Sundhed

Husker du at skylle melonen, inden du spiser den?

Skyller du heller aldrig vandmelonen, inden du sætter tænderne i den? Så er du langt fra den eneste. Se her, hvorfor det er en god idé.

Husker du altid at skylle frugt og grønt, før du spiser det?

De fleste af os er gode til at give æblet en tur under vandhanen, inden vi sætter tænderne i det, men husker du for eksempel at vaske din vandmelon eller appelsin, inden du skærer den ud og serverer den?

Det er sikkert flere, der tænker, at det er unødvendigt at vaske de frugter og grøntsager, der har skræl eller skal – for det skal jo ikke spises.

Men det er faktisk mindst lige så vigtigt at skylle en vandmelon, som det er at skylle et æble.

Virus og bakterier findes typisk på overfladen af frugt og grønt. Derfor er det vigtigt at skylle alt frugt og grønt, inden du spiser eller serverer det, lyder anbefalingen fra Fødevarestyrelsen.

LÆS OGSÅ: Undgå klister: Sådan skærer du din vandmelon

Styrelsen skriver blandt andet:

"Når flere og flere mennesker bliver syge af frugt og grønt, skyldes det blandet andet, at man især i eksotiske lande kan finde på at vande og skylle frugt og grønt med vand, der indeholder rester af afføring fra mennesker og dyr. Smitten kan også skyldes dårlig håndhygiejne hos de, der høster på marker og i plantager. Så selv om frugten eller grøntsagerne ser rene og pæne ud i butikken, kan du godt blive syg af at spise dem."

LÆS OGSÅ: Opskrift: Vandmelon-sangria

Husk også at skylle melonerne

Men så længe skrællen ikke skal spises, så er alt vel godt. Eller hvad?

Ikke helt. 

- Produkter som melon bør også vaskes før opdeling, selvom du ikke spiser skallen. Dette er for at undgå bakterier eller anden forening overføres med kniven til melonkødet, siger Laila Jensvoll, der er seniorrådgiver i Mattilsynet - den norske udgave af Fødevarestyrelsen.

Og du kan faktisk spare dig selv for en hel masse unødige bakterier, hvis du tager dig tiden til at vaske alt det frugt og grønt, du indtager.  

Ifølge en undersøgelse fra DTU Fødevareinstituttet og Fødevarestyrelsen reducerer du bakterierne med helt op til 80 procent ved at give dine frugter og grøntsager en skyller. 

Så hold endelig den gode hygiejne, når du går i køkkenet!

Bliv klogere på, hvorfor du skal skylle frugt og grønt her

Læs mere om: