Underliv
Kærlighed og sex

Det fortæller din vagina om dit (sex)liv

26. november 2018
af Christina Bølling
Foto: Istock
Hvis du har svært ved at mærke livslyst og femininitet, er du ikke alene. Mange kvinder giver ikke deres seksualitet den tid, den har brug for og har overskredet deres yonis grænser alt for mange gange, siger sexolog og parterapeut Katrine Berling.

Du har talt med dit indre barn, lavet yoga for dine muskler, men hvornår har du sidst ”talt” med dig selv dernede? Hvad ville din vagina sige, hvis hun kunne tale? Føler hun sig overset? Forkælet? Bliver hendes grænser mødt? Bliver hun overøst med kærlighed fra dig – og andre?

- Singlekvinder siger tit, at de ikke har noget sexliv eftersom ”de jo ingen partner har”, når jeg spørger dem. En del kvinder i faste forhold klager over mangel på lyst, føler sig forkerte eller kommer for at få hjælp til at opnå bedre orgasmer. Fælles for kvinder over en bred kam i dag er, at de ikke har særlig god kontakt med deres feminine seksualitet og deres yoni, siger Katrine Berling.

Yoni er det tantriske ord for vagina, og Katrine Berling er sexolog og parterapeut og holder kurser og workshops både herhjemme og i udlandet med speciale i kvindens orgasme. Hun har været single det meste af sit liv og har aldrig levet i et fast forhold, men har udforsket sin seksualitet og hjulpet andre med at fintune deres ”lystmaskine” i årevis. Hun har assisteret kvinder, der troede, at deres seksualitet var helt død til at genfinde (sex)lysten og til at få orgasmer – enten for første gang eller på nye måder.

- Seksualitet handler om nydelse, livskraft og om mod. På mine kurser arbejder jeg blandt andet med at skabe kontakt til underlivet ved at bruge et naturligt jadeæg, siger Katrine Berling, som lige nu oplever et rykind af kvindelige klienter, der gerne vil af med vibratoren.

- De vil gerne kunne mærke sig selv. Når man bruger en vibrator, ryger man typisk direkte fra nul til liderlig, men man springer den langsomme lystopbyggelse over. Når kvinder klager over, at deres partner vil have sex uden forspil, plejer jeg tit at sige: ”Okay, men har du da forspil med dig selv…?” Den kvindelige seksualitet er så meget mere end klimaks. Lystcenteret sidder jo i hjernen, og før vi forstår, at vi gerne vil have mere end bare orgasme og flere og bedre orgasmer, bliver vi ikke rigtigt tilfredse, forklarer Katrine Berling, mens hun viser med fingrene, hvordan bare det at trænge ind i skeden bør tage op til ti minutter.

LÆS OGSÅ: Har du også svært ved at fokusere på sex – selv når du har det?

Som at lukke en østers op

Katrine Berling synes, at vi kvinder skal lære vores yoni at kende blandt andet ved at holde op med at være seksuelle på mænds præmisser. Vi skal eksempelvis lade vores yoni bestemme, hvornår og om den vil ”invitere” noget eller nogen indenfor. Vi skal lade os åbne langsomt, som når man lukker en østers op. En af Berlings vigtigste pointer er, at kvinder stresser seksuelt – og ikke tager den tid, kvindelig seksualitet er skabt til. Hun forklarer, at det er vigtigt, at yonien tager første skridt.

- Prøv engang at overveje, hvor få gange du har ventet, til du var klar til at få en mands lem eller fingre indenfor?

Mens du tænker over dit eget sexliv, er der lige et par elementære begreber, der er rare at kende.

Sipping er det modsatte af penetration, forklarer Katrine Berling. Ved sipping suger skedeåbningen ægget, penis, eller hvad der nu bliver budt indenfor i kvindens underliv, til sig. Det ligner nærmest mødet mellem en klovnfisk og en blafrende søanemone, når Katrine Berling demonstrerer hvordan.

- Ved I for resten, at nogle kvinder er noprede eller har små hudtråde i skedeåbningen, mens andre er helt glatte?

Katrine Berling vil gerne have, at vi lærer vores yoni at kende ved at bruge et jadeæg. Jadeægget er en sten formet som et mellemstort æg, og man kan få sæt med tre æg af forskellig tyngde, som tilpasser sig kroppen og dens temperatur ret hurtigt.

- Man kan træne med jadeægget dagligt, lave øvelser eller gå rundt med det indeni, mens man gør rent f.eks. for at stimulere bækkenbunden. Det skaber kontakt, mere sensitivitet, så vi mærker mere, og vi kan træne vores bækkenbund med det. Det giver et stærkere underliv, bedre blodgennemstrømning i vagina og mulighed for et bedre sexliv og bedre orgasmer. Det naturlige materiale hjælper med til, at skedens muskler automatisk arbejder omkring det.

Hvor sidder din erotiske knap?

