Ninas mor fik demens
Selvudvikling

En mor med demens og et lille barn

17. april 2017
af Aase Gullestrup, redigeret af Sofie Twisttmann
46-årige Nina Friis havde lige fået sønnen Matthias, da hendes mor, Ursula, begyndte at opføre sig anderledes. I dag er der ting Nina fortryder, fordi hun ikke vidste, hvad hendes mor fejlede. Demens har ændret livet for hele familien.

Mor fik demens

- Min mors demens kom snigende med små tegn som underlig påklædning, ligesom hun begyndte at ringe midt om natten, fortæller Nina Friis, der netop havde fået sin lille søn, Matthias, da hendes mor, Ursula, 73, blev syg.

Umiddelbart var Ursula en god og dejlig mormor for Matthias, der i dag er 5 år, og hun lå på gulvet og legede med den lille dreng, men Nina blev urolig over, at hendes mor begyndte at gå dårligere og ofte faldt, så hun tog hende i første omgang til undersøgelse for knogleskørhed.

Efterhånden kunne Ursula slet ikke komme ud af sengen og kunne ikke finde ud af at lave mad, og vægten faldt til 43 kg. Efter lang tid og mange undersøgelser fik hun diagnosen Alzheimers.

Lykke Friis efter forældre med demens: Tænker om det rammer mig?

Jeg blev irriteret på hende

- Jeg tænkte slet ikke på demens. Mor havde tidligere haft et alkoholmisbrug og desuden taget nervemedicin, så jeg tænkte, at hun måske igen havde fået et misbrug, siger Nina, der i dag fortryder, at hun blev irriteret på sin mor, inden hun vidste, hvad hun fejlede.

- Inden min mor fik sin diagnose, kunne jeg, når jeg blev gal og irriteret, true med, at jeg ville flytte til Aarhus, hvis hun ikke opførte sig ordentligt, siger Nina, der bor på Østerbro i København.

Stadig en god mormor

Ursula bor i dag på plejehjem fem minutter fra Nina og Matthias. Og på gode dage, kan de stadig have det dejligt med mormor, med boldspil udenfor eller hyggelige stunder i sofaen.

Når både Nina og Matthias har lyst, tager de også mormor med på udflugt i Fælledparken.

- Men jeg skal helst have en veninde med også. Ellers risikerer jeg, at ”mine to børn” render hver sin vej, siger Nina.

Ninas gode råd

Glem din dårlige samvittighed, men mærk efter, om du har overskud til samvær. Se det i øjnene: Det går kun én vej – og det bliver aldrig bedre.

Kvinder i klemme

I denne uges Søndag - har vi fokus på kvinder i klemme. Nina Friis, Lise Pilensgaard Haar og Anne Hjælmsø har alle en mor med diagnosen Alzheimers og er medlemmer af ”sandwichgenerationen”. Det betyder, at de både har en forælder, der har brug for deres hjælp – og samtidig har deres eget liv – med job, mand, børn og fritidsinteresser. Mød de tre kvinder SØNDAG og hør, hvordan de tackler de daglige krav og udfordringer.

Læs også