gulerod
Krop & velvære

Den gode gamle gulerod

af Dorthe Liljensøe 28. oktober 2016
Foto: Panthermedia
At gulerod er en sund grøntsag er velkendt, og den bruges i dag i alle former for mad. Og så er det en god gammel kending.

Gulerod med mange år på bagen

Guleroden har en lang historie bag sig og omtales allerede helt tilbage i den græske oldtid som kulturplante. Den kom til Europa i 1100-tallet, men her i landet har vi kun dyrket den siden 1500-tallet, hvor den blev indført af de hollandske bønder, der var blevet indkaldt til landet af Christian 2.

Oprindelig var guleroden slet ikke orange, men siden 1600-tallet er det den farve, der er blevet fremelsket, så orange er blevet farven på en ”rigtig” gulerod. De farvede gulerødder i hvid, gul og lilla, der i de seneste år er blevet lanceret som nyheder, er altså i virkeligheden de oprindelige farver, som har fundet deres vej tilbage til markedet.

Læs også, hvorfor gulerod og andre rodfrugter er så sunde

Gulerod

Gulerod

Gulerodens frø er tæt besat med børster, som får dem til at sidde fast i dyrs pels, så de spredes over større afstande. Når vi køber gulerodsfrø, er børsterne blevet fjernet for at gøre dem nemmere at håndtere.

Gulerod

Gulerødder henter ligesom vinplanter smag fra jorden, så den gode smag afhænger altså især af jorden, selv om også sorten og vand- og gødningsmængde har indflydelse.

Gulerod

Får guleroden lov til at stå til året efter (og den overlever vinteren) danner den smukke skærme fyldt med små hvide  blomster, der tiltrækker mange nytteinsekter. De røde gulerødder får rosa blomster.

Gulerod

De farvede gulerødder i hvid, gul og lilla er i virkeligheden de oprindelige farver, som har fundet deres vej tilbage til markedet.

Kært barn har mange navne

Det gælder især for gulerod. Navnet amagerrod tilskrives det forhold, at »amagerbønderne« var eksperter i dyrkning af grøntsager. Morder lyder makabert, men menes at være en »nedslidt« udgave af morrod. Af morrødder var der både røde og hvide, hvorfor det formodes at være en fællesbetegnelse for gulerødder og pastinakker. Ordet stammer fra tysk og betyder spiselig rod.

Karotte kendes stadig og bruges om de kuglerunde gulerødder, der også lidt nedsættende er benævnt festgulerødder, som ofte er dåsegulerødder, der serveres til festmiddage. En god gulerod er lang og lige uden siderødder og med en tyk bark.

En rod - mange muligheder

Skærer du guleroden over, kan du se, den består af en lysere marv i midten og en mørkere bark udenpå. Barken er bedst og skal helst være tyk. Tidligere blev gulerødder stort set kun brugt i supper og sammen med andre vintergrøntsager. Nu bruges de også i kager, brød, juice, marmelade og meget mere.

Gulerod kan tilberedes på et hav af måder: Her er en dejlig spicy gulerodssuppe, der passer lige til årstiden