https://imgix.femina.dk/media/sondag/2013/07/28/sundhed/madvarer-612x325.jpg
Krop & velvære

6 overraskende madvarer, der lindrer smerte

17. maj 2018
Torsdag, 17. maj 2018 - 14:16 (udgivet første gang juli 2013) - af Mia Qvist Scheelsbeck, NewsDesk, Aller Media
Mange af os tyer hurtigt til de smertestillende piller, hvis vi har ondt. Man faktisk kan madvarer også medvirke til, at smerte lindres.

Når man har ondt i hovedet, i ryggen eller maven, finder de fleste hurtigt de smertestillende piller frem.
Men det er faktisk ikke altid nødvendigt at proppe sig med piller. Der er nemlig andre måder at lindre smerte på.

- Det er måske lettere at tage en pille, men det løser typisk ikke den underliggende årsag til smerterne som det at spise den rigtige type mad kan, har Beth Reardon, der er ernæringsekspert og leder af Duke Integrative Medicine, udtalt til Prevention.com.

Her er en række smerter, der kan kureres med de rigtige madvarer:

Ømme led

En underersøgelse har vist, at spiser du 45 kirsebær om dagen, kan det reducere det C-reaktive protein, som har stor betydning i forhold til kroppens betændelsestilstande og leddegigt, med 25 pct. Herudover indeholder gurkemeje også et stof, der kan lindre smerter i samme stil som ibuprofen hos personer med slidgigt i knæet, siger Beth Reardon.

Ømhed efter træning

Har du trænet lidt for hårdt og er helt ødelagt af ømhed i musklerne? Så skal du drikke ingefærte. En undersøgelse har vist, at op til 24 timer efter styrketræning oplevede testpersonerne 25 pct. mindre smerte, når de havde spist ingefær (en halv teskefuld i 11 dage) end de testpersoner, som tog placebo. Det er ifølge forskerne de gode antioxidanter i ingefær, som virker mod betændelsestilstande i kroppen, og som dermed er smertelindrende.

40% af alle kvinder mangler jern - få du nok? Læs mere her

Halsbrand

En undersøgelse publiceret i tidsskriftet Gut har konkluderet, at en kost bestående af mange fibre, mindsker risikoen for at få halsbrand med 20 pct. Det kan skyldes, forklarer forskerne, at det høje fiberindhold hurtigere får maden gennem maven, hvilket forebygger halsbrand.

Fordøjelsesproblemer

Har du ondt i maven og problemer med at få tarmene til at virke optimalt? Så skal du indtage pebermynte. Både i en frisk version og som te, da det mindsker kramperne, som kan opstå ved forstoppelse. Beth Reardon råder også til, at man kan spise 1-3 teskefulde usødet kokos, som virker mod betændelsestilstande og bakterier.

PMS-kramper

Lider du som kvinde meget af PMS-smerter, skal du indtage riboflavin fra fødevarer som mandler. En undersøgelse publiceret i tidsskriftet American Journal of Clinical Nutrition viser nemlig, at kvinder, der har et højt indtag af riboflavin, har en tredjedel mindre risiko for at få PMS end de kvinder, der indtager mindst.
Fødevarer med et højt indhold af B6-vitamin som f.eks. pistacienødder kan også mindske irritabilitet og kramper, lyder det fra Beth Reardon.

Hovedpine

Din hovedpine skyldes typisk udvidede blodårer i hjernen. Hvis du eksempelvis drikker kaffe eller andre koffeinrige drikke, kan det faktisk indsnævre blodårerne igen og dermed mindske smerterne. De koffeinrige drikke kan også hjælpe de smertestillende piller med at virke, så du ikke behøver at tage en så stor dosis.
Lider du af en slem omgang migræne, kan det skyldes magnesium-mangel, og derfor kan det hjælpe at gå efter fødevarer, som er rige på netop dette. Det kan f.eks. være græskarkerner, siger ernæringseksperten.
Magnesium beroliger nerverne og de spændte muskler, der er med til at udløse den voldsomme smerte.

Kilde: Prevention.com

Det værste og det bedste mad for din fordøjelse - læs mere her

Læs også