brystkræft
Krop & velvære

Brystkræft: Sådan undersøger du dig selv

2. oktober 2015
af Selma Staun, erhvervspraktikant
foto: Panthermedia
Speciallæge Ahura Etemad giver her fire råd til, hvordan man selv kan opdage brystkræft.

4.700 kvinder rammes desværre af brystkræft hvert år - og det er 4.700 kvinder for mange. Tidlig diagnosticering er vigtig for overlevelseschancerne, så der er ingen grund til at tøve med at gå til lægen, hvis noget føles anderledes eller forkert i brystet.

Speciallæge Ahura Etemad fra Aleris-Hamlet Hospitaler har fire gode råd til dig, der gerne vil tjekke dine bryster selv:

1. Hvis du kan mærke, at dine bryster har en anden form, størrelse, forandring ved hud eller brystvorterne, eller mærkes anderledes i bryst eller armhule, skal du blive tilset af en læge. Det samme gælder, hvis du har vedvarende smerter eller en brændende fornemmelse uafhængig af din menstruationscyklus.

2. Det er en god idé at tage til sundhedsvæsenets regelmæssige mammografiscreening. Dette tilbud gælder alle kvinder i alderen 50-69 år, med to års interval.

10 kendte kvinder, der har kæmpet mod brystkræft

3. Selvundersøgelse er en rigtig god idé, men dog ikke oftere end en gang om måneden. Der bør være passende tidsintervaller mellem selvundersøgelse, da man ellers ikke vil kunne opdage forandring.

4. Stol på dig selv! Det kan være afgørende for at opdage kræften. Er du i den mindste tvivl, skal du besøge din læge.

5 ting, du måske ikke vidste om brystkræft

Symptomer der kan være tegn på brystkræft:

  • En knude
  • En svag indtrækning i huden, eventuelt rynkedannelse, eller at huden på brystet bliver nubret som en appelsin, kan være udtryk for en dybereliggende kræftknude i kirtelvævet
  • Væske fra brystvorten og at brystvorten begynder at trække sig indad. Væsken kan enten være klar eller blodig
  • Hævede lymfeknuder i armhulen kan være det første tegn på en kræftknude i brystet

Kilde: cancer.dk

Læs også