kvinde med ondt i maven - forstoppelse
Krop & velvære

7 grunde til forstoppelse

17. december 2018
af Christina Bølling og Jo Brand
Foto: Panthermedia
Det er hverken rart eller særlig sundt at være forstoppet. Her er nogle af forklaringerne på, hvorfor det sker

HER ER 7 GRUNDE TIL FORSTOPPELSE

1. Mangel på motion Tyktarmen reagerer positivt på motion. Særligt ældre, der sidder meget stille, vil have gavn af at skrue op for niveauet.
2. Opioider Ud over at de virker smertestillende, kan opioider også påvirke tarmens funktion og dermed virke fremmende på forstoppelse. Forstoppelse er også en bivirkning ved en lang række andre former for lægemidler. 3. Irritabel tyktarm Nogle personer med irritabel tyktarm døjer med diarré, andre med forstoppelse, og atter andre med begge dele. LÆS OGSÅ: Forstoppelse: Sådan kommer hård afføring til livs 4. Forandringer Både store og små forandringer i livet kan føre til forstoppelse. F.eks. rejseaktivitet, hvor kosten og rutinerne ændrer sig, ligesom også graviditet og alder kan spille en rolle for, hvordan vores fordøjelse fungerer. 5. At man ignorerer trangen til at gå på toilettet Gør man det ofte, kan det ende med, at man holder op med at føle den.
6. Mangel på væske og fibre i kosten Fibre binder vand, der gør, at afføringen nemmere kan passere. 7. Andre årsager Derudover kan forstoppelse skyldes en række sygdomme som f.eks. parkinson og diabetes. Kilde: Harvard Medical School LÆS OGSÅ: Så ofte er det normalt at gå på toilettet hver dag
https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370_2.png

Læs også