pletblødning
Krop & velvære

Derfor er der hvide pletter i dine trusser … og ti andre ting, du bør vide om dit underliv

28. oktober 2019Opdateret 13. februar 2023
af Christina Bølling
Foto: Panthermedia
Selvfølgelig kender du dig selv ud og ind – også mellem benene – men hvor meget ved du om andre kvinder? Vi har bedt en gynækolog og to sexologer give en status på, hvad de tror, vi ikke nødvendigvis ved om os selv og hinanden.

1. Sur, sur, sur

Ser dine nye smukke farvede trusser ud, som om du har tabt affarvning i dem, efter at du har haft dem på én gang? Eller er dine hvide yndlingsbomuldstrusser småhullede i skridtet? Pletter og mærkelig misfarvning, som ikke går væk i vask, skyldes udflåd, hvilket i øvrigt er et sundhedstegn og fuldkommen naturligt. Det er bare pH-værdien i udflåddet, der kan være en udfordring for det tynde stof. pH-værdien i vagina er mellem 3,5 (et godt glas rødvin på pH 4) og syv og svinger i forhold til cyklus, sexliv og hormonbalance. pH-værdien i sæd er for resten basisk, for at overleve det sure og kemisk fjendtlige miljø i skeden er sædcellerne afhængige af et særligt protein, det såkaldte alfa4-protein, som gør dem ekstremt godt rustet til at klare rejsen.

P.s. Hvis du vil undgå grimme skjolder, så skyl trusserne (dér, hvor de har kontakt med underlivet) under hanen efter brug og spray med vaskeenzymer, eller gå med trusseindlæg.

2. Vegetarer smager sødere ... dernede

Det, du spiser, ændrer pH-balancen i vagina og den mikroflora, som afgør din vaginas lugt. Krydderier, røgede fødevarer, løg, hvidløg, broccoli, asparges og kaffe påvirker din ”ånde” dernede ligesom ud af munden, så hvis du spiser meget rødt kød og ost og drikker mælk og alkohol, får din vagina en kraftig og mere syrlig lugt. Omvendt virker citrusfrugt – appelsin og grapefrugt – modsat, smagen og duften bliver sødligere. Undersøgelser viser ifølge magasinet Women’s Health, at kvinder, som spiser vegetarisk, har en mildere og mere behagelig vaginal odør. Masser af vand er også godt.

3. Flapper er standardudstyr

De der små flapper – altså de små kønslæber – som du forhåbentlig har, stikker oftere udenfor, end de ikke gør. Det er også gennemsnitligt, at de er uens af længde. Det tror mange kvinder bare ikke, fordi vi som regel kun ser andre kvinders kønsdele ved to lejligheder. Den ene lejlighed er, når vi er i svømmehallen, hvor det kan være svært (i hvert fald på ikke intimbarberede kvinder) at se, hvordan vagina er skabt indenunder, for hår. I den anden model er kun de ydre kønslæber synlige. Den model, der populært kaldes ”pornokussen”, er faktisk ret sjælden. Uens, lidt synlige flapper er det, de fleste kvinder har, understreger sexolog fra podcastserien ”Uafbrudt samleje”, Sara Skaarup.

4. En ekstra skjult åbning

Sara Skaarup: ”Livmoderhalsen, der er overgangen mellem skede og livmoder, kan åbne sig. Livmoderhalsen er sådan en rund ring med et hul i, som regel er hullet næsten lukket. Det er her, mensesblod passerer igennem, nogle gange kan der også hænge en spiralsnor ud. For mange kvinder er livmoderhalsen øm, fordi de har spændinger. Men hvis skeden er nok afslappet, og kvinden tilpas ophidset, kan livmoderhalsen åbne sig temmelig meget – nok til, at der kan komme en finger et stykke op, og det er der nogle kvinder, der virkelig godt kan lide.”

LÆS OGSÅ: Det fortæller din vagina om dit (sex)liv

5. Lidt ved siden af

De fleste kvinder, der onanerer, gør det ikke ved at berøre klitoris direkte, men ved at gnubbe/røre lidt ovenfor eller ved siden af. Og tit uden på ”hætten”, nogle gange endda uden på både indre og ydre kønslæber. Selve klitorishovedet er for mange for følsomt til at blive stimuleret direkte. Men en del mænd ved det ikke og tror fejlagtigt, at det bliver bedre, jo mere direkte han går på. Ifølge kropsfilosofier er der sammenhæng mellem en kvindes mund og hendes køn. Eller mellem hendes nedre og øvre læber. Af samme grund anses kvinder, der har spændinger om munden eller meget stramme læber, for at være spændt i nedre regioner også. Mærk selv efter, om du slapper af omkring munden – og om det modsvarer tilstanden længere nede.

Kilde: sexolog Sara Skaarup

6. Dit undertøj påvirker dit humør

Undertøjet betyder mere for din følelse af selvtillid, end man egentlig skulle tro, for ”herregud, man kan jo ikke se det …”. 25 procent i en stor amerikansk undersøgelse svarede, at deres undertøj påvirkede deres humør. De var flove over, at det var slidt, skjoldet eller ikke passede sammen, for eksempel bh og trusser, og 47 procent følte sig mere sexede, når de havde ryddet op i deres undertøjsskuffe og iført sig noget særligt undertøj. Ikke nødvendigvis lingeri, men bare det, at man ikke er ligeglad, har betydning for ens følelse af at være attraktiv.

Kilde: healthline.com

7. Våd betyder ikke lyst

Du kan sagtens være tør og have lyst og være rigtig våd og ikke være parat. ”Mænd bliver hårde, og kvinder bliver våde”, hedder det sig. Men det, vi glemmer, er, at kvinder producerer forskellige sekreter, afhængig af hvor vi er i cyklus. Unge er ikke mere horny end andre, nogen producerer bare mere sekret end andre, og de er ikke mere liderlige, det er, ligesom at nogle mænd spermer mere, end andre mænd gør. ”Det værste er, at man dømmer sig selv ud fra normen og som kvinde tænker, ’Gud, jeg har ikke sekret’, så har jeg nok ikke lyst, og så falder lysten,” siger sexolog Katrine Berling. Det er godt, olie og glidecreme er opfundet.

8. Åndedrættet påvirker din ophidselse

Vagina påvirkes af åndedrættet, jo hurtigere du trækker vejret, jo højere ”arousal”. ”Men, men,” siger sexolog Katrine Berling, ”vi trækker jo også vejret hurtigere, når vi er vrede eller løber op ad trapperne, så det er ikke et spørgsmål om at stønne en hel masse for at virke ophidset i sengen eller prøve at puste til sin egen lyst.” Ifølge hende kan du godt lægge mærke til dit åndedræt, når du onanerer eller har sex, og måske blive bevidst om din lyst – ved at lytte uden at forcere. Lyder du sexet? Bevidsthed og god sex hører sammen, også hvis du lige mister lysten et par minutter, så gælder det om at få fat i dig selv igen i stedet for at konkludere, ”at det var så det for mig”. Katrine Berling: ”Man skal ikke vente på, at lysten kommer – den er der altid, du kan altid få kontakt til den.”

9. Sunde bakterier

Vagina er fuld af sunde bakterier i tusindvis, så sunde, at man tager udgangspunkt i dem, når man skal fremstille probiotika. Bakterien lactobacillus gasseri er en af de gode mælkesyrebakterier, som man taler om i forbindelse med kroppens naturlige forsvar og til behandling af irriteret tarm og mavesmerter, hvor den genopretter balancen. Den bliver brugt til at skabe en form for naturligt antibiotika, som kun slår de dårlige bakterier ihjel, og skåner de gode. Irritabel Bowl Syndrom med mavesmerter, diarré, forstoppelse og oppustethed behandles med en kur med lactibacillus gasseri, LactiPlus IBS.

Kilde: Medicalnewstoday.com

10. Compeed go home!

Din vagina er lidt af en healer. Det kan din partner garanteret bekræfte (hø hø). Ikke alene er den blød, føjelig og varm, men cellerne i vagina er hurtige til at tilpasse sig og reparere eventuelle sår (så der ikke slipper farlige bakterier ind gennem den naturlige barriere og videre ud i kroppen) og bedre end de fleste andre kropsdele til at helbrede sig selv. Faktisk er cellerne i vagina ekstremt hurtige til at komme sig, rifter og sår er typisk væk på 48 timer.

Kilde: Bustle.com

LÆS OGSÅ: 5 sexstillinger, der giver dig gode chancer for orgasme

11. Nej, det er ikke svamp

… det er lichen sclerosus, som oftest rammer kvinder over 45 - men den ses også hos børn, yngre kvinder og hos mænd. Tidligere var det en meget sjælden sygdom, nu kommer der én om dagen med lichen sclerosus hos gynækolog Christine Felding i Rungsted Kyst nord for København. Mange kommer for sent i behandling, fordi de selv og deres læge har antaget, at det ”nok bare var svamp”, og er blevet behandlet for det. ”Lichen Sclerosus er en autoimmun hudsygdom, som kan blive rigtig alvorlig, og som tager hårdt på vulva og hele området bagud mod anus. Der kommer rifter og revner. Huden bliver hvid og tynd, og de små skamlæber forsvinder simpelthen, hvis man ikke behandler det – og klitoris bliver helt lukket inde,” siger Christine Felding. Symptomerne er svie, kløe og hvide plamager, huden revner, og udslættet kan sidde omkring vagina og kønslæber og bagud mod anus. Man ved ikke, hvad sygdommen skyldes, men den kan holdes nede med binyrebarkhormon. Sygdommen kan være arveligt betinget. Hvis du er i tvivl om, hvorvidt det er lichen sclerosus, du har, så kig på Lichensclerosus.dk eller sundhed.dk.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370.png

Læs også