Seksuel: Kinky: Energetisk: Sensuel: Shapeshifter:

Konen med æggene

På Katrines Berlings kurser ligger du side om side med andre og laver øvelser med dit æg under en sarong. Øvelserne er egentlig ikke erotiske, snarere nysgerrigt undersøgende, og eftersom alle er der med samme mission ”find din erotiske driver”, er det egentlig ikke så underligt at ligge dér og røre ved sig selv i selskab med så mange andre, som man skulle tro.

Katrine Berling er inspireret af den canadiske sexolog Saida Desilét, som siger ”I will only move as fast as the slowest part of me”. Hun har skrevet bogen “Emergence of The Sensual Woman”. Og har lige udgivet bogen ”Desire”.

Hvis man foretrækker at træne derhjemme, kan man i stedet melde sig på et af Berlings kurser, og ægget kan bestilles helt diskret på forskellige hjemmesider, f.eks. Sinful.dk

- Det vigtigste er, at du begynder at dyrke dig selv som kvinde, også selv om du ikke har en kæreste. Eller måske især, når du ikke har en kæreste. Kvinder skal huske at sætte sig selv og deres kvindelighed først hver eneste dag. Om det bare er fem minutters vejrtrækningsøvelser, lidt nyremassage, æggetræning, yonimassage eller andet. Øvelsen er at spørge os selv: “Hvordan kan jeg dreje mit liv derhen, hvor nydelse (på alle områder) er naturligt og ikke en undtagelse?”. Og så gøre det. Hver dag, anbefaler Katrine Berling.

LÆS OGSÅ: 8 måder, kvinder straffer deres partner på

Det, hun desværre oftest ser, er kvinder, der føler sig forkerte i forhold til deres køn. De synes, de lugter, ser forkerte ud, at de får de forkerte orgasmer eller ingen orgasmer, at de er for lang tid om det, er for liderlige eller ikke liderlige nok.

- Orgasmer er fine og dejlige, de kan ødelægge lige så meget med det pres, der kommer på os alle sammen. Det er ikke godt for kvinders sexliv og selvværd at ville tilfredsstille manden mere, end hun mærker sig selv …, siger Katrine Berling.

Kære lille yoni

Udover øvelserne med ægget handler yonikurset om at lære sig selv og sine grænser og måske hemmeligheder at kende.

- En god øvelse et at skrive et brev til dig selv ”kærlig hilsen din yoni”. Et brev, hvor din vagina fortæller, hvad hun synes om jeres relation, hvordan I har det med hinanden, og hvilke forventninger I har indbyrdes. Det er ret svært, for ofte dukker der en del minder op, som man skal forholde sig til, også ting, man egentlig helst ville have lagt bag sig – sex for andres skyld, sex uden kærlighed, sex uden tilfredsstillelse, sex med forstillelse og meget, meget andet. Der er naturligvis også lyst og sjov, men også skam og skyld.

- Ved at lære din yoni at kende, kan du også finde ud af, hvad dit tændingsmønster er. Vi er nemlig forskellige på det punkt: Nogle tænder på porno, jeg tænder 100% på berøring. Jeg kan sidde på date med en mand, som, jeg synes, er møgirriterende, men hvis han så rører ved mig på den helt rigtige måde, bliver min krop helt blød, og jeg er tændt. For nogle mennesker kommer begæret først, og så følger ophidselse, andre bliver ophidsede først og så følger begær. Og så er der dem, der tænder langsommere, som skal bruge deres villighed til at tænde. Og så er der dem, der siger ja, mens de mener nej, og det giver ar på sjælen.

Ifølge Katrine Berling handler det om at få seksualiteten til også at omfatte de mere sensitive og sårbare sider:

- Den del er forsvundet i og med, at kvinder synes, de skal være evigt parate og er hoppet på quickfix-sex. På den måde springer man nogle af de følelsesmæssigt svære trin og tanker over, som f.eks. ”hvad hvis jeg ikke kan komme?”, ”hvad hvis min partner synes jeg er for lang tid om det og keder sig?”, ”hvorfor tænder jeg ikke?”, og ”hvorfor kan jeg ikke mærke min partners tunge eller kærtegn?”.

Ifølge Katrine Berling er vejen til mere lyst netop at turde usikkerheden, for de ubehagelige følelser går over, hvis bare de får plads, og man tør stå ved sig selv i stedet for at tænde vibratoren eller få sig selv hurtigt i stødet på en anden måde.

- Mange tror, at de skal stimulere mere og mere, men faktisk er det omvendt. Vi skal starte rigtig langsomt med at berøre huden, mærke kroppen og fornemme, hvordan kroppen langsomt bliver varmet op. Man skal faktisk stimulere sig selv indefra også ved at ”tale” pænt til sig selv og have mindre og mindre stimulation, for så bliver nerveenderne nysgerrige, hvis vi presser på, trækker de sig tilbage bogstavelig talt

Værd at videKilde: Sexolog Katrine Berling

Jadeæg, g-punktsstimulator i rosaquartz, økologisk glidecreme og andre feminine erotiske hjælpemidler fås på Sinful.dk, hvor du er sikker på, at kvaliteten er i orden.

Læs også