God mad for fordøjelsen, problemer med fordøjelsen
Sundhed

Den værste og bedste mad for din fordøjelse

26. maj 2018Opdateret 20. november 2023
af Mia Qvist Scheelsbeck & Redaktionen
Foto: Unsplash
Det er ikke al mad, som maven har lige let ved at fordøje. Bliv klogere på dårlig fordøjelse og den bedste samt værste mad for dit fordøjelsessystem.

Det kan være en smertefuld omgang, når fordøjelsen ikke virker optimalt.

Nogle gange er det ikke helt til at forklare, hvorfor fordøjelsen ikke fungerer, og andre gange er det ganske klart, at man har spist noget, som maven har lidt problemer med at fordøje.

Læs mere om symptomer på dårlig fordøjelse, og hvad der er godt for fordøjelsen her.

Symptomer på dårlig fordøjelse

Dårlig mave kan vise sig på flere måder og skyldes ofte dårlig fordøjelse eller irritabel tyktarm. Du kan læse mere om irritabel tyktarm her.

Symptomer på dårlig mave kan være:

 • Udspilet og oppustet mave
 • Krampe-tilfælde
 • Svien bag brystbenet, halsbrand eller kvalme
 • Dårlig ånde
 • Tynd mave
 • Hård mave
 • Hyppig eller udsættende afføring
 • Fornemmelse af forstoppelse eller dårlig tømning
 • Ildelugtende afføring
 • Hudproblemer
 • Influenza-lignende tilfælde

Kilde: netdoktor.dk

Har du problemer med din fordøjelse?

Hvis du har problemer med fordøjelsen, kan det være på grund af din kost. Læs her, hvad der er godt og dårligt for fordøjelsen.

Er fedtholdigt mad dårligt for fordøjelsen?

Det kan være en overvældende oplevelse for maven at håndtere friturestegt mad. Det kan føre til sure opstød og halsbrand, når maven skal kæmpe med fedtholdigt friture mad. Personer, der lider af irritabel tyktarm, anbefales også at holde sig fra den type mad. Madvarer, der har et højt fedtindhold, kan nemlig give fordøjelsesproblemer.

Er mælkeprodukter dårlige for fordøjelsen?

Mange mennesker er laktoseintolerante - også uden at vide det – og det betyder, at mælkeprodukter kan give diarré, kramper, forstoppelse og luft i maven. Laktoseintolerance skyldes, at man ikke producerer nok af det enzym, der nedbryder laktose. Derfor er man faktisk nødt til at holde sig fra mælkeprodukter for at undgå de værste symptomer, hvis man er laktoseintolerant.

Majs kan give oppustet mave

Majs mætter godt og har et relativt højt fiberindhold. Men de indeholder også cellulose, der er et organisk stof, som mennesker har svært ved at nedbryde. Vi mangler det nødvendige enzym for at nedbryde majsen. Derfor er det vigtigt at tygge majs godt igennem – ellers kommer de måske ud af systemet igen i en ufordøjet form, hvilket kan give oppustet mave.

God mad for fordøjelsen, problemer med fordøjelsen

Fuldkorn og fibre er godt for maven

Det er langt bedre for maven at få fuldkornsprodukter frem for hvide ris, hvid pasta eller brød uden kerner. Fuldkorn indeholder nemlig mange fibre, og det har en positiv effekt på fordøjelsen. Fibre gør også, at du føler dig mere mæt, og det nedsætter kolesteroltallet. Spis fuldkorn i en varieret kost - men drop det dog, hvis du er intolerant over for gluten. Så har det formentlig den modsatte effekt.

Er bananer gode for fordøjelsen?

Har du problemer med fordøjelsen, kan bananer hjælpe på at opretholde balancen i systemet. Bananer indeholder også godt med fibre, som hjælper på fordøjelsen.

Er ingefær godt for fordøjelsen?

Det virker ikke bare mod forkølelser - ingefær har faktisk også en gavnlig effekt på kvalme, problemer med appetitten, luft i maven og kolik. Du skal dog ikke spise for meget, da det kan give halsbrand. Hold dig til et par gram om dagen til fordøjelsen, immunforsvaret og andre vigtige kropsfunktioner.

Kilde: Health.com

Læs også