styrke
Foto: Martin Tanggaard
Kost & motion

5 madvarer, der styrker kvindekroppen

I løbet af et kvindeliv skal vi stå model til en del – blandt andet menstruation, graviditet og overgangsalder. Det kræver sin kvinde! Heldigvis kan vi spise os til stærkere knogler, sundere hjerter og mere energi. Ernæringsekspert Martin Kreutzer peger på fem gode kilder til mere kvindelig styrke, overskud og modstandskraft.

5 madvarer, der styrker kvindekroppen

1. Parmesan

Riv nogle solide skefulde hen over salaten eller pastaretten. Det løfter ikke kun smagen, men tilfører også store mængder calcium. Mineralet er en afgørende brik i opbygningen af stærke knogler, hvilket alle kvinder bør have fokus på for at undgå knogleskørhed. Det er særligt vigtigt, hvis du nærmer dig overgangsalderen, hvor knogletætheden hos mange begynder at styrtdykke.

2. Torskerogn

Rognen er rig på D-vitamin, et vitamin med hormonlignende egenskaber, som blandt andet spiller en vigtig rolle for immunforsvaret, humøret og det generelle overskud. Mindst lige så vigtigt er det, at tilstrækkelige mængder D-vitamin i kroppen er en forudsætning for, at du kan bygge calcium inde i knoglerne og danne en solid skeletstruktur. Sørg derfor altid for at få nok D-vitamin, blandt andet fra rognen.

 

LÆS OGSÅ: 5 ting, der giver sund mad mere smag

3. Flødechokolade

Chokolade kan umiddelbart synes malplaceret i sådan en oversigt, men faktum er, at det er den, som flest kvinder tyr til, når menstruationssmerterne generer. Forskerne spekulerer i, at det er de smertelindrende stoffer i choko­ladens kakao, der virker så dejligt ”trøstende” – især i samspil med den glæde, som flødechokoladens runde smag fremkalder. Interessant nok synes flødechokolade at fungere bedre end mørk chokolade, trods sidstnævntes markant højere kakaoindhold, hvilket understøtter tesen om, at det er andet og mere end kakaostoffer, der virker i chokoladen.

 

Få 13 nr. af femina + glasvase fra Lyngby Porcelæn for kun 348 kr.

4. Avocado

Undersøgelser viser, at kvinder overhaler mændene, når det kommer til udvikling af hjerte-kar-sygdomme – i hvert fald når de kommer op i årene. Derfor er det afgørende for dit kredsløb, at du spiser hjertevenlige madvarer. Avocadoen er en af de mest fortrinlige råvarer, for den svømmer nærmest over af det særlige MUFA-fedt, som menes at være en af de dominerende årsager til, at det klassiske middelhavskøkken er så hjertevenligt. Oliven og jordnødder er gode alternativer, men er du vild med avocadoen, så spis bare løs. Ved siden af sine sunde fedt­syrer giver den dig kolesterolsænkende fibre og blodsukkervenlige kulhydrater.

 

LÆS OGSÅ: Det bedste og værste mad du kan spise, inden du går i seng

5. Rosenkål

Man bør aldrig ture frem med et budskab om, at man kan spise sig fra brystkræft. Men videnskaben har de seneste år frembragt forskning, der giver reel tro på, at maden kan have en kræftforebyggende effekt. Helt fremme i bussen er rosenkål, for store befolkningsundersøgelser viser, at personer, der spiser rosenkål, broccoli og andre kraftfulde kåltyper, rammes to-fire gange sjældnere af bl.a. brystkræft end dem, der meget sjældent spiser den type grøntsager. Hemmeligheden bag kålens forbløffende virkning mod kræft er to stoffer med de svære navne sulforafan og indol-3-carbinol. De blokerer blandt andet nogle enzymer, der kan få kræft til at brede sig, og ødelægger et meget kræftfremkaldende molekyle, som cirka hver anden kvinde med brystkræft har usædvanligt høje koncentrationer af i kroppen.

 

Læs mere om: