Krop & velvære

Derfor får du mavesmerter og oppustet mave

Den forkerte kost kan give oppustet mave, halsbrand eller hård mave, og det kan have konsekvenser på længere sigt.

Det er ikke sjovt at have problemer med maven, men det er faktisk ret almindeligt. Mere end hver tredje danske kvinde har dagligt maveproblemer som løs eller hård mave, oppustet mave eller halsbrand. Det viser en undersøgelse, som Epinion har lavet. Hos mændene er det kun 23 procent, der har problemer med maven. Så hvad gør kvinderne forkert?

Til din mave: Mere på tallerkenen

Vi spiser både forkert og for lidt, siger læge Søs Wollesen, der til daglig rådgiver sine patienter om kost og ernæring.

- Der er stor forskel på, hvad og hvor meget kvinder og mænd spiser – det er let at se, hvis vi for eksempel sammenligner vores frokosttallerkener. En mand vil typisk tage lidt mere mad end en kvinde, og han vil typisk vælge noget mere solidt. Mange kvinder nøjes med en salat og måske en tør grovbolle, og det er det simpelthen ikke nok næring i. Vi skal gøre som mændene og øse noget mere mad op på vores tallerkener, og så skal vi vælge noget mad med gods i, for eksempel rugbrød, kød, brune ris og selvfølgelig grøntsager. Så vil tarmene få noget at arbejde med, og fordøjelsen vil helt automatisk komme i balance.

Læs også: Se otte veje til en flad på mave 

Kure er ingen løsning

Ifølge undersøgelsen døjer hele 40 procent af de adspurgte kvinder med luft i maven. Det er også en gene, som flere af Søs Wollesens patienter henvender sig med.

- Mange kvinder kommer til mig, fordi de pludselig oplever, at de har meget luft i maven, og at deres afføringsmønster ændrer sig. En af forklaringerne viser sig ofte at være, at de hopper fra den ene kur eller livsstilsændring til den anden. Det kan være, de følger 5:2-fastekuren i en periode og måske springer over til LCHF-kuren efter noget tid. Jeg er slet ikke til de kure, og jeg kan kun fraråde, at man følger dem. Især hvis man zigzagger fra den ene til den anden, siger hun

Læs også: Sådan smider du de sidste kilo om taljen 

Brød er godt

Mange kvinder er blevet kulhydratforskrækkede og undgår brød og kornprodukter. I stedet forsøger de at dække kroppens behov for fibre gennem grøntsager, og det går ud over fordøjelsen. Men vi skal ikke være så bange for at spise en rugbrødsmad, slår Søs Wollesen fast.

Der er god grund til at passe på fordøjelsen, for konsekvensen af en dårligt fungerende mave kan nemlig blive udposninger på tarmen eller skjult forstoppelse.

- Mange lider af skjult forstoppelse uden at være klar over det. De kommer af med lidt afføring hver eller hver anden dag, men ikke det hele. Det betyder, at de konstant har en ophobning af affaldsstoffer i tarmene, og det kan give symptomer som træthed, hovedpine og ledsmerter, siger Søs Wollesen til FEMINA.

Læs også: Derfor er en blød mave sundere end en flad

FEMINA anbefaler: Spis & træn dig til en FLAD MAVE