hovedpine panden baghovedet placering
Hovedpine

9 forskellige slags hovedpine - og det kan du gøre

17. april 2019
af Christina Bølling
Foto: Panthermedia
Har du hovedpine i panden eller baghovedet? Læs med her og se, hvordan du kan afhjælpe 9 forskellige former for hovedpine.

Sidder din hovedpine i panden, baghovedet eller som et bånd rundt om hovedet?

Placeringen siger meget om, hvilken form for hovedpine, du kan have. Læs mere om ni forskellige slags hovedpiner her. 

De 9 typiske former for hovedpine

1. Spændingshovedpine sidder typisk som et bånd rundt om hovedet og ved tindingerne. Den kommer ved stress og dårlig belysning og mildnes ved bevægelse og massage.

2. Kronisk hovedpine er spændingshovedpine, der er blevet kronisk, dvs. man oplever den mere end 15 dage om måneden.

3. Migræne er en pulserende, intensiv og halvsidig hovedpine, hvor man har mere ondt i venstre end i højre side. Man kan få kvalme og være følsom over for lys og lyd. Smerten forværres ved bevægelse og ved indtagelse af visse fødevarer og f.eks. rødvin.

4. Hormonhovedpine opstår f.eks. i forbindelse med menstruation – et par dage før og efter – hovedpinen kan skyldes skift i østrogenbalancen. Ses hos yngre kvinder og efter klimakteriet. Kan afhjælpes med p-piller og hormontilskud.

5. Kronisk migræne er migræneanfald, som dukker op hver anden dag eller 15 dage månedligt. Ses hos 2 % af befolkningen.

6. Blandingshovedpine er en blanding af migræne og hovedpine.

7. Hortons hovedpine er den mest smertefulde tilstand. Smerten sidder altid i samme side, der vil også ofte være rødme i det ene øje (i den angrebne side), hævede øjenlåg og løbende næse.

8. Sinushovedpine er en smerte, der sidder omkring panden ved øjenbrynene, kinderne og rundt om øjnene. Optræder typisk ved bihulebetændelse. Det gør mere ondt, når man bøjer hovedet forover.

9. Lægemiddeludløst hovedpine er migræne eller hovedpine, der opstår, efter at man har taget smertestillende piller i en længere periode; du har risiko for at få det, hvis du tager piller 3 dage ugentligt i en længere periode.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Det kan du gøre

Ifølge den svenske neurolog Åsa Landerholm er første skridt mod at undgå hovedpine, at man giver sig til at føre dagbog: Hvor tit har du hovedpine, hvornår på døgnet, hvor intensiv er den, kommer den, hvis du har glemt frokost, sovet dårligt eller spist noget bestemt?

Et besøg hos tandlæge og optiker kan være næste skridt.

Dernæst arbejdspladsen: Hvordan er belysningen, indretningen af din arbejdsplads, hvis du sidder ved skrivebord? Meget ofte sidder årsagen til hovedpinen i nakke, skuldre og bryst og skyldes stillesiddende arbejde.

Og hvad gør man, hvis man er blevet afhængig af Treo og migrænemedicin? Kognitiv terapi og afslappende yoga kan faktisk hjælpe.