https://imgix.femina.dk/media/fd8c780a6c014362b623cf45d02c66b9.jpg
Træning og kost

5 ting du (måske) ikke vidste om brystkræft

3. oktober 2012
af Sundhedsredaktionen
I Danmark er brystkræft den hyppigste kræftform blandt kvinder - én ud af ni rammes. Heldigvis sker der hele tiden store fremskridt i behandlingsformerne, og stadig flere kvinder vinder kampen mod kræften. Hele 82 % er i live, fem år efterat de har fået konstateret kræft

1. Vesten har ondt i livsstilen
Brystkræft er væsentligt hyppigere i USA, Canada og Nordeuropa end i Asien og Afrika. Risikoen for at få brystkræft stiger, hvis en kvinde flytter fra f.eks. Afrika til USA, så meget tyder på, at sygdommen hænger tæt sammen med livsstilen i den vestlige verden, bl.a. vores alkoholforbrug, kost og motionsvaner.

2. Spis groft, grønt og magert
Intet tyder på, at bestemte typer fødevarer påvirker risikoen for at blive ramt af brystkræft - hverken i positiv eller negativ retning. Undersøgelser viser derimod, at de generelle kost-råd om at spise groft, magert og masser af frugt og grønt stadig er de bedste råd i kampen mod brystkræft.

3. Stress øger ikke kræftrisikoen
En undersøgelse blandt 6.689 danske kvinder har vist, at kvinder med højt stressniveau faktisk har lavere risiko for at få brystkræft end dem, som har et lavt stressniveau. Forklaringen kan være, at stress påvirke kroppens østrogenproduktion og dermed gør risikoen for brystkræft mindre.

4. Kvinde, kend dine bryster
Tidligere skulle kvinder regelmæssigt undersøge deres bryster for knuder. I dag ved forskerne, at selvundersøgelse hverken forbedrer overlevelse eller er bedre end generel opmærksomhed på kroppen. Vær i stedet opmærksom på, om dine bryster føles, som de plejer. Gå altid til lægen, hvis du mærker en knude eller fortykkelse i brystet eller armhulen, eller du opdager en indtrækning af huden. Sår og eksem på brystvorterne eller væske, der løber fra brystvorterne, er også alarmerende tegn. Får du betændelsesagtig rødme, varme eller hævelse af brysterne, skal du også sørge læge.

5. Vær fysisk aktiv
Jo mere aktiv du er både før og efter overgangsalderen, jo mindre er risikoen for at få brystkræft. Fysisk aktivitet sænker nemlig østrogenniveauet i kroppen, og forebygger overvægt efter overgangsalderen. Overvægt er en kendt risikofaktor. Kvinder, der er fysisk aktive som teenagere og unge, har 23 % mindre risiko for at få brystkræft inden overgangsalderen.

Læs også: 8 kostråd mod kræft>>

Læs også: 6 tips til at leve sundt>>

Læs også