og hvis det ikke var irriterende nok i sig selv, så virker det, som om at de andre slet ikke bliver rørt. Myggene har valgt netop dig som sit offer. Men hvorfor det?

Ikke ude efter sødt blod

Der findes mange myter om dette, og en af de mest udbredte, er påstanden om, at myggene tiltrækkes af sødt blod. Ifølge afdelingsdirektør på afdelingen for skadedyr ved Folkesundhedsinstituttet, Preben Ottesen, er der meget lidt sandhed i dette.

- Dette er en gammel myte, hvor man tilegner myggen menneskelige egenskaber. Myggen er ikke ude efter søde sager, og der er heller ingen, der har sødt blod. Blod er blod, siger han.

LÆS OGSÅ: Husker du at skylle melonen, inden du spiser den?

At nogle mennesker er mere attraktive for myg end andre er sandt, det har bare ingenting med dit blod at gøre.

- Vi må huske på, at folk oplever myggestik forskelligt. Nogle synes, det er en voldsom plage, mens andre ikke mærker så meget til dem. Når det er sagt, er der også enkelte folk, der tiltrækker myggene mere end andre.

Skiller stoffer ud gennem sveden

Over hele verden har forskellige forskere prøvet at finde ud af, hvad der tiltrækker myggen, og nogle svar har man fået. Der er nemlig nogle stoffer, vi udskiller, der virker attraktivt for myggen, blandt andet kuldioxid og forskellige syrer – og nogle udskiller mere af det end andre.

- Myggen navigerer efter kuldioxid på lang afstand. Og når den kommer nærmere, tiltrækkes den også af mælkesyre og andre ting, som udskilles gennem sveden, forklarer han.

Din kropslugt kan altså have noget at gøre med, hvorfor myggen vælger netop dig, men der kan også være andre grunde.

Nogle mennesker har nemlig naturlige antistoffer i deres hud eller udskiller stoffer, som får myggen til at holde sig væk. Det er måske disse mennesker, du ser sidde i ro og mag – uberørt af myggesværmen.

https://imgix.femina.dk/panthermedia_b270265822_6000x4000_0.jpg

Mange myggemidler på markedet

Du kan trøste dig med, at du slet ikke er alene om at kæmpe med myggene, og netop derfor findes der et hav af forskellige produkter, som skal hjælpe med at holde den lille plageånd væk.

Du kan vælge mellem myggeolie, myggespray, myggehat, myggenet, elektrisk myggedræber og myggemidler, der udsender lyd. Og ifølge Preben Ottesen så hjælper alle myggemidler til en vis grad - med undtagelse af myggemidlerne, som udsender lyd – de har ingen effekt.

- Nogle myggemidler er alment kendt for at være de bedste, deriblandt produkter, som indeholder DEET. Dette er et velprøvet middel, som er effektivt. Tidligere var det kun tilladt med 20 procent DEET i myggeprodukter her i landet, men den procentsats er nu hævet. Stærkere midler virker ikke bedre, men virkningen varer noget længere. Uanset hvad, bør ingen af produkterne bruges på små børn, fortæller han.

Som en lille bonus, skal myggespray med DEET også være en god måde at holde flåterne væk på og er derfor et godt valg, hvis du er ude og går i højt græs eller tæt skov.

LÆS OGSÅ: Undgå at blive bidt af en skovflåt

- Æteriske olier har også vist sig at have effekt, men denne effekt varer ikke så længe.

Et andet godt middel mod myg er det aktive stof Icaridin, som skal beskytte huden mod myg i op til otte timer.

https://imgix.femina.dk/panthermedia_b36029161_3872x2592_0.jpg

Klæd dig på

Den bedste og sikreste måde at beskytte sig mod myggenes blodtørst er derimod den mest enkle – nemlig at dække sig til med tøj. Myggen er mest aktiv om aftenen og natten alligevel, så da er det en god idé at klæde sig i lange bukser og en langærmet trøje.

- At dække sig med tøj er ganske effektivt, men der vil altid være nogle steder på kroppen, som stadig er udsat. Området rundt om anklerne er ofte et at disse sårbare steder. Her kan det være en hjælp at bruge myggemiddel på selve sokken, anbefaler han.

Og skulle du alligevel ende med et myggestik eller to, så er det ikke jordens undergang. Her til lands er myggen trods alt rimelig ufarlig.

Denne artikel blev oprindeligt publiceret på KK.no.

Læs mere om:

Læs også