Demens
Krop & velvære

Demens: 10 tegn, du skal være opmærksom på

26. juni 2019
af Lene Jæger Klausen
foto: Panthermedia
Frygten for demens kan være stor, hvis du eller en af dine nærmeste, begynder at glemme mere og mere, men i mange tilfælde skyldes glemsomheden andre årsager end demens. Gunhild Waldemar, der er professor i klinisk neurologi og leder af Nationalt Videnscenter for Demens, forklarer her nogle af de ting, man skal holde øje med.

Demens er meget mere end glemsomhed. Hos Nationalt Videnscenter for Demens arbejder man med 10 forskellige advarselstegn, som oprindeligt blev udviklet af den amerikanske Alzheimer Association. De 10 advarselstegn er alle er relateret til demens. Mange mennesker med demens eller lignende symptomer, lægger ikke selv mærke til, at der er noget galt. Derfor kan det være godt at vide, hvilke tegn, du skal lægge mærke til hos dine nærmeste.

1. Glemsomhed

Det er normalt at glemme småting i hverdagen, som hvor man har lagt bilnøglerne, men du skal være opmærksom, hvis en af dine nærmeste spørger om det samme mange gange i løbet af en samtale.

2. Besvær med at udføre velkendte opgaver

Det er normalt at skulle have hjælp til at opsætte en ny mobiltelefon, men du skal være opmærksom, hvis en af dine nærmeste pludselig ikke kan finde ud af at vaske tøj.

LÆS OGSÅ: Ninas mand fik demens: Mit engagement har hjulpet mig

3. Problemer med at finde ord

Det er normalt at mangle et ord hist og her, men du skal være opmærksom, hvis en af dine nærmeste går helt i stå midt i en samtale eller begynder at kalde tingene noget helt forkert (f.eks. at sige 'viserklokke' i stedet for 'ur').

4. Forvirring vedrørende tid og sted

Det er normalt at komme i tvivl om, hvilken ugedag det er, men du skal være opmærksom, hvis en af dine nærmeste er i tvivl, om det er sommer eller vinter eller pludselig ikke ved, hvor han eller hun befinder dig.

LÆS OGSÅ: Ekspertens råd til pårørende til demensramte: Glem ikke jer selv

5. Svigtende dømmekraft

Det er normalt at træffe en dårlig beslutning af og til, men du skal være opmærksom, hvis en af dine nærmeste ikke ved om det er passende at tage sandaler eller vinterstøvler på eller begynder at købe overflødige ting.

6. Problemer med at tænke abstrakt

Det er normalt at have lidt svært ved at forstå en talemåde eller ordsprog som f.eks. "det er som at slå i en dyne", men du skal være opmærksom, hvis en af dine nærmeste begynder at tage talemåderne bogstaveligt.

7. Vanskeligheder med at finde ting

Det er normalt at glemme, hvor man har lagt sine nøgler, men du skal være opmærksom, hvis en af dine nærmeste lægger dem helt forkerte steder som i fryseren, eller begynder at tro, at andre stjæler ting, han eller hun ikke kan finde.

8. Forandringer i humør og adfærd

Det er normalt at have en dårlig dag, men du skal være opmærksom, hvis en af dine nærmeste taber fatningen, bliver mistænksom, bange, vred eller forvirret uden nogen oplagt grund.

LÆS OGSÅ: Ninas mor fik demens

9. Ændringer i personlighed

Det er normalt at ændre holdning over tid og kunne sige undskyld, hvis man er gået over stregen, men du skal være opmærksom, hvis en af dine nærmeste siger alt, hvad han eller hun tænker uden at tage hensyn til andres følelser.

10. Mangel på initiativ

Det er normalt, at man nogle gange ikke orker arbejdet, familien og venner, men du skal være opmærksom, hvis en af dine nærmeste trækker sig fra fritidsaktiviteter, sociale sammenkomster eller sport, som han eller hun ellers plejer at gå op i.

Gunhild Waldemar anbefaler, at du tager din ven eller veninde med til lægen, hvis du er bekymret. Der vil ofte være hjælp at hente – og selv hvis det er en demenssygdom, så er godt at vide, så I kan få den bedst mulige hjælp til at leve godt med sygdommen.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/abbo_banner_qlinique_940x200_0.jpg

Læs også