Meditation
Krop & velvære

5 ting der sker i kroppen, når du mediterer

23. februar 2024
Af Jerk W. Langer
Foto: Shutterstock
Under meditation vender du blikket indad og får mere ro i sjælen. Samtidig sker der også ting og sager i kroppen.

1

Man føler mindre frygt og aggression. Amygdala hedder det område i hjernen, som skaber disse følelser, og det er mindre aktivt efter en meditation, viser hjernescanninger.

Det kan blandt andet betyde, at man bliver mindre voldelig. Faktisk kan unge i rocker- og bandemiljøet, der regelmæssigt mediterer, dyrker yoga og laver åndedrætsøvelser i bedste fald slippe den kriminelle løbebane.

Man oplever indre ro, mindre paranoia, mindre aggression, og tackler kritiske situationer mere fredeligt ifølge Statens Institut for Folkesundhed.

2

Man dæmper svær stress. Det gælder om at komme ned i tempo og falde til ro, når hjertet banker løs, og kroppen gennemstrømmes af stresshormoner.

Du mærker effekten med det samme. Ens blodtryk kan også falde noget. Virkningen er moderat, men bestemt værd at tage med, beretter forskere, der har gennemgået de kliniske studier.

3

Man sover bedre. Flere studier konkluderer, at søvnen får en bedre kvalitet.

4

Smerter i eksempelvis ryggen kan lindres, fordi opmærksomhed fjernes fra smerterne, så de anspændte muskler slapper bedre af. Kan være et godt supplement til øvelser og piller.

5

Fordøjelsessystemet får mere ro, hvilket kan hjælpe ved irritabel tyktarm.

Nogle studier tyder på, at betændelsen ved de inflammatoriske tarmsygdomme colitis ulcerosa og Crohn lindres, når personerne mediterer ved siden af den øvrige behandling.

Artiklen blev udgivet i SØNDAG uge 6, 2024. Dette er en redigeret version.

Læs også