https://imgix.femina.dk/media/article/web_gulerod_0.jpg
Krop & velvære

Rodfrugter - derfor er de så sunde

5. marts 2016
af redaktionen
foto: Panthermedia
Gulerod, persillerod, jordskok, pastinak og knoldselleri er gode danske rødder, der er i sæson langt ind i foråret. Her får du flere gode grunde til at sætte tænderne i de sunde rodfrugter, der er fyldt med masser af vitaminer og gode kostfibre.
Rodfrugter er nogle af de sundeste og mest velsmagende grøntsager, du kan få fat i netop nu. Med dem i grøntsagsskuffen har du et helt særligt sundt forråd, hvor du kan tanke op med masser af gunstige stoffer. Rodfrugter er meget næringsrige, fordi de typisk er helt friske, når de lander hos grønthandleren eller i supermarkedet. Afstanden fra jord til bord er kort for en rodfrugt. Det betyder, at de mange vitaminer og mineraler bliver bevaret, og det har vi rigtig god gavn af i årets kolde og mørke måneder.

De vigtige kostfibre

Dertil kommer, at rodfrugter har et meget højt indhold af kostfibre, og det er deres særlige styrke og kendetegn. Kostfibre er kulhydrater, som ikke bliver fordøjet i mavesækken og tyndtarmen. Det sker i stedet helt eller delvist i tyktarmen, hvor de nedbrydes af bakterier. Kostfibre virker mættende og fremmer fordøjelsen – og det er der mange sundhedsmæssige fordele ved. Det betyder nemlig også, at maden ikke ligger så længe i tarmen, at usunde stoffer siver ud i blodbanen. Kostfibrene medfører nemlig en langsommere optagelse af næringsstoffer og kalorier gennem tarmvæggen og ind i blodet, og det holder kroppens blodsukkerniveau stabilt og dig mæt i længere tid, fordi du får tilført en jævn strøm af energi. I øvrigt findes kostfibre kun i mad fra planteriget – fuldkorn, frugt og grøntsager. Og rodfrugterne udmærker sig som sagt, når det handler om grøntsager. Så hvorfor ikke udnytte sæsonens bedste bud på knasende, sprøde og farverige vitaminer og fibre?

Tre af de sundeste rodfrugter

Jordskokker
(sæson: august-april)

Derfor er den sund: Jordskokken har et højt indhold af stoffet inulin, som er et sukkerstof. Det betegnes som et prebiotika, der nærer slimhinden i tarmen, og stimulerer fordøjelsen. Inulinet gør, at den næringsrige knold ikke påvirker blodsukkeret negativt, idet stoffet ikke bliver nedbrudt og optaget i kroppen. Jordskokker indeholder også en stor mængde C-vitamin, som booster immunforsvaret og sørger for, at kroppen kan optage jern. BONUS: C-vitamin er en antioxidant og modvirker iltning (oxidation). Den virker ved at bekæmpe de såkaldte frie radikaler, og beskytter på den måde mod en ødelæggelse af cellerne. Opskrift på lækre bagte rodfrugter med kartoffelmos. Find den her:

Rødbede

(sæson: august-marts) Derfor er den sund: Rødbeden har et højt indhold af jern, som transporterer ilt rundt i kroppen, og giver dig energi. Derudover indeholder den en lang række sunde stoffer som for eksempel kalium, magnesium, folat, A- og C-vitamin. Rødbeden egner sig rigtig godt til ovnretter, og så er den god i juice sammen med æbler, citron og ingefær. BONUS: Rødbede indeholder nitrat, som er et superstof, der sikrer ekstra meget ilt til dine muskler. Derfor kan du med fordel drikke rødbedesaft, inden du skal løbe eller cykle længere ture. Hvor mange gram kostfibre skal vi spise? Få svaret her:

Knoldselleri

(sæson: juli-marts) Derfor er den sund: Knoldselleri indeholder en lang række sunde stoffer som f.eks. B, E- og K-vitamin, folat og kostfibre, men har også et højt indhold af luteolin, som er et plantenæringsstof. Luteolin er godt for hjernen og de kognitive funktioner, og menes at kunne forebygge en række sygdomme. Sådan bruger du den: steg den som bøf, eller riv den rå selleri og bland den med revne æbler til en lækker salat. Læs mere om rødbeder og andre sunde rodfrugter. Læs mere her: Få rabat på dit næste køb hos KC Smoke, med en rabatkode. -Find din her klik her

Læs